Kvalitetan kuhar kod mene ima plaću veću od predsjedničke, a ja na mogu pronaći radnike, počeo je priču o problemu pronalaska djelatnika poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin.
U svom obiteljskom hotelu i restoranu ima 20 stalno zaposlenih djelatnika, a sada traži još njih četvero, ali ne za sezonu, već na neodređeno – ali bezuspješno.
– Ne mogu pronaći dobrog kuhara, pomoćnog kuhara, konobara, a plaće su redovite, čak i unaprijed platimo, dobra su primanja, slobodni dani, godišnji odmor, ali nitko neće da radi, kadra nema. Na Zavodu ima nezaposlenih, ali ljudi većinom tamo dobivaju naknadu i računaju kako im je bolje i to nego zapsoliti se. S druge strane, kvalitene radnike je teško pronaći. Ima njih puno koji rade u kuhinji, ali pravog kvalitetenog kuhara teško je pronaći. Tu je jednim dijelom krivo i školstvo jer treba poticati takva tražena zanimanja. Recimo, nemam problema sa zapošljavanjem djelatnika na recepciji ili sobarica. Ali, sada sam trenutno u situaciji da mi se pet radnika razbolilo i nas sedam iz obitelji sami radimo, priča Pavin.
Djelatnike je znao pronaći čak i u Slavoniji. Imao je dvoje, troje radnika koji su iz unutrašnjosti tijekom sezone radili kod njega, ali domaće ljude teško je pronaći.
Razmišlja Pavin i o konkurenciji svog restorana za Michelinove zvjezdice.
– Možda ne konkretno za Michelinovu zvjezdicu jer većinom takvi restorani nude mesna jela, već o povezivanju ribljih restorana u svijetu i njihovu ocjenjivanju po kriteriju kao i za Michelinove zvjezdice, pojasnio je Pavin.
Uz 243 tisuće nezaposlenih osoba, koliko ih je evidentirano na Zavodu za zapošljavanje, u Hrvatskoj je “lutrija” pronaći djelatnike za rad u sezoni, medicinske sestre i zidare. Zanimanja su ovo koja su godinama među najtraženijima. U ugostiteljstvu se traži 1.300 radnika, u građevini 500, medicini 300 i nikako se ne mogu popuniti.
Sandra Vukić, predstojnica Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar ponovila je kako poslodavci poput velikih hotelijerskih kuća svake godine sve ranije raspisuju oglase za posao iz razloga jer teško pronalaze djelatnike za sezonu – i k tome kvalitetne!
– Manji ugostiteljski objekti ovih dana su počeli objavljivati natječaje za sezonske poslove, a kao i uvijek najtraženija zanimanja su kuhari, pomoćni kuhari, barmeni, sobarice, nabrojila je Vukić.
najnovije
najčitanije
Županija
STOTINJAK IZLAGAČA I SUDIONIKA
22. Festival cvijeća Zadarske županije obradovao mještane i posjetitelje Sv. Filip i Jakova
Zadar
mjera opreza
Policija najavila snimanje današnje utakmice KK Zadra
Crna Kronika
22-godišnjak
Vozač kod Sunje poginuo tijekom pretjecanja, ozlijeđene tri osobe
Hrvatska
PREDSJEDNIK SDSS-A
Pupovac: Nećemo dozvoliti ponižavanje srpskog naroda u Hrvatskoj
Crna Kronika
OČEVID U TIJEKU
Prometna nesreća na A1 na čvoru Posedarje, nema ozlijeđenih
KK Zadar
POVIJESNA UTAKMICA
ČUVENA POBJEDA ZADRA Pogledajte video od kojeg ćete se naježiti: ‘Posebnija je od drugih…’
Nogomet
Nogometaš iz Vrane
Ante Zurak nakon nogometne karijere ‘ušao’ u poljoprivredne vode: ‘Ovo mi je puno manje stresnije…’
Županija
EDUKACIJA I INTEGRACIJA
Radnici iz Filipina i Nepala čine 10 posto zaposlenih u Cromarisu: ‘Posao je izvrstan, jako mi se sviđa…’
Moda
zadarski concept store
[FOTO] Tiramol proslavio 10. rođendan. Sana Baraba: ‘Na rubu sam suza od sreće’
Zadar
fantastičan projekt