Dikljanski restoran Delfin ovoga je ljeta preuzeo novi šef kuhinje Goran Fot. Sumirajući preko 25 godina rada u ugostiteljstvu Fot je osmislio potpuno novu gastrokoncepciju restorana, nalazeći nadahnuće prije svega u francuskoj kuhinji.
– Francuska kuhinja je izvor ugostiteljstva te je stoga bilo potpuno suvišno puno dvojiti na koji način ćemo koncipirati naš jelovnik. Odlučili smo se za francuski pristup pripremi jela, jedan poseban i za naše zadarske prilike svakako nov kulinarski izazov. Daleko od toga da smo zapostavili naše domaće namirnice i jela, no potrudili smo se kombinirati ih na neke nove načine, u nekim novim kombinacijama kako bismo ‘osvježili’ gastrokartu Zadra, naglašava Fot.
Da ne nabrajamo što se sve to može pojesti u Delfina spomenimo samo neke delicije po Goranovu izboru: carpaccio od grdobine, bifteka, hobotnice ili miješani, crne njoke u umaku od kozica, proljetne pileće rezance u woku, janjeće kotlete cambera ili, pak, lungić na postelji od šumskih gljiva. U Delfina rade domaću tjesteninu, a posebice su ponosni na raviole. Ako gost izrazi želju, pripremit će mu se i kineski ili japanski specijaliteti. Slastice broje carpacio od voća, čokoladnu i tortu od limuna i naranče te pohani sladoled. Svoje umijeće u kuhinju Fot je demonstrirao i ove zime kada je kroz Delfin “prodefilirala” i talijanska, i istarska, i turska, i grčka, i brojne druge kuhinje. Za ekipu iz Zadarskog lista, pak, pripremio je izvrsni carpaccio od bifteka, maestralne teleće medaljone s rižom i bademima te za desert carpaccio od voća sa sladoledom. Pio se Plavac Tomić.
Recept šefa kuhinje
Teleći medaljoni s rižom i bademima
(za jednu osobu)
200 g telećih medaljona
100 g tikvica
50 g kozica
2 dcl bijelog vina
1 dcl vrhnja za kuhanje
10 dag maslaca
0,5 dcl konjaka
50 g badema
Na maslacu prepeći medaljone, podliti konjakom i vinom te dodati ribane tikvice, kozice i začine te na kraju podliti vrhnjem. Rižu skuhati na maslacu, prodinstati. Bademe podliti konjakom i vinom, začiniti te dodati u rižu da prokuhaju.
najnovije
najčitanije
Svijet
američki predsjednik
Biden usporedio Hamasov napad s holokaustom: “Mržnja prema Židovima ostaje u srcima previše ljudi”
Scena
prva polufinalna večer
Baby Lasagna večeras traži plasman u finale Eurosonga
Scena
Meow
Saša Lozar poslao podršku Baby Lasagni: ‘Mi smo spremni, sretno’
Hrvatska
Plenkovićev glasnogovornik
Milić: “Vjerujem da ćemo u srijedu u potpunosti postići suglasje oko većine i Vlade”
Zadar
“Paško podmorje”
DV Latica na poklon dobio fotografije podmorskih motiva Đanija Iglića
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Nogomet
LIVI KOD KNJAZA
Livaković o nogometnim počecima u Zadru: ‘Budući da je mama kasnila po mene na treninge…’
Scena
JEDINA HRVATSKA EUROVIZIJSKA POBJEDNICA
Zadranka Emilija Kokić prisjetila se čuvenog dočeka: ‘Od Zemunika do trga bilo je auto na autu…’
Županija
Zavjetna svetkovina