Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

nikada nije kasno

U Centru za strane jezike veliki interes za tečaj češkog i francuskog

Autor: Đurđa Baljak

27.09.2023. 17:15
U Centru za strane jezike veliki interes za tečaj češkog i francuskog

Foto: Luka Jeličić



U povodu jučerašnjeg Europskog dana jezika razgovarali smo s voditeljicom Centra za strane jezike, Ivanom Lončar, koja nam je otkrila kada planiraju pokrenuti tečajeve stranih jezika za građanstvo. Pored nastave iz stranih jezika za studente Sveučilišta u Zadru, tečajeve stranih jezika za građanstvo planiraju pokrenuti u akademskoj godini 2023./2024., najavila je voditeljica Lončar, a natječaj za programe cjeloživotnog obrazovanja odobrava i raspisuje Senat, čije je zasjedanje zakazano na današnji dan.


– Sigurno ćemo nuditi jezike koji se podučavaju na Sveučilištu u Zadru, a to su svakako engleski, njemački, španjolski i talijanski. No, pripremamo i neka iznenađenja vezano uz jedan vrlo popularan neindoeuropski jezik.


Popularnost nekoga jezika definiraju suvremene društveno-političke okolnosti, poput jezičnog kontakta, popularne glazbe, serija i tako dalje. Rekla bih kako nema nepopularnih jezika, istaknula je voditeljica Lončar.




Trenutno bilježe najveći interes za promotivne i besplatne tečajeve češkog i francuskog jezika.


– Češki jezik se nudi u sklopu lektorata Južnomoravske regije koji djeluje u Centru za strane jezike, a francuski jezik izvodi se u suradnji s Odjelom za francuske i frankofonske studije. Polaznici plaćaju upisninu i troškove izdavanja potvrde u iznosu od 26,55 eura, a tečaj je besplatan.


Za oba tečaja vlada velik interes i mjesta su popunjena, rekla je Lončar te kazala kako Europski dan jezika obilježavaju filološki odjeli Sveučilišta u Zadru koji organiziraju brojne aktivnosti s ciljem promicanja učenja stranih jezika.


– Odjel za germanistiku ove godine organizira radionicu o frazemima u sklopu Europske noći istraživača koja se održava 29. rujna 2023. u obnovljenoj zgradi Tehničke škole, najavila je voditeljica Lončar te zaključila kako nikada nije kasno za učenje stranih jezika koje je jako vrijedno.


– Iako se može činiti kako je dovoljno govoriti samo engleski jezik, strani jezici mijenjaju naše identitet, naš pogled na svijet te nam pružaju uvid u kulturno i jezično bogatstvo brojnih drugih naroda i specifična životno korisna saznanja koja bi nam da ne znamo strane jezike, ostala zauvijek uskraćena, istaknula je Lončar.


Osim toga, istaknula je i činjenicu kako je višejezičnost kompetencija koja je vrlo tražena na tržištu rada.