Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

pustoš na ulicama

Zadrani i rijetki turisti osjećaju zimsku prazninu Poluotoka

Autor: Đurđa Baljak

15.01.2024. 18:18
Zadrani i rijetki turisti osjećaju zimsku prazninu Poluotoka

Foto: Mislav Klanac



Zadar tijekom zime miruje, gradske ulice koje su ljeti prepune turista postaju gotovo puste, s tek pokojim prolaznicima. Ljetne živahne kulise restorana i njihovih terasa postaju tek siva pozornica s porukom »Zatvoreno zbog renovacije«.


Uvijek se nađe…


Prilikom šetnje starom gradskom jezgrom primijetili smo kako većina restorana nije otvorena, a oni koji nude topli prostor tijekom ovih hladnih zimskih dana su prava rijetkost. Uz to, slična je situacija i kada su u pitanju brojne suvenirnice ili slastičarnice. S obzirom na to, upitali smo građane kako doživljavaju činjenicu da većina vlasnika restorana odluči staviti ključ u bravu nakon turističke sezone, ali i kakvo je njihovo mišljenje o gastronomskoj ponudi.


Mateju iz Metkovića, koji je posjetio Zadar sa svojom suprugom, kako kaže, ne smeta što većina restorana zimi zatvara svoja vrata.





– Pronašli smo jedan restoran u kojem smo doručkovali. Bilo nam je dobro. Znamo koji rade, a koji ne. Iako je turistička sezona prošla, uvijek se može pronaći neki restoran koji radi u starom dijelu grada. Sinoć smo izašli na nekoliko mjesta, tako da smo zadovoljni što se tiče ponude tijekom zime, kazao je Matej.


S druge strane, Kristijan i Sara, mladi bračni par s djecom, ističu kako im nije toliko važno rade li restorani tijekom zime, ali da zasigurno osjete prazinu na ulicama.


– Nije me baš briga za restorane, ali mi je nekako ružno vidjeti da dosta toga ne radi u gradu. Osjeti se jako zimska praznina.


No, ne idemo baš po restoranima, rekla nam je Sara, dok je njezin partner Kristijan dodao kako idu u restorane jedino kada su u pitanju posebne prigode ili kad ih uhvati želja, ali i da su cijene nerijetko neopravdane s obzirom na to da većina restorana nudi sličnu hranu.



(Ne)raznolikost ponude


Na to se nadovezala gurmanka Zrinka Lovrić, koja je i sama radila u restoranu, iznoseći svoje kritike na račun gastronomske ponude u Zadru.


– Pola restorana koji su zatvorili bolje da se više i ne otvaraju jer prodaju lošu hranu! Prodaju frigane lignje iz Metroa, spizu koja nije jestiva, prodaju turistima samo da zarade. Primjerice, nedavno sam bila na Siciliji i tamo ćeš uvijek naći nešto ukusno i jestivo, bez obzira na cijenu, i u najmanjim mjestima.


Ovdje se prodaje hamburger ili pizza! To je žalosno, komentirala je Zrinka, izdvojivši zadarski restoran Pijat i konobu Griblja u Sukošanu kako rijetka mjesta gdje se može pojesti kvalitetna hrana. Uz to je dodala kako, pored kvalitetnije lokalne hrane, nedostaje raznolikost ponude, a voljela bi imati mogućnost probati drugačija jela iz svjetske tradicionalne kuhinje, primjerice, libanonsku i slično.



Iako većina restorana zatvori tijekom zimskih mjeseci, neki se odlučuju na cjelogodišnji rad. Tu se izdvajaju restoran Dva ribara, Bruschetta, Četiri kantuna, Terracotta te još pokoji.


Tako nam je zaposlenica restorana Terracotta ispričala kako bilježe manju posjećenost u siječnju, ali zato surađuju s dostavljačkim platformama, kao što su Wolt i Glovo. S druge strane, pak, u restoranu Četiri kantuna bilježe bolju posjećenost, pa smo tako prilikom posjeta zatekli nekolicinu gostiju tijekom ručka u ugodnom ambijentu ovog restorana na frekventnoj lokaciji.


Djelatnica Marina Kezić nam je ispričala kako im preko zime najviše dolaze domaći gosti, ali i poneki stranci. Kako ističe, imaju raznoliku ponudu, a domaći gostiju najviše uživaju u mesu, dok stranci ipak više preferiraju riblja jela.