Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

MARATON zadar-preko

Drugi puta u povijesti starta se u Zadru

Autor: Alen Plahinek

03.08.2023. 13:25
Drugi puta u povijesti starta se u Zadru

Foto: Alen Plahinek



Ove subote održava se legendarni plivački maraton Zadar-Preko. Već tradicionalno maraton se održava upravo na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Ovo će ujedno biti 51. izdanje uz jednu izmjenu, a to je da se kreće u Zadru, a završava u Preku.


– Krećemo u 9 sati, a u Preku očekujemo prve plivače negdje prije 10 sati. Već dugo godina imamo upite od TZ Općine Preko da malo “okrenemo” našu priču. Prošle godine smo proslavili 50. obljetnicu, odlučili smo 51. onda okrenuti, da oni dobe čast da dočekaju plivače, a ujedno da im se i na taj način nekako zahvalimo što su već dugi niz godina suorganizatori ovog događaja – rekao je Željko Olujić iz PK Zadar. Ove godine prijavio se do sada rekordan broj natjecatelja.


– Imamo oko 230 prijava, 160 plivača i 70-ak plivačica. Natjecatelji nam dolaze iz 11 država. Najmlađa prijavljena plivačica je 11-goidšnja Adriana Knežević, a najstariji je Ivica Čulina koji ima 73 godine. Rekord maratona postavio je Grgo Mujan 2018. godine s vremenom 50:52. Grgo će plivati i ove godine – kazala je Danijela Kurtin.


Jaka konkurencija




Najbolji plivači redovno iz godine u godinu se prijavljuju u sudjeluju u ovoj jedinstvenoj utrci, a svi natjecatelji biti će podijeljeni u kategorije prema godištu.


– Što se favorita tiče, tu su Grgo Mujan, zatim Marin Mogić, olimpijac u bazenskom plivanju, Roko Krpina, Patrik Jeremija… Ukratko svi plivači koji nešto znače u daljinskom plivanju će se natjecati. Kod plivačica tu je Matea Sumajstoričič kao i Klara Bošnjak, Ana Bobanović… Imamo iznimno jaku konkurenciju i ne mogu procijeniti tko bi mogao završiti prvi.


Vremenske (ne)prilike


Nikada u svojoj 51-godišnjoj povijesti ovaj maraton nije u potpunosti odgođen. Iako se u subotu najavljuje loše vrijeme, to ne bi trebalo spriječiti održavanje utrke.


– Ne pliva se jedino ako je grmljavinsko nevrijeme ili su valovi preko pet metara. Po svim ostalim vremenskim prilika i neprilikama se pliva. Ako bude problema, prvo će se odgoditi start za jedan sat, eventualno naokn toga opet za jedan sat, a ako i tada uvjeti neće dozvoliti održavanje, odgađa se utrka na sljedeći dan.


O tome odlučuje vrhovni sudac. Najviše što je odgođena utrka bilo je 1988. godine kada se odgodilo za tjedan dana – kazao je Olujić dodajući kako upravo u tim, malo težim, uvjetima leži čar ovog natjecanja.


– Zahvaljujemo se posebno TZ Općine Preko koja nas ugošćuje u svojem mjestu. Pripremit će obroke, složit će glazbu tako da bi sve u svemu trebala biti dobra fešta nakon natjecanja – za kraj je kazala Kurtin.