Četvrto izdanje jedinstvene zadarske manifestacije "Tuna, Sushi & Wine Festival" koji se održava od 2. do 11. veljače, donijet će znatne programske promjene u nikad dužem festivalskom trajanju od punih deset dana, ali će kao i svaki put dosad najviše ponuditi kao festival kulturne razmjene Japana i Hrvatske te prije svega, kao – gastronomski spektakl. U tom smislu, značajna promjena je vrijeme održavanja tradicionalnog gastro spektakla u „Arsenalu“. Umjesto dosadašnjeg ceremonijalnog rezanja tune kao završnog čina TSWF-a, gala večera u „Arsenalu“ održat će se prvog dana festivala 2. veljače u osvježenom ruhu. Vrhunski hrvatski chefovi Hrvoje Zirojević i Josip Vrsaljko održat će live cooking show u pripremi visokokvalitetne hrvatske tune iz zadarskog akvatorija i druge vrhunske plave ribe, a zajedno s njima riblje specijalitete pripremat će Ante Kulaš, chef hotela „Adriatic“ biogradske „Ilirije“ i japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana „Takenoko“.
Performans izrade ikebane od leda
Cijeli kulinarski event, osim na licu mjesta na katu „Arsenala“, moći će se pratiti i putem streama na video zidu donje etaže uz live program s Lukom Bulićem i uz nastup sjajne grupe „Jeremiah's“. Buffet večeru sa specijalitetima od tune i ostale vrhunske ribe iz Jadranskog mora, upotpunit će i performans izrade ikebane od leda u izvedbi japanskog majstora Kazuyuki Nihashija, a ulaznice po cijeni od 120 kuna za ovaj spektakl mogu se kupiti u online sustavu „Evetim“, na svim prodajnim mjestima „Eventima“ (mjenjačnice „Exclusive Change“ i kiosci „Tiska“) te na dan održavanja gastro eventa od 20 sati u „Arsenalu“. Osim zadarskih ugostitelja, ove će godine na TSWF sudjelovati ugostitelji iz Zagreba i Splita koji su prošlih godina pokazali veliki interes, ali zbog kraćeg trajanja festivala nisu mogli biti dio programa.
– Upravo je to jedan od razloga zašto je Tuna, Sushi & Wine Festival ove godine produžen na deset dana trajanja. Drugi razlog je naša želja da predstavimo djelić japanske kulture, njihove tradicionalne gastronomije, vrhunsku tunu i plavu ribu iz našeg mora uz pomoć zadarskih ugostitelja, restorana i proizvođača vrhunske hrane iz zadarskog kraja. Napokon, ovo je festival koji u svom sadržaju nosi ideju povezivanja – kaže direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados objašnjavajući suštinu TSWF-a.
Na otvorenju Festivala mnogi uvaženi gosti
Spektakl u kultnom zadarskom „Arsenalu“ bit će zapravo večernja svečanost otvorenja, a ona službena s posjetom ministra turizma Garija Cappellija te japanskog, korejskog, indijskog i malezijskog veleposlanika, počet će u jutarnjim satima izložbom fotografija „Fantastična tuna“ i službenim programom otvorenja od 11 sati u Kneževoj palači. Time će u petak 2. veljače početi „Tuna, Sushi & Wine Festival“ u Zadru, i to kao turistički spektakl koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana, zajedno s jedinstvenim gastronomskim doživljajem Zadra i njegova okruženja. U novom i osvježenom izdanju TSWF je orijentiran na predstavljanje gastronomske i enološke ponude šire zadarske regije kroz zdrave domaće namirnice i proizvode poput plave ribe, vina, soli, sira, maslinova ulja te svih ostalih blagodati jadranskog i sjevernodalmatinskog podneblja, pa će svaki festivalski dan od subote 3. veljače do kraja festivala 11. veljače ponuditi degustaciju u gastronomskim kućicama u dvorištu palače Cedulin. Uz prigodne cijene od 10 kuna za vrhunske zalogaje koje će pripremati najbolji chefovi zadarskih restorana te 10 kuna za čašu izabranih vina zadarskih vinarskih kuća, moći će se uživati u ponudi najboljih zadarskih proizvođača hrane i maslinovog ulja, a sav prihod od prodaje namijenjen je Volonterskom centru u Zadru. Program će upotpuniti i nastup sjajne japanske jazz pjevačice Minami Kayoko u pratnji domaćeg dua „Black Coffe“, a održavat će se od 9.30 do 11, potom od 11.30 do 13 sati te u večernjim satima od 18.30 do 20 sati.
Kuhar – kuharima
Istog dana, u subotu ujutro od 11 sati, na Narodnom će trgu biti predstavljene japanske borilačke vještine u izvedbi zadarskih sportskih klubova – Kyudo klub „Yumi“, Aikido klub „Zadar“ i Kendo klub „Ouka“, a bit će otvorena i izložba u Kneževoj palači fotografa Maria Kučera pod nazivom „Fantastična tuna“. Od hrvatskih uzgajivača tune na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će „Jadran tuna“ iz Biograda i „Pelagos“ iz Zadra. U cjelokupnom programu, kao i svake godine, od četvrtka 8. veljače do subote 10. veljače (u terminima 10, 11, i 12 sati) može se sudjelovati i na radionicama origamija u Arheološkom muzeju Zadar koje vodi Sanja Srbljinović Čuček, ali i posebnim jednodnevnim edukacijama za profesionalne kuhare. Ovoga puta držat će ih u ponedjeljak i utorak 5. i 6. veljače poznati hrvatski chef David Skoko u „Falkensteineru“ na Boriku, fokusirajući se na pripremu plave ribe. Stručnoj edukaciji pristupaju sudionici koji su se prijavili putem online prijave na stranicama TZGZ uz kotizaciju, a satnica kuharske radionice u hotelu „Funimation“ je 16 do 20 sati. U utorak 6. veljače dr. sc. Krstina Mišlov Jelavić održat će predavanje na temu „Hrvatska tuna“ u Kneževoj palači u 11 sati, dok će u srijedu 7. veljače biti održana edukacija pripreme gastronomskih specijaliteta od jadranske plave ribe za učenike u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar koju će održati chef Skoko uz edukativno-interaktivnu radionicu u o osnovama kuharstva i uzgoju tune, uz predavača dr. sc. Mišlov Jelavić.
TSWF organizira Turistička zajednica Grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene.
Promotivne cijene
Hertige hotel Maškovića han, Hotel Pinija Petrčane, Falkensteiner Borik, Hotel Bastion, Hotel Mediteran, potom restorani; Gladne oči, Harbor, Hedonist, 4. Kantuna, Bruschetta, Pjat, Atrij, Stipe (na Poluotoku), Skoblar, Foša, Kraljevski vinogradi, Roko, Sabunjar, Malo misto, Zračna luka Zadar, Arsenal, Fešta Žut, Dva ribara, Zadar Jadera, Art Kalelarga, Proto, Hotelijersko- turistička i ugostiteljska škola Zadar, Ginger Zagreb, Turisthotel i Catering Angelus – hoteli su i restorani ovogodišnjeg „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ koji će po promotivnim cijenama cijelo vrijeme trajanja festivala nuditi po dva riblja specijaliteta. Istodobno, u drugim festivalskim programima svoja vina predstavit će Ker Vin i Badel 1862 iz Benkovca, Vina Vrsaljko iz Nadinskog blata, Vinarija Jokić i Poljoprivredna zadruga Maslina i vino iz Polače, tradicionalni partneri TSWF Kraljevski vinogradi iz Petrčana, Vinarija Degarra i Poljak Vina iz Zadra, UO Karaba iz Pakoštana te Vina Biograd.
najnovije
najčitanije
Nogomet
NJEMAČKI KLUB
Bayer u problemima s ozljedama, Alonso: Možda i ja zaigram
Nogomet
azijska liga prvaka
Pobjeda Al Nassra, dva gola Ronalda, Brozović nastupio
Svijet
AMERIČKI PREDSJEDNIK
Uoči odlaska iz Bijele kuće, Biden posljednji put pomilovao purice
Hrvatska
razgovor
Plenković razgovarao s Trumpom o bilateralnim odnosima i Ukrajini
Hrvatska
PREMIJER
Plenković: Ne postoje nikakvi ‘tajni letovi’, radi se o provedbi Dublinskog režima
Zadarski prsten
odzvonilo neodgovornima
Kamere i kazne s ciljem zaštite prirode u Vrsima
Zadar
sastanak s načelnicima
Ministar Erlić otkrio: Zadar dobiva olimpijski bazen, Pag novu školu, Molat sveučilišni centar
Županija
lijepa priča
Dr. Knežević Nizozemsku zamijenila Kukljicom. U trajektu obnavlja snagu za posao otočne liječnice
Košarka
U SVOM STILU
Pogledajte kako se Joško Jeličić narugao košarkašima nakon velikog debakla: ‘Pitam za strica iz Neorića’
Zadarski prsten
viceprvak svijeta