Foto: Luka Jeličić
Kako stvarati održivu enogastronomsku destinaciju, pitanje je koje se promišljalo na trećim Danima vina i gastronomije Zadarske županije, konferenciji koju organizira Turistička zajednica Zadarske županije u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i Arsenalom Zadar, Ilirija d.d. uz podršku i inicijativu Zadarske županije. Navedena konferencija mjesto je susreta renomiranih chefova, turističkih djelatnika, marketinških stručnjaka te predstavnika ključnih institucija, koji su podijelili svoja iskustva na temu održive enogastronomske destinacije.
Okupljenima se obratila direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, koja je istaknula važnost ovakvih događanja, sastanaka i konferencija koji na kraju pune naše hotele te najavila niz aktivnosti koje planiraju diljem županije u svrhu stvaranja cjelogodišnje ponude.
– Tema održivosti postala je naš prioritet, u trenutku kada su promjene u turizmu nužne, treba krenuti putem stvaranja uvjeta za daljnji napredak i razvoj kroz održivost, a krajnji je cilj stvaranje cjelogodišnjeg održivog turizma koji doprinosi ravnomjernom razvoju cijele Hrvatske. Poznato je kako je enogastronomija iznimno važan dio turističke ponude, a vino i gastronomija su prilika za revitalizaciju i diversifikaciju turizma. Kad je riječ o enogastronomiji, Zadarska županija zasigurno sa svojom autohtonom ishranom, tradicijom uzgoja, resursima i potencijalom može konkurirati i podignuti razinu i kvalitetu usluge. Tu je niz kvalitetnih namirnica koje možemo ponuditi. Od ribe i janjetine, maslinovog ulja, novigradskih dagnji, ninskog šokola, paške soli, povrća i voća, tradicionalnih jela, vina i likera. To su samo neke od delicija koje može ponuditi naša županija, te nas staviti u prvi plan. Sve su brojnije i male vinarije, kušaone koje suvremenom proizvodnjom i raznovrsnošću vinskih sorti garantiraju kvalitetu vina, a koji na kraju stvaraju iz proizvoda doživljaje koji posjetitelji nose sa sobom, kazala je Kadija.
“Htjeli smo staviti naglasak na mlade nade”
Organizatori su okupili brojne stručnjake koji su se bavili temama budućnosti enogastronomije, uspješnog plasmana proizvoda, praksama u srednjim školama, izazovima i planovima regionalnih mogućnosti, te utjecajem marketinga. Zatim su se podijelila iskustva usavršavanja u vrhunskim svjetskim restoranima, a predstavili su se i mladi kuhari koji su pripremili jela na temu tradicije i inovativnosti.
– Kroz ovu konferenciju i edukaciju pričali smo o primjerima dobre prakse, odnosno o ideji od polja do stola, zatim o marketingu, točnije kako predstaviti naše proizvode kroz medije. Također, htjeli smo staviti naglasak na mlade nade, pa su u jednom dijelu programa mladi chefovi, njih čak 9, pripremali jela. Mladi su ti koji će na kraju držati održivi turizam, naše nasljeđe, naše bogatstvo koje će prezentirati našim gostima da bi bili pravi domaćini kakvi i jesmo, kazala je Kadija.
– Organizacijom ove konferencije i promocijom enogastronomskih ponuda nastojimo povezati lokalnu poljoprivrednu proizvodnju i ponudu s turizmom. Nekad smo svi tako blizu, a opet daleko. Ovakvim događajima nastojimo povezati ugostitelje i proizvođače kako bi zajedno plasirali našim gostima i domaćim ljudima bogatstva kojima obiluje naš kraj, istaknula je Kadija. Zdravko Tušek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je kako Ministarstvo podupire ovakve događaje koji su mjesto susreta i suradnje, u svrhu razvoja održivog turizma.
– Ministarstvo je s našom strategijom i planovima osiguralo čitav niz intervencija i mjera kojima želimo povećati volumen poljoprivredne proizvodnje, a isto tako povećanje kvalitete, za što je osigurano 3,8 milijardi eura potpora. Posebno smo ponosni na 46 proizvoda koji su zasad zaštićeni na europskoj razini. Dodatno smo uveli i dokazanu kvalitetu proizvoda koji se proizvode po posebnim procedurama, koji na neki način garantiraju potrošaču viši standard i kvalitetu. Samim time stvaramo prepoznatljive proizvode kojima obogaćujemo našu turističku ponudu, istaknuo je Tušek dodajući kako bi tako strategija “Od polja do stola” kojoj je fokus izgradnja prehrambenog lanca koji donosi korist potrošačima, proizvođačima, klimi i okolišu, bila ispunjena.
“Preporod kreće s vinarstvom i uljarstvom”
Konferenciju je posjetio i na naš poznati gastronomski stručnjak, Rene Bakalović, koji je ujedno bio i moderator dijela programa.
– Kada organiziramo posjete ljudi kojima je gastronomija važna na bilo kojoj razini, kad je to sve precizno i jasno pametno organizirano, svi su oduševljeni. Zadali smo si dobar pravac, dobar put kojim smo krenuli. Preporod kreće s vinarstvom i uljarstvom, ne znamo koliko je naša javnost informirana, ali na cijelom Mediteranu je bio loš urod maslina, pa će se priča zaoštriti i tako će se izdvojiti kvalitetna ulja od masovnih ulja upitne kvalitete. Mi smo mirni, jer imamo najbolja maslinova ulja na svijetu, kazao je Bakalović.
Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškog sira, istaknula je bogatstvo kojim obiluje Zadarska županija, a također je navela kako je Pag otok koji se može pohvaliti s tri zaštićena poljoprivredna proizvoda.
– U gastronomskom smislu, zbilja se imamo s čim pohvaliti, pošto imamo paški sir, pašku sol i pašku janjetinu. Ali to je puno više od hrane, to je dio naše tradicije, našeg nasljeđa na koje smo svi mi jako ponosni. Mislim da je to ono što se osjeti, što doprinosi našem uspjehu. Zadarska županija ima velik potencijal, a suradnjom između proizvođača, ugostitelja i institucija ova priča će se uspješno razvijati, istaknula je Pernar Škunca.
“Puno je učinjeno…”
Bogatstvo gastronomske ponude, ne ide bez vina, stoga nam je Manuela Plohl, WSET predavačica i vinska kolumnistica kazala kako je Zadarska županija, kao vinski mlada županija, na dobrom putu, kako ima dobra vina, ali da mjesta za napredak ima.
– Puno je učinjeno, ali treba još raditi. Počevši od proizvođača, ugostitelja, vinskih i marketinških stručnjaka koji mogu napraviti još malo više, mjesta za napredak ima uvijek. Na primjer, trebalo bi se ozbiljno poraditi na vinskim kartama u restoranima i kafićima u Županiji, a trebalo bi se poraditi i na organizacijama raznih vinskih tura i degustacija. Recimo, advent u vinarijama bi mogao biti dobra priča, ako bi se netko potrudio upriličiti blagdansko ozračje uz kapljicu vina, kazala je Plohl.
Okupljene su također pozdravili i rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić, župan Zadarske Županije Božidar Longin i Slavko Štrefičar, ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma i sporta, a gošća Clara Antúnez Ferrer, poznata nutricionistica i osnivačica La Gastronòmica-e održala je predavanje na temu “Strategije za strukturiranje turističke destinacije kroz gastronomiju”. Razmjena znanja i iskustava na ovoj konferenciji te trud i rad svih proizvođača, zasigurno će staviti Zadarsku županiju na enogastronomsku kartu svijeta.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
Miting Sveti Krševan
Jaderanima niz osobni rekordih i norma za Prvenstvo Hrvatske
Zadar
MOŽE BOLJE
Zadrani o nedostatcima života u gradu: Pijemo ‘Ganges iz špine’, svuda zgrada na zgradi..
Ostali sportovi
Treća malonogometna liga
Albatros i Sv. Martin igraju »svoju« ligu
Zadar
VRIJEME ZAMJENE
Brojni zadarski vozači pohrlili kod vulkanizera ili automehaničara: ‘Većina vozača koja nam se obraća…’
Županija
HAK
Nepovoljni vremenski uvjeti stvaraju probleme u prometu, u prekidu neke trajektne i brodske linije!
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja