Stručni skup na temu »Slatki dijabetes« jučer je u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi u Zadru okupio stručne učitelje slastičarstva s područja cijele Hrvatske. Na skupu su bili viša savjetnica pri Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) Monika Belle, zatim predsjednica zadarske udruge Cukrići Doris Bailo, te dr.med. Neven Milić, specijalist pedijatar u zadarskoj Općoj bolnici.
U želji da spoji nespojivo – dijabetes i slastičarstvo, skup je organizirala Kristina Lončar, stručna učiteljica slastičarstva u zadarskoj školi te međužupanijska voditeljica Stručnog vijeća za slastičarstvo za Jadran.
Sve više tinejdžera boluje od dijabetesa
– Sve više učenika među tinejdžerskom populacijom boluje od dijabetesa. Važno je da znamo reagirati u slučaju nesvjestice ili napada. Često se dijabetes otkrije sasvim slučajno, a zna već doći i do ozbiljnih problema, gdje djeca već završe na inzulinu i slično. Osim toga, s obzirom da smo hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola, važno je za te ciljane skupine uključiti u nastavni program razne vrste dijetalne prehrane. Danas je to dijabetes, a bit će govora i o celijakiji, kardiovaskularnim bolestima… Ako je čovjek na takav način obolio, ne znači da ne može otići u restoran ili hotel ili neki ugostiteljski objekt, a da se i dalje ne pridržava svoje dijete, rekla je Lončar.
U slastičarstvu su, pritom, nespojivo spojili upravo zamjenski šećeri.
– Ide se, naravno, na prirodne šećere – brezin šećer ksilitol, eritritol, kokosov šećer i slično. A prije svega, kad se spomene prirodni zaslađivač, čovjek odmah pomisli na med. Nažalost, u Hrvatskoj više ne postoji med za dijabetičare, ali se može naručiti iz BIH od jednog jako dobrog proizvođača. Oplemenjen je s još pet biljaka te propolisom i matičnom mliječi, što je jako dobro, rekla je Lončar.
Za ovu priliku su učenici slastičarstva ove škole zadnjih nekoliko dana i prije početka nastave ušli u svoj praktikum te pripremili slatka i slana jela za dijabetičare, među kojima su štrudla od višanja, štrudla od šljiva, tortice s tikvicama i tortilje, pri čemu su pazili na glikemijski indeks jela. Učenici su pritom naučili novu lekciju, a ujedno i pripremili zakusku za ovaj skup.
Prehrana koja se preporuča
Kako prepoznati učenika s dijabetesom, postupak pružanja prve pomoći pri hipoglikemiji i hiperglikemiji te o samoj bolesti, govorili su dr. Neven Milić te Doris Bailo.
A kako pomiriti slatko i dijabetes, odgovorila je Bailo.
– Nismo mi toliko u svađi, bitno je samo da se uvaže neki kompromisi. Ajmo se ne svađati s dijabetesom, nego ići polako, s kompromisima i s razumijevanjem. Jako je bitna edukacija, posebno u odgojno – obrazovnim institucijama. Ona prehrana koja se preporuča djeci s dijabetesom je ista ona koja se preporuča svoj djeci, zapravo svima. Tako da ta prehrana ne bi trebala biti tabu nikome, rekla je Bailo te se osvrnula na prehranu u vrtićima i školama.
– Nadam se da su i u Gradu Zadru svjesni toga da ta prehrana nije tabu i vjerujem da ulažu svoje napore u to da od malih nogu krećemo s pravilnom prehranom. Istina je da su neki roditelji nezadovoljni kako se u nekim predškolskim i školskim ustanovama pristupa prehrani njihove djece s dijabetesom, ali uvijek kažem da smo zahvalni toj sutrašnjici da osobi možemo dati priliku da popravi grešku, također, da damo priliku i djetetu da popravi svoju pogrešku. Uvijek je potrebno sagledati obje strane, rekla je Bailo, dodajući da se definitivno ulažu napori da se podigne svijest o dijabetesu.
Na stručnom dijelu skupa, učitelji su razgovarali o nastavnom planu i programu za ovu godinu te kako u njih uvrstiti dijetalnu prehranu za ciljane skupine, kao i o ostalim pitanjima iz njihove struke u cilju što bolje edukacije budućih ugostitelja.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
BRZA REAKCIJA
U zagrebačkoj bolnici se pojavila opasna bolest. Pet pacijenata zaraženo, dvoje u teškom stanju
Zadar
ZADARSKI BAYWATCH
Spasilačka služba vratila se na zadarske plaže: ‘Ispočetka mi je bilo nekako bilo stresno, ali…’
Nogomet
OZLJEDA MIŠIĆA
Vlašić napušta Vatrene, za njega je EURO završen: “Stvarno se trudio, ali…”
Crna Kronika
PU ZADARSKA
NOVE KRAĐE U ZADRU! Na Liburnskoj obali ukraden električni romobil, na Poluotoku novčanik…
Hrvatska
TOPLINSKI VAL
Hrvatska će se idućih dana “kuhati” na velikim vrućinama. Meteorologinja objasnila što je toplinska kupola
Županija
NAGRADE
Dodijeljene nagrade uspješnim učenicima Zadarske županije: ‘Jako sam ponosan’
Zadar
PROJEKT
NOVA VIZIJA ZADRA! Na mjestu zahrđalih tračnica trebao bi niknuti futuristički Zadar, evo detalja
Zadar
'NAŠ ZADAR'
VIDEO Posebno emotivni prvi ples raznježio Zadrane: Mladoženja je došao na štakama, a onda…
Zadar
STUDIO
“LINEA BY P”: Poznata zadarska trenerica Petra Perović krenula u novu poslovnu avanturu
Crna Kronika
cesta D-8