Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

rezultati kriminalističkih istraživanja

PU zadarska u posljednjih deset dana zaplijenila veće količine raznih droge

Autor: Marina Šaponja

09.06.2023. 12:41
PU zadarska u posljednjih deset dana zaplijenila veće količine raznih droge

Foto: Luka Jeličić



U PU zadarskoj održana je konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati kriminalističkih istraživanja u vezi kaznenih djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama te zapljene heroina, kokaina i amfetamina.


– U posljednjih 10 dana zaplijenjene su veće količine raznih droga. U prvih šest mjeseci 2023. godine ukupno smo imali osam zapljena kokaina, a ukupno smo zaplijenili 388 grama, tri zapljene heroina u ukupnoj količini od 3163 grama i 1018 grama punila, smjese s kojom se heroin puni. Imali smo 18 zapljena amfetamina gdje je ukupno oduzeto 2115 grama amfetamina, odnosno speeda i 86 zapljena marihuane gdje smo zaplijenili 18 kilograma. Početkom lipnja pretragom doma kod jednog osumnjičenika na biogradskom području oduzeto je 326 grama amfetamina, 166 grama kokaina i 270 grama marihuane te tri digitalne vage, što je i dokaz kako se droga koristila za preprodaju, ne samo za osobno korištenje. Samo nekoliko dana kasnije u jednom kriminalističkom istraživanju oduzeto je 79 tableta ecstasy i 5,4 grama marihuane i tri digitalne vage, upoznao je javnost Ivan Gambiraža, zamjenik načelnika PU zadarske.


Privedena šestorka


U spomenutim kriminalističkim istraživanjima privedeno je šest osoba, a četvorica njih zadržano je u istražnom zatvoru.




– Tijekom provođenja zajedničkog koordiniranja s policijskim službenicima PU primorsko goranske, 6. lipnja u ranim poslijepodnevnim satima na autocesti A1 u Jasenicama, policijski službenici kriminaliteta drogama zajedno s policijskim službenicima prometne policije zaustavili su osobno vozilo slovenskih registracija zbog osnovane sumnje da se u njemu vrši prijevoz opojne droge. Odmah po zaustavljanju vozač, 25-godišnji slovenski državljanin dragovoljno je izručio manju količinu kokaina, potom je uhićen i priveden u PU zadarsku. Temeljem naloga Županijskog suda u Zadru izvršen je pretres vozila, a tijekom pretrage korišten je policijski pas Gana te je detektirana droga, što je slovenski državljanin dragovoljno izručio. Ukupno je predao 2094 grama heroina i oko 1070 grama amfetamina, a daljnjom pretragom vozila utvrđeno je da se droga nalazi u prenamijenjenom prostoru ispod mjenjača koji je služio za prikriveni prijenos opojne droge. Također, izuzeta su i novčana sredstva za koje se sumnja kako su predmet kaznenog djela protupravne stečene koristi, ispričao je Željko Pilipović, voditelj Službe kriminalističke policije.



Po završetku kriminalističkog istraživanja, 25-godišnjak je priveden u policiju i na ispitivanje u Državno odvjetništvo te je zadržan u istražnom zatvoru.


Drugo kriminalističko istraživanje odnosi se na prodaju opojnih droga na širem području Zadra, Biograda i Šibenika.


– Policijski službenici odjela kriminaliteta droga PU zadarske dovršili su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad četiri hrvatska državljanina u dobi od 46, 39, 57 i 42 godine koji se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Sumnja se kako je 46-godišnjak u cilju daljnje prodaje nabavljao veće količine heroina i kokaina, a koje je skrivao i dalje preprodavao posredstvom ostale trojice osumnjičenika. 46-godišnjak se sumnjiči kako je tijekom svibnja ove godine u najmanje dva navrata 57-godišnjaku prodao ukupno 400 grama kokaina u cilju daljnje prodaje na širem zadarskom području. 57-godišnjaku je drogu prevozio 39-godišnjak, navodi Pilipović.


Namijenili daljnjoj prodaji


Također, 39-godišnjak se sumnjiči kako je u posljednjih pet mjeseci u najmanje 59 navrata izvršio preprodaju kokaina i heroina u količinama od 0,5 do 103,5 grama te je preprodavao na širem biogradskom i šibenskom području. 42-godišnjak se sumnjiči kako je u tri navrata prodavao i posredovanje pri preprodaji droge drugim osobama. U sklopu kriminalističkog istraživanja kod 46-godišnjaka je na benkovačkom području pronađeno 540 grama heroina, 207 grama kokaina, a pronađene su i digitalne vage. Također, pronađeno je i oružje, dvije puške, za koje osumnjičenik nije imao potrebnu dozvolu te određeni novčani iznos.


– Po završetku kriminalističkog istraživanja sva četvorica dobila su kaznenu prijavu za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama. Protiv 39-godišnjaka se zbog ustupanja droge drugoj osobi davanje na konzumaciju kokaina i heroina podnijeta je kaznena prijava iz članka 191. Kaznenog zakona, dodao je Pilipović.


– Svi osumnjičenici od prije su poznati policiji. Neki su već prijavljivani zbog istih, a neki zbog drugih kaznenih djela. Dvoje ih je zadržano u pritvoru. Rezultat je ovo višemjesečne istrage koja je dugo trajala i da bi se polučio uspjeh treba biti strpljiv i dugo raditi, rekao je Gambiraža.


Policija je ovaj put bila uspješna i uhvatili su veću količinu droge, iako, kako navodi Gambiraža, svjesni su kako droge ima na našem području.