Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

MUČAN RAZLAZ

Radeta: Ako je Marasović tako pošten, neka vrati mandat

Autor: Marina Vlakić

22.08.2023. 11:48
Radeta: Ako je Marasović tako pošten, neka vrati mandat

Foto: Luka Jeličić



Samo dan nakon što je Gradskom odboru SDP-a poručio »da bi raspustio zadarski SDP«, Zlatko Marasović napustio je stranku. Morao je to učiniti jer je iz izjava lokalnih čelnika bilo jasno da će ga izbaciti iz stranke, zbog čega se Marasović na kraju odlučio za bezbolniju varijantu po kojoj je bolje otići sam nego da ga izbace.


No, hoće li ovaj vijećnik vratiti mandat SDP-u u Županijskoj skupštini kao što prije njega napravio njegov kolega u Gradskom vijeću Darko Vrdoljak? Sudeći po najnovijem razvoju situacije, očigledno je da neće jer da je to mislio napraviti već bi napravio.


Naprotiv, saznajemo kako je dobio ponudu grupe vijećnika o ulasku u njihov klub vijećnika u Skupštini. Ovo smo pitanje, dakako, najprije postavili samom Marasoviću, no na njega nije htio odgovoriti.




U stranci su razočarani njegovim ponašanjem s obzirom da su vjerovali kako će Marasović biti principijelan i stranci vratiti mandat. Međutim, od napuštanja stranke uskoro će proći mjesec dana, a bivši SDP-ovac svoje mjesto još uvijek nije prepustio nekom drugom.


Za komentar ove situacije pitali smo predsjednika Županijskog odbora stranke, Juru Zubčića, no samo je kratko kazao kako će »o tome govoriti samo na tijelima stranke«.



Zubčić bez komentara


Zubčić je isto rekao i nakon Marasovićeva odlaska iz SDP-a napominjući kako »unutarstranačke stvari komentira isključivo na tijelima stranke«.


Predsjednik zadarske organizacije, Daniel Radeta, pak, otvoreno govori o potezu bivšeg kolege Zlatka Marasovića kojega je i u nedavnoj izjavi nazvao »nepismenim političarem« podsjećajući ga da je sve svoje funkcije dobio upravo zahvaljujući stranci. Radeta i danas Marasoviću otvoreno poručuje što je trebao napraviti nakon odlaska iz stranke.


– Ako je Marasović sve ono što je za sebe naveo, a to je da nije karijerist te da je poštena i moralna osoba, onda neka vrati mandat stranci jednako kao što je to svojedobno učinio Darko Vrdoljak, poručio mu je Radeta.


Naime, Radeta je Marasoviću zamjerio ono što bi mu zamjerilo i rukovodstvo bilo koje stranke koju neki član javno blati, što je učinio i Marasović javno kritizirajući Radetu.


Podsjetimo, Marasović je izjavio kako se Gradskoj organizaciji SDP-a dogodilo da je proračun Grada Zadra usvojen rukama HDZ-a, SDP-a i nezavisnih vijećnika Enija Meštrovića te da »ta situacija otkriva kako je riječ o nekoj prešutnoj koaliciji«. Marasoviću nije bilo prihvatljivo da SDP podržava proračun Grada, »osobito stoga što se u Gradu Zadru niti ne zna tko je vladajući«.



Raspustio bi Gradski odbor


– Ako bih imao neku ovlast, to bih učinio u ovoj situaciji, ali nemam tu ovlast. Nije me nitko kritizirao, ali ovakve stvari ne bi se smjele događati jer ako smo mi u SDP-u prije izbora biračima rekli da nećemo koalirati s HDZ-om, ostavljamo jako negativnu sliku ukoliko smo koalirali radi nekih amandmana.


Mogli smo unaprijed dogovoriti amandmane i biti u nekoj vidljivoj koaliciji.


Nisam u gradskom SDP-u pa ne znam zašto je došlo do ovakvog zaokreta i ne znam kakve su okolnosti tamo, ali jednostavno već dvije godine narodu prezentiramo da je to ozakonjenje proračuna, istaknuo je Marasović u izjavi koja ga je koštala članstva u stranci, a na što mu je šef zadarskog SDP-a odgovorio da »od čovjeka koji je na račun stranke dobio sve što jedan član može dobiti, očekuješ barem minimum političke pismenosti«.


– Također očekuješ, kad već istupa javno, da je barem upoznat s radom organizacije čiji rad komentira. S vremenom se pokazalo kako Zlatko Marasović spada u onaj polusvijet nepismenih političara neutažive želje za funkcijom i pozicijom.


Takve treba čim prije razotkriti i ogoliti jer su upravo takvi bili jedan od mojih glavnih motiva za politički angažman, makar se ovog puta radilo o mom stranačkom kolegi, poručio mu je Radeta.



Centar ga zove u svoj klub


Marasović nije poslušao ovu Radetinu poruku, a vjerojatno neće ni jučerašnju jer da je htio vratiti mandat, već bi to učinio. Naprotiv, od predsjednika zadarskog ogranka Centra, Zdenka Jukića, saznajemo da su mu ponudili ulazak u njihov klub te sada čekaju Marasovićev odgovor.


– U naš je klub dobrodošao, odgovor nam još nije dao, pretpostavljam da to nije učinio zbog toga što još želi malo srediti svoje misli jer ovo je bio šok i za njega i za nas jer nismo očekivali da će doći do ovoga.


Kod nas ima otvorenu ponudu i voljeli bismo da dođe, iako mu nismo rekli da uđe u stranku Centar, ali bismo doista voljeli da bude u našem klubu jer je kvalitetan političar, kaže Jukić.


Riječ je o klubu Ad astra ili Do zvijezda koji je nedavno osnovalo dvoje bivših vijećnika Nezavisne liste Ivice Žuvele te jedan iz Domovinskog pokreta, a pridruži li im se i bivši SDP-ovac bit će to jedini klub u Skupštini redom sastavljen od bivših članova neke stranke.