Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

SEZONA GRIJANJA

Dio građana već nabavio drva za ogrjev, drugi su za njima u potrazi

Autor: Đurđa Baljak

07.09.2023. 13:45
Dio građana već nabavio drva za ogrjev, drugi su za njima u potrazi

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL



Približava nam se zima, a svi oni koji se griju na drva, ako ih nisu kao drugi naši sugrađani već prije određenog vremena nabavili i osušili koristeći dugo razdoblje iznimno visokih temperatura i vrlo sušnog vremena, trebaju početi razmišljati o nabavci drva za ogrjev.


Raspitali smo se kako se kreću cijene i otkrili kako je za jedan metar kubni potrebno izdvojiti oko 100 eura, dok se negdje prodaju dva metra kubna po cijeni od 215 eura u koju je uključeno cijepanje i transport.  U ponudi je uglavnom drvo bukve ili domaći hrast, ali i peleti. Drva i peleti mogu biti transportirani u rinfuzi ili paletama, ovisno o željama kupca.


Upitali smo sugrađane jesu li osigurali drva za zimu, ako se griju na njih, i kako komentiraju cijene. Na tržnici smo sreli gospođu Nedu koja je svoja drva kupila još u lipnju kako bi do zime bila suha.




– Kupila sam još u lipnju šest metara drva u Gaženici i platila sam ih ukupno oko šesto eura. Drva su previše skupa, kao i sve ostalo, požalila nam se gospođa Neda koja živi sama. Sličnu količinu novca za ogrjevna drva izdvojio je prošle godine i Branko Šimunov koji još uvijek nije kupio ogrjev za zimu.


– Ne znam koja je cijena drva ove godine jer ih još uvijek nisam kupio. Međutim, prošle godine sam uzeo oko tri kubna metra drva i svaki metar me koštao oko sedamsto kuna (93 eura). Pored drva, kupim i drvene brikete jer su dobri za potpalu i brzo oslobađaju toplinu, pa to kombiniram.


Imam dvije peći, ali je samo jedna u funkciji te je koristim samo navečer. Zime u Zadru su blage, istaknuo je Branko.


Na drva se grije i Edon Bralić, ali slično kao i njegov sugrađanin Branko, još uvijek ih nije kupio.


– Još uvijek nismo kupili drva jer ih svake godine kupimo tijekom listopada. Uglavnom uzmemo do šest kubnih metara, a ako ih ponestane onda se grijemo na klimu. Mislim da se cijena jednog kubika kreće oko sto eura, što nije baš malo.


No dobro, zime u Zadru su sve blaže i blaže, tako da nema straha, kazao nam je mladi Edon te dodao kako se obožava grijati na drva zbog mirisa i zvukova koji stvaraju jednu posebnu zimsku atmosferu.
Pored Zadrana, porazgovarali smo i s Tomislava Cikačem iz Slavonije.


– Dolazim iz Slavonije, ali po majci vučem korijene iz Dalmacije. Sin mi živi u Zadru i nedavno je platio kubik drva oko sto eura. Ja se u Slavoniji grijem na drva, ali imam i plinsko grijanje. Cijene drva tamo nisu tako velike kao u Dalmaciji i kreću se između četrdeset i pedeset eura.


Prije nam je bilo potrebno oko deset metara drva za grijanje tijekom cijele zime, dok nam danas treba oko sedam metara drva. Zime u Slavoniji nisu više kao što su nekada bile, snijeg jako rijetko pada, a i ako padne, zadrži se dan ili dva, ispričao nam je simpatični Tomislav koji obožava doći u Zadar.