Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ana Odvitović: “Zadar će dobiti modernu i u potpunosti opremljenu zgradu za poduzetnike, fleksibilnu i cjenovno prihvatljivu!”

15.05.2019. 13:58
Ana Odvitović: “Zadar će dobiti modernu i u potpunosti opremljenu zgradu za poduzetnike, fleksibilnu i cjenovno prihvatljivu!”


Što je napravljeno, što se radi, koji su kapitalni projekti i što  je najvažnije – kakvu će imati i kakvu trenutno imaju korist od postojanja  Inovativnog Zadra, tvrtke koju je osnovao Grad Zadar s ciljem poticanja  i razvoja malog i srednjeg poduzetništva, danas uglavnom vezanog uz  ICT tehnologiju; građani zadarske regije, danas su javnosti kroz konferenciju za suradnike i medije prezentirali direktor Alan Kociper i voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture Ana Odvitović.
– Naši su ciljevi osuvremenjivanje postojeće i razvoj nove poduzetničke infrastrukture, planiranje i izgradnja tehnološke platforme za  pružanje integriranih informatičkih i TK usluga, poticanje razvoja ICT  sektora razvojem mreže znanja i suradnje s lokalnim tvrtkama, partnerstvo s infrastrukturnim operatorima za EKI te planiranje i razvoj  nove gradske EKI, kratko je rezimirao Kociper te u nastavku svog izlaganja iscrpno upoznao okupljene sa svim važnim podacima/brojkama  vezanim za sedam godina poslovanja.
Inovativni Zadar je, kako se moglo vidjeti na prezentaciji, počeo s radom 2003. godine kao Poduzetnički inkubator. Ideja je bila pružanjem  poslovnih i tehničkih usluga, uz povoljan zakup poslovnog prostora,  olakšati početak rada poduzetnicima početnicima. S tim ciljem 2007.  godine dovršena je zgrada za te namjene u poslovnoj zoni na Novom  Bokanjcu, zgrada za koju se tražilo i traži mjesto više, kao pokazatelj  uspješnosti projekta no i kao razlog za što skorije proširenje, što je jedan od aktualnih projekata, težak 22 milijuna kuna.
– Poduzetnici nam se stalno javljaju i trenutno se radi na novom inkubatoru. U srpnju će biti gotov glavni projekt, a po finaliziranju, izgradnji zgrade, Zadar će dobiti modernu i u potpunosti opremljenu zgradu za poduzetnike (uredi, prostori za radionice, sastanke i konferencije,  poduzetničke laboratorije), fleksibilan i cjenovno prihvatljiv, informirala je okupljene Odvitović i okupljenima pustila premijerno 3D projekciju nove lokacije za ambiciozne poduzetnike.
Odvitović je spomenula i gospodarsku zonu Crno koja je sada, kako  je rekla, u fazi izdavanja lokacijske dozvole, predstavivši InZad inkubator, zadnje tri godine, kroz još nekoliko važnih brojki.
– Od 2015-te do 2018-te smo imali 23 nova korisnika, 130 polaznika  edukacija, 60 korisnika savjetodavnih usluga te 200 sudionika na događanjima, istakla je voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture.
Na predstavljanju novosti iz InZadra moglo se čuti i to kako većinu  sredstava za rad ishoduju iz EU, što nije lako, a što dobro znaju svi koji  na taj način dolaze do novaca, o čemu je pričao pročelnik Upravnog  odjela za EU fondove Grada Zadra Šime Erlić, naglasivši, između ostalog, kako svakako nije lako provesti EU projekte.
Na događanju je bio i gradonačelnik Branko Dukić, zadovoljan, kako  je rekao, uspjesima Inkubatora, naglasivši koliko su informacijski projekti važni i koliko Zadar prednjači u zemlji u tom području kao jedini  grad koji ima specijaliziranu tvrtku koja pokriva danas vjerojatno i najvažniji gospodarski sektor – IT.
– Svi ovi projekti se realiziraju kako bi našim građanima olakšali, prije  svega, pristup informacijama kao i to da bi u grad privukli male poduzetnike koje "drže" jednu sredinu, rekao je gradonačelnik.


Ključni ICT projekti Inovativnog Zadra
– rekonstrukcija Pozdrava suncu
– Aplikacija Zadar Urban Mobility 4.0 (nove mogućnosti plaćanja javnog prometa, gradska i turistička kartica, elektronička naplata javnog  prijevoza, pametno parkiranje,pametne autobusne stanice…)
– eZadrani (katalogizacija i standardizacija servisa lokalne uprave,  njihovo objedinjavanje na zajedničkom web portalu te postupna digitalizacija, odnosno pretvaranje u e-usluge s povezivanjem u sustav  eGrađani
– Optička mreža Grada Zadra
– serverska infrastruktura
– VolP telefonija
– razne aplikacije
– bežična mreža Grada Zadra
– GIS sustavi
– videonadzorni sustavi