Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

sud odbio žalbu

Žalio se ubojica iz Selina. Kaže da nije htio ubiti majku, već je otkloniti od sebe - da može ubiti oca!

Autor: T.P.

01.02.2024. 22:26
Žalio se ubojica iz Selina. Kaže da nije htio ubiti majku, već je otkloniti od sebe - da može ubiti oca!

Foto: Arhiva ZL



Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbacio je žalbu ubojice iz Selina i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je utvrđeno da je optuženik počinio protupravna djela zakonskih obilježja kaznenih djela teškog ubojstva i ubojstva u pokušaju. Podsjetimo, 25. srpnja, 2022. 26-godišnji muškarac ubio je oca, a pokušao ubiti majku.


– Optuženik u žalbi ističe da je počinjena bitna povreda odredaba kaznenog postupka u odnosu na način napada optuženika na oštećenu I. J., postojanje namjere optuženika i uporabu sile i to zato jer su razlozi o odlučnim činjenicama u znatnoj mjeri proturječni pa time ustvari upire na bitnu povredu postupka iz članka 468. stavak 1. točka 11. ZKP/08., iako pobliže ne iznosi žalbene navode već samo citira obrazloženje prvostupanjskog suda, navodi se u obrazloženju suda. Optuženik, danas 28-godišnjak, navodi da njegova namjera nije bila ubiti majku.


– Naime, optuženik smatra da je njegovo djelovanje bilo usmjereno prema D. J. te nije postojala namjera da ubije oštećenu I. J. jer je imao, da je to htio, dostatno snage i energije, a što je vidljivo iz brojnosti intenziteta uboda koje je zadao D. J.. Ukazuje da je njegova namjera bila „otkloniti od sebe“ I. J. i spriječiti ju da „ona njega spriječi da ubije oca“, stoji u obrazloženju.




Prvostupanjski sud je pravilno utvrdio da optuženik u stanju neubrojivosti usmrtio svojeg oca i pokušao usmrtiti svoju majku, koja ga je pokušala spriječiti u napadu na oca kojem je zadao 26 ubodno-reznih rana među kojima i rasjeklinu desne karotidne arterije na vratu. Protivno tvrdnjama optuženika, prvostupanjski sud je pravilno primijenio odredbe Zakona  o kaznenom postupku te je na tako pravilno utvrđeno činjenično stanje pravilno primijenio odredbe kaznenog zakona. Optuženiku je izrečen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju šest mjeseci. Daljnje postupanje provodi se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.