Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu itekako relevantnu nagradu. Božo Bačić osvojio je srebrnu medalju za aromatizirano vino Asseria 2011.- Posjetitelji su pokazali oduševljenje tijekom degustiranja našeg aromatiziranog vina i na sajmu Pro Wein u Duesseldorfu, otkriva Božo Bačić
Vinara i vinogradara Božu Bačića posjetili smo u Podgrađu kraj Benkovca gdje nas je srdačno dočekao na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Na nedavno održanom sajmu “London international wine fair” koji se održao od 22. do 25. svibnja u Londonu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore predstavilo se 25 hrvatskih vinarija od čega dvije udruge: Vinistra i Udruga vinara i vinogradara Zadarske županije – Vina Liburna iz koje su svoja vina predstavili Božo Bačić, Damir Jurjević, Šime Škaulj i PZ maslina i vino Polača. Decanterovi su ocjenjivači ocjenjivali čak 14.119 vina iz cijelog svijeta, što je najveći broj uzoraka otkad ovaj ugledni časopis dijeli ovu u vinskom svijetu i te kako relevantnu nagradu. Božo Bačić osvojio je srebrnu medalju za aromatizirano vino Asseria 2011. Šime Škaulj iz Nadina osvojio je također srebrnu medalju za Cabernet sauvignon, a Damir Jurjević iz Zadra dobio je brončanu medalju za Syrah.
Sljubljivanje s maraškom
– Na početku proizvodnje našeg aromatiziranog vina uvidjeli smo da imamo potencijala za proizvesti nešto posebno i drugačije na tržištu. Prema kvaliteti grožđa i količini sladora zaključili smo da imamo predispozicije za proizvodnju posebnijeg vina. Zbog suše grožđe je bilo izrazito zrelo, a karakteristika istog je da ima visoki postotak sladora i ekstrakta. Kod tako visokih postotka sladora jako se teško može izvršiti proces fermentacije, što je karakteristika za suha vina, koja nemaju sladora u sebi.
Istraživali smo s više vrsta voća i odlučili smo se za sljubljivanje višnje maraške s vinom Cuvee merlot, syrah i cabernet sauvignon, rekao nam je Božo Bačić te dodao kako aromatizirano vino preporučuje poslužiti kao aperitiv, uz glavna jela i kao digestiv.
Originalni proizvod
Obitelj Bačić kreće s aromatiziranim vinom u osvajanje hrvatskog i europskog tržišta. Potrudit će se kvalitetno predstaviti svoj proizvod i nadaju se da će kupci dobro prihvatiti.
– Za sada su komentari posjetitelja na sajmovima i struke odlični, svi su oduševljeni kvalitetom. Medalja nam puno znači jer se radi o svjetskoj medalji, to nam je svakako potvrda da kvalitetno radimo. Tijekom proizvodnje nismo uspoređivali s drugim aromatiziranim vinima jer je naše vino crno, a u svijetu prevladavaju bijela aromatizirana vina, tako da imamo originalni proizvod, kazao nam je vinar Bačić.
Izlaganje na Pro Weinu
Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bačić sva vina od berbe 2010. godine nose ekoznak. Na ekološku proizvodnju su se odlučili zbog kvalitete i prirodnih uvjeta koja im omogućuju navedenu proizvodnju što smatraju velikom prednosti. Također, su svjesni kako u svijetu proizvodi s ekoznakom su vrlo prepoznatljivi i traženi, i upravo u tome vide svoju priliku za osvajanjem međunarodnog tržišta.
Da podsjetimo, u ožujku ove godine u Duesseldorfu je održan Pro Wein, Međunarodni stručni sajam vina i žestokih pića, jedno od najprestižnijih okupljanja takve vrste na svijetu. Na sajmu je nastupilo 3.930 izlagača iz pedeset zemalja, a obišlo ga je 40.000 posjetitelja. Uz vodeće svjetske proizvođače vina na manifestaciji su izlagali i hrvatski vinari, a među njima i vinari Bačić, Jurjević i Škaulj.
– Posjetitelji su pokazali oduševljenje tijekom degustiranja aromatiziranog vina na manifestaciji u Duesseldorfu i to je bio razlog da pošaljemo uzorak na natjecanje u London, ta odluka pokazala se ispravnom jer smo osvojili srebrnu medalju. Izrazito nam je bilo drago kada smo čuli da smo osvojili srebro, jer nismo mogli ni pretpostaviti da bi mogli osvojiti medalju, pošto se radi o natjecanju na kojem je bilo više od 14.000 uzoraka iz cijelog svijeta, istaknuo je Božo Bačić te dodao kako je hrvatski štand bio jako dobro posjećen.
Zapažena Vina Liburna
– Preporučio bih ostalim vinarima iz Zadarske županije da idu na međunarodna natjecanja i izložbe. Posjećenost štanda udruge vinara i vinogradara Vina Liburna je bila odlična, zapaženost naših vina došla je do izražaja. Posjetitelji su se prisjetili da smo i prošle godine izlagali, tako da imamo kontinuitet što je bitno. Stručnjaci su se raspitivali vezano za uspoređivanja o količinama, načinu i uvjetima proizvodnje, podneblju. Kroz vinsku priču smo ih upoznali s našom domovinom, a poglavito sa Zadarskom županijom. Objašnjavali smo vinske karakteristike regija naše zemlje. Obratili su nam se turisti koji su redoviti gosti u Dalmaciji, a mnogi su pokazali da imaju namjeru doći. Prema našoj priči i izloženim vinima Zadarska županija im se jako svidjela, naglasio je Bačić.
Vinarija i novi nasadi
U obitelji Bačić uzgoj grožđa i proizvodnja vina je tradicija, ali 2007. godine su se odlučili na veliki korak tako što su posadili novi vinograd od 18 hektara, sorti syrah, merlot i cabernet sauvignon, koje su se pokazale kao jako zahvalne sorte na kamenitom terenu. Prvu značajniju berbu su imali 2009. godine kada su proizveli sortna vina i kupažu. U planu imaju podići vinariju većeg kapaciteta i posaditi nove nasade.
– Na našem OPG-u proizvodimo oko 20.000 litara vina, ovisno o vremenskim prilikama ali i činjenici da je na kamenitom terenu urod jako mali ali zato je kvaliteta izuzetno velika. Za sada smo zadovoljni plasmanom na tržištu, ali nadamo se još boljem odazivu hotelijera i ugostitelja s zadarskog područja za našim vinima. S našom udrugom ‘Vina Liburna’ imamo za cilj sve više prisustvovati na međunarodnim sajmovima kao natjecatelji i izlagači kako bismo se izborili za europsko tržište koje nam nudi veće mogućnosti plasmana. Slijede nam dvije bitne manifestacije u Zadarskoj županiji, u srpnju ćemo sudjelovati na Vinfestu u Benkovcu, a potom na Donat Wine festivalu u Zadru, kazao nam je Božo Bačić.
Pobjeda predivnog vinskog podneblja
Aromatizirano vino koje nazivam Bačićevim eliksirom ili Božićnim darom, prvi put sam pio na prošlogodišnjem međunarodnom Festivalu vina i kulinarstva u hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu odmah me osvojilo.
– Pravio ga sam Bog u osobi Bože, bila je reakcija prof. dr. sc. Vinka Milata, koji je bio sa mnom u obilasku. Nakon kušanja mnoštva drugih vina, nekoliko smo se puta navraćali Bačićevom stolu, kušajući njegovo vino i pridodajući nove ocjene. Nama se priključilo nekoliko novih kušača koji su se oduševili vinom.
Bogatstvo vonja s dodanim mirisima višnje maraške daje ovom vinu mogućnost razvrstavanja okusa širokog spektra. Naglašena svježina od čudesnih kiselina, utopljenih u fruktoznom sladoru, ne može sakriti prepoznatljivo ozračje plemenite trijeslovine (tanina) Bačićevog ekološkog vinograda. Nadahnuta opojnost Cabernet Sauvignona zatomljena je smirajem, blagošću i mekoćom okusa koje daje u Ravnim kotarima već udomaćeni Syrah, kojeg na okupu drži veličanstveni opori, divljak po imenu Merlot.
Zakašnjeli okusi i mirisi iz usnog neba talože se u ždrijelu ispunjavajući okusne pupoljčiće zaustine, a mozak degustatora razotkriva bogatstvo mirisnog, okusnog doživljajnog slijeda. Više od minute dionizijske ljepote, neprekinute intenzivne opojnosti i razgranatog vinskog okusa, što grožđani svijet može ponuditi, dobiva se kušanjem navedenog vina. Usporedbe s drugim poznatim svjetskim vinima zastaju tamo gdje počinje vrijednost Bačičevog vinograda, benkovačkog vinogorja. Porto, Sherry i Marsala poznata su jaka vina Sredozemnog juga, s dodatkom umjetnog sladora.
Aromatizirano Bačičevo vino, prirodno prosušenih bobica, pobjeda je prije svega predivnog vinskog podneblja, položaja, zatim ekološke agrotehnike i prirodne vinifikacije, zaključio je prof. dr. sc. Ante Kolega.
Dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije: Uspjeh za cijelu Zadarsku županiju
– Vinar i vinogradar Božo Bačić tešku 2011. godinu u fermentativnom smislu preokrenuo je u svoju korist. Došao je na ideju da višnju marašku sljubi sa svojim vinom koje je bogato šećerima, kiselinama i alkoholom te je uz dodatak višnje maraške koja je bogata aromatičnim tvarima, kiselinama, mineralima i suhom tvari, uspio dobiti prepoznatljivo aromatizirano vino, koje je dobilo rješenje od Hrvatskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, te osvojilo srebrnu medalju na sajmu “London international wine fair”.
Osvojene medalje Bože Bačića, Šime Škaulja i Damira Jurjevića na Decanteru u Londonu su uspjeh za cijelu Zadarsku županiju, a nadasve njihov. Svi troje surađuju sa strukom, prošli su specijalizirane tečajeve, to su naši vrijedni vinogradari. Velika im čestitka na postignutom uspjehu i treba im dati svu podršku da nađu svoje mjesto na tržištu. Nadalje, proizvode po ekoprincipima, njihova vina nose ekoznak, oni su perjanice našeg ekološkog vinogradarstva i vinarstva. Pohvalno je da su prisutni na svim glavnim međunarodnim manifestacijama a upravo to je pravi način da budu prepoznati i osiguraju si svoje tržište u Hrvatskoj i u Europi, ustvrdio je dipl. ing. agr. Zvonimir Vlatković, HPK PO Zadarske županije.
najnovije
najčitanije
Županija
olujni vjetar
U prekidu brojne trajektne i katamaranske linije
Hrvatska
premijer
Plenković o uhidbenim nalozima ICC-a: ‘Ne mogu se izjednačavati demokratska vlast i teroristi’
Zadar
PRIGODNO OBILJEŽAVANJE
OBNOVLJEN SPOMENIK Puntamika slavi obnovu i revitalizaciju sv. Stošije
Hrvatska
telefonska sjednica
Vlada odbija navode iz Prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja premijeru
KK Zadar
Juniorska ABA liga
Juniori Zadra porazom od Igokee otvorili skupinu u Laktašima
Zadar & Županija
PREDAVANJE
Kvaliteta života u Zadru jako pala! Evo koji je najbolji, a koji najgori gradski kvart…
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!