Foto: Pixabay
Jabuka dnevno drži liječnika podalje? Sadrži li špinat puno željeza? Jesu li mrkve dobre za tamnjenje?
Mitovi i legende o zdravstvenim dobrobitima nekog voća i povrća vrlo su rašireni i često se vjeruje da su istiniti.
Otkrivamo kojima vjerovati, a koje odbaciti (ne u koš za smeće) jednom zauvijek:
1. Jesu li naranče i limuni voće koje sadrži najviše vitamina C?
NETOČNO!
Kivi je voće koje sadrži najviše vitamina C od svih.
Naime, u kiviju ima 85 mg vitamina C na 100 g, dok u narančama i limunu ta količina varira između 50 i 60 mg.
2. Pomaže li mrkva pri tamnjenju?
ISTINITO!
Mrkva je bogata karotenoidima, prekursorima vitamina A koji potiču proizvodnju melanina i bore se protiv slobodnih radikala, štiteći kožu od preranog starenja.
Naravno, za savršenu preplanulost ne smijete pretjerivati: višak karotena uzrokuje neuglednu tamnožutu boju.
3. Je li kuhanje voća i povrća kuhanog na pari idealno za očuvanje njihovih nutritivnih svojstava?
ISTINITO!
Kuhanje voća i povrća na pari može smanjiti gubitak mineralnih soli i vitamina jer povrće ne dolazi u izravan dodir s vodom.
Para također pomaže u očuvanju aroma.
4. Drži li jabuka dnevno liječnika podalje?
NETOČNO/ISTINITO
Kao i mnoge popularne izreke, u tome ima istine. Naime, jabuka ima i mnoga druga dragocjena zdrava svojstva: sadrži vitamin C, bogata je flavonoidima koji su oduvijek prepoznati po svom antioksidativnom učinku, ima malo kalorija.
Također se pokazalo da pomaže u prevenciji nekih vrsta raka. Zahvaljujući fenolima, smanjuje loš kolesterol, a povećava dobar… i još mnogo toga.
Ukratko, to je dragocjeno voće. Ali ako ga redovito jedete ne znači imati jamstvo da se nikada nećete razboljeti.
5. Sadrži li špinat više željeza od drugog povrća i mahunarki?
NETOČNO!
Mahunarke poput leće osiguravaju veću količinu željeza od špinata koji ga, međutim, kao i sve tamnozeleno lisnato povrće, još uvijek sadrži u znatnim količinama.
6. Sadrži li konzervirano povrće bojila i konzervanse?
NETOČNO!
Suprotno uvriježenom mišljenju, konzervirano povrće ne sadrži boje ni konzervanse.
Jedini dodani elementi su voda i sol. Njihovo očuvanje osigurava se termičkim postupkom zvanim “scalding” i sterilizacijom zagrijavanjem na vodenoj pari.
Savjet: svejedno operite konzervirano povrće prije jela!
7. Sadrži li smrznuto povrće manje vitamina od svježeg?
NETOČNO!
Smrznuto povrće ima potpuno iste kvalitete kao i svježe povrće. U stvarnosti sve ovisi o njihovoj izvornoj kvaliteti.
Ako je povrće zamrznuto vrlo svježe, odmrzavanjem će se vratiti u prvobitno stanje.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
odgovor srbijanskom ministru
Ministarstvo branitelja poslalo poruku Srbiji: “Prestanite sanjati san o velikoj Srbiji”
Zadar
pet vijesti dana
PREGLED DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Hrvatska
HANFA BLAGA
Bivša ministrica zbog nezakonitog trgovanja dionicama Podravke kaženjena samo upozorenjem
Zadar
sajam i humanitarna akcija
Učenici Medicinske škole u više su navrata humanitarnim akcijama pokazali veliko srce, sada je red na nama
Hrvatska
vanjski poslovi
VERBALNA AGRESIJA Grlić Radman oštro osudio izjave iz Srbije
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Županija
Stari problem