Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

DOGOVOR GRADA I OPORBE

Novi projekti: Počinje uređenje parka Citadela

Autor: Marina Vlakić

24.07.2023. 09:08
Novi projekti: Počinje uređenje parka Citadela

Foto: Grad Zadar



Iz mukotrpne borbe oko gradskog proračuna na kraju je ipak proizašlo i nekoliko dobrih stvari, a jedna od njih svakako je projekt uređenja kultnog mjesta grada – parka i bastiona Citadela. Riječ je o jednoj od najljepših gradskih otvorenih pozornica koja je bila središte okupljanja brojnih generacija Zadrana i koja je, nažalost, već godinama bila zapuštena. U Gradu su još krajem svibnja najavili kako će započeti s uređenjem Citadele, a sada se ta najava počela i ostvarivati. Bržu realizaciju projekta omogućit će i činjenica da je prostor već dijelom uređen uoči ovoljetnih kulturnih i zabavnih događaja.


Naime, tijekom višemjesečnih pregovora Grada s oporbenim vijećnicima nezavisni Enio Meštrović u sklopu svojih amandmana predložio je i uređenje Citadele, a Grad je to zdušno prihvatio s obzirom da su prije više godina dobili i sredstva za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja uređenja bastiona Citadela. No, projektu je trebalo pažljivo pristupiti zbog usklađenja sa zahtjevima konzervatora.


Održavat će ga Nasadi i Čistoća


Robertino Dujela, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša kaže kako je ovo jedan od prijedloga i inicijativa vijećnika s Nezavisne liste Enija Meštrovića, navodeći kako su ovdje već poduzeli niz zahvata.




– Započetu intervenciju iz prošle godine na zamjeni dotrajale ograde i javne rasvjete u ovoj godini nastavljamo s uređenjem tribina, kao i podloge na betonskom platou, a oštećenja na tribinama u cijelosti su sanirana. Zatražili smo uvjete konzervatora vezano za odabir nijanse boje, a u međuvremenu je na ovoj lokaciji održan i Derivat festival. Drvene obloge za sjedenje su u pripremi, kao i postavljanje podloge koju nam je osigurala javna ustanova Zadar šport. Vjerujemo da će reakcije sugrađana na ovo privremeno rješenje opravdati svaki uloženi euro, do konačne realizacije zamišljenog uređenja putem izvora financiranja europskim sredstvima, pojašnjava Dujela, najavljujući i radove.


– Ugovoreni izvođači Grada Zadra planiraju započete radove okončati u tekućem mjesecu. Točan iznos uloženih sredstava utvrdit će nadzor u kontroli ispostavljenih situacija, a uz ovu intervenciju Komunalnog odjela, gradske tvrtke Čistoća i Nasadi također će biti aktivne u održavanju parka, kaže pročelnik, najavljujući još nekoliko zahvata Grada.


Foto: Grad Zadar


Uređenje dječjih igrališta


– U dijelu preuzetih obveza iz projekta »KVARTipo« tu je još jedna u nizu intervencija na dječjim igralištima, a to je osvježena i promijenjena podloga na dječjem igralištu uz zgradu Mjesnog odbora Sinjoretovo. Ostalo nam je poraditi na detaljima te se okrenuti novom ciklusu hvalevrijednog projekta zadarskog gradonačelnika, a to je već spomenuti »KVARTipo«. Dok iščekujemo nove prijedloge građana, aplicirali smo i dobili sredstva Županije za uređenje dječjeg igrališta u Ulici Ivana Gundulića na kojem najesen započinju radovi. Za obnovu dječjeg igrališta na Putu Petrića, za koje već imamo gotov projekt, kolege iz Upravnog odjela za EU fondove nastojat će pronaći EU sredstva s obzirom da je potrebna dokumentacija već pri kraju. Imamo otvorenu situaciju za izgradnju još jednog dječjeg igrališta na Vidikovcu, ovog puta u drugom dijelu Mjesnog odbora uz Ulicu Kotarskih serdara, za koje je realizacija izgledna do konca tekuće kalendarske godine, zaključuje Dujela.


Foto: Grad Zadar