Foto: Marin GOSPIĆ
Ponuda hrane i pića na ovogodišnjem Adventu u Zadru definitivno je nadmašila sve prethodne adventske sajmove u ovom gradu, pa makar ne postoji nekakvo službeno natjecanje među sličnim predbožićnim zbivanjima u Hrvatskoj može se reći da je u tom dijelu programa gastronomska ponuda u Zadru u samom vrhu. I drugi gradovi imaju osvjetljene ulice i trgove, i drugi imaju glazbene koncerte i djedove božićnjake, ali je, ako vjerovati medijima, većina je ovodobnih sličnih sajmova po gastronomskoj ponudi ostala tek na razini festivala kobasica i fritula. I to bez podcjenjivanja tih jednostavnih a omiljenih jela. Kojih ne nedostaje ni u Zadru.
Nove, mlade ugostiteljske i kulinarske snage na zadarski Advent svake godine donosu novu svježinu i neke originalne, ponekad sjajne, ponekad ‘pomaknute’ ideje i bar nekoliko jela koje se pamte i zbog kojih se željno iščekuje novi Advent. Ta je manifestacija gastronomski gledano u biti sajam ulične hrane. U nizu zadarskih kulinarskih izvedbi to uključuje bar tri bitne odlike koje ovu manifestaciju čine gastronomski više nego zanimljivom: autohtonost i poštivanje prehrambene baštine ovih krajeva, poznavanje globalnih kulinarskih trendova osobito u kategoriji fast fooda te individualnu inventivnost mladih kuharskih snaga poteklih uglavnom iz zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole. Neka od najboljih adventskih jela, slastica i pića nastala su na ta tri temelja. Takva jela možda možemo nazvati kompromisnim, možda fuzijskim, ali uglavnom oko njih ne treba pretjerano filozofirati nego ih jednostavno – pojesti.
Picnicova Drugačija sarma osvojila je još lani adventske sajmove i u Zadru i u Zagrebu i tipično je takvo originalno, malo ‘pomaknuto’ (jer u toj sarmi nema osnovne ambalaže – smotanog lista kiselog kupusa), ali u svakom slučaju sjajno jelo. Ovogodišnje najbolje adventsko slano jelo, po ocjeni stručnog žirija sastavljenog od četiri vrlo kompetentna i iskusna kuhara, Asia Dog na kućici Picnic X Boogie Lab još je bolji primjer zadarske kulinarske originalnosti u kategoriji fast fooda. Veliki ćevap u najboljoj verziji – od odležane angus junetine (htjeli-ne htjeli ćevapi su, kao i svi zalogaji od mljevenog i začinjenog mesa odavno dio gastro-baštine), obogaćen azijskom kiselkastom salaticom i majonezom s okusom japanskog teriyaki umaka, te polegnut u sjajno Kroštulino brioš pecivo koje savršeno pristaje svakom ozbiljnom i modernom fast food sendviču, idealno spaja sve tri osnovne odlike zadarske adventske ponude.
Zbog tih i nekih drugih jela i pića pa Advent u Zadru prvenstveno je zanimljiv kao gastronomski događaj koji uvijek iznova iznenadi. Kad se tome pridodaju, recimo, originalnost mladog Domagoja Čirjaka na Tri kralja, ogromno kulinarsko iskustvo chefa Roberta Pinta u Mediterraneu ili fast food više razine na kućicama grupacije Rollin Flock, Picnicov koktel s komadićem panettonea pa slatki burger s kremom od mandarine… ne može se pobjeći od zaključka da je baš Advent najvažniji gastronomski događaj u Zadru tijekom cijele godine. Kad je već dosegnuo takvu razinu nije teško pretpostaviti da bi u vrlo skoroj budućnosti mogao postati i najvažniji dio zadarske turističke ponude, bar kad su u pitanju oni mjeseci u godini koji se ne zovu srpanj i kolovoz.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Juniorska ABA liga
Juniori Zadra ostali kratki i kontra Cedevite Olimpije
Hrvatska
ŠEF SDP-A
Hajdaš Dončić: ‘Bolji sam od Andreja Plenkovića’
Nogomet
kriza na etihadu
Manchester City upisao peti uzastopni poraz
Crna Kronika
traje potraga
U Zagrebu pucali iz jednog u drugi auto pa pobjegli
Zadar
tužna vijest
Preminuo ugledni zadarski otorinolaringolog dr. Zlatko Matulić
Zadar
tužna vijest
Preminuo ugledni zadarski otorinolaringolog dr. Zlatko Matulić
Zadar
đir po poluotoku
[FOTO] Sunčana jesenska subota izmamila Zadrane u šetnju
Zadar
danas prosvjed
Zadranka Jasminka Adžić Sikirić: ‘Brutalni porezni udar pomest će mnoge male iznajmljivače’
Zadar
TREND ILI POTREBA
U Zadarskoj županiji sve više obrta za čišćenje: ‘Sad pred blagdane traži se pranje…’
Scena
PJEVAČICA