Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Dodatan plus je taj da će vam kuća mirisati zamamno
Opet je ono doba godine na vratima kada uživamo u mirisu cimeta, stoga je pravo vrijeme da se okušate u izradi neodoljivih cimet rolica.
Mekane i pahuljaste iznutra, s prefinom glazurom izvana oduševiti će i ona najzahtjevnija nepca, dok vas zamaman okus cimeta vodi u pravu jesenju ekstazu.
Dodatan plus je taj da će vam kuća mirisati zamamno, no to vjerojatno neće dugo trajati jer će cimet rolice vrlo vjerojatno odmah ‘planuti’ s pladnja…
Sastojci
Za tijesto:
- 180 ml mlijeka
- vrećica suhog kvasca
- 50 g šećera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 60 ml rastopljenog maslaca
- 360 g glatkog brašna
- pola žličice soli
Za nadjev:
- 130 g smeđeg šećera
- 12 g mljevenog cimeta
- 60 g maslaca sobne temperature
Za glazuru:
- 120 g krem sira
- 40 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- pola žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Prvo napravite tijesto tako da ćete ugrijati mlijeko tako da bude toplo (ne vruće), a potom u njega dodajte suhi kvasac. Zatim dodajte šećer, jaje, žumanjak i otopljeni maslac te miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
Zatim umiješajte brašno i sol drvenom kuhačom dok se ne počne formirati tijesto.
Tijesto umijesite mikserom ili ručno dok ne postignete kuglastu formu i lagano ljepljivu teksturu. Tijesto zatim prebacite u dobro nauljenu zdjelu, prekrijte plastičnom folijom i toplim ručnikom te ga ostavite da se diže sat/sat i pol ili dok se ne udvostruči.
Nakon što se tijesto udvostručilo, prebacite ga na dobro pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite omekšali maslac preko tijesta, no izostavite jedan rub kako biste mogli ‘zalijepiti’ roladu.
Napravite nadjev tako da u maloj posudi pomiješajte smeđi šećer i cimet. Rukama pospite smjesu po tijestu premazanom maslacem, a zatim utrljajte smjesu smeđeg šećera u maslac.
Čvrsto zarolajte tijesto, počevši od kraće strane te potom tijesto izrežite na rolice.
Stavite rolice u premazanu posudu za pečenje tako da su posložene na gusto, a ispod lim zaštitite papirom. Pokrijte plastičnom folijom i toplim ručnikom i ostavite da se diže 30-45 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C, uklonite plastičnu foliju i ručnik i pecite 20-25 minuta ili dok rubovi lagano ne porumene.
Ostavite ih da se ohlade 5-10 minuta prije glazure.
Konačno, pripremite glazuru tako da mikserom pomiješate krem sir, maslac, šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Premažite preko rolica s cimetom i odmah poslužite. U slast!
najnovije
najčitanije
Svijet
NEVRIJEME
Eiffelov toranj zatvoren dok obilan snijeg remeti promet u Njemačkoj i Francuskoj
Ostalo
zabava za pamćenje
Unlock Rab 2025. – savršeni spoj vrhunskog znanja i odlične zabave
Hrvatska
bivši ministar
Beroš uputio zahtjev za aktivacijom i istodobnim zamrzavanjem saborskog mandata
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Zadar
ADVENT POČINJE
U nedjelju otvaranje ovogodišnjeg Adventa u Zadru, evo što vas čeka
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Crna Kronika
zloupotreba položaja