Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

DOBRA KAPLJICA Proglašenjem šestero najboljih završen 10. Vinfest

07.07.2019. 14:31
DOBRA KAPLJICA Proglašenjem šestero najboljih završen 10. Vinfest


Već desetu godinu za redom Grad Benkovac, Turistička zajednica Ravni Kotari i Udruga vinara Zadarske županije organizirala je ovoga puta dakle, jubilarni 10. Festival vina sjeverne i srednje Dalmacije – Vinfest Benkovac 2019.
Riječ je o manifestaciji koja se vrlo brzo afirmirala kao jedna od najkvalitetnijih dalmatinskih vinskih izložbi te predstavlja pravo osvježenje na hrvatskoj vinskoj sceni. Cilj manifestacije je prezentacija i promocija vinarstva na području grada Benkovca, odnosno sjeverne i srednje Dalmacije, na prostoru koji je tradicijski i geografski uz sve pogodnosti i potencijale predvodnik u proizvodnji vrhunskih vina u Zadarskoj županiji. Poseban naglasak ove godine bio je stavljen na promociju i brendiranje autohtone sorte vinove loze Maraština i Plavina. Vinfest Benkovac više nije samo vinska priča Benkovca i Dalmacije, već polako postaje vinska priča čitave zemlje. Ove godine sudjelovalo je 70 vinara, a u sklopu festivala uvijek se organiziraju i razna gastro događanja, pa je tako bilo i u petak navečer u prostoru Kaštela Benković.
Šampion ovogodišnjeg Vinfesta je OPG Vinarija Škaulj iz Nadina, Vinarija Jokić d.o.o. iz Lišana Tinjskih, Mladen Maraš iz Vrsi, Diadora Eko, Zdravko Žuža iz Podgradine. Vinarija Jokić d.o.o. iz Lišana Tinjskih, koji su dobitnici zlatnog odličja, kao i vinarija Grabovac, Sušić, OPG Radovanović, Vinarija Grabovac, dok su dobitnici Srebrne Čevulje – Obrt Karaba Šime Kurtova iz Pakoštana i OPG Ivaneža iz Škabrnje.
Ponosan i sretan zbog ovog jubilarnog 10. Vinfesta bio je i gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić koji je duboko uvjeren da Benkovac i benkovački kraj neće stati, već će se razvijati i »letjeti« dalje i više…
– Nedavno smo okupljajući uz Benkovac i šest općina ove sunčane doline, osnovali i Turističku zajednicu Ravnih kotara s kojom krećemo u razvoj ruralnog i agro turizma u kojem je upravo vinski turizam naša perjanica i snaga. S njim želimo i vjerujem da možemo, postati međunarodno prepoznatljivi. Ponosni smo i na Udruženje vinara Zadarske županije koje je upravo osnovano, uz 24 istaknuta vinara ovoga kraja što su se okupila u Nadinu, a potom i Tinju, kod naših vrsnih vinara, dakle tamo gdje se vino i vinska priča stvara, poručio je gradonačelnik Bulić.