Dikljanski restoran Delfin ovoga je ljeta preuzeo novi šef kuhinje Goran Fot. Sumirajući preko 25 godina rada u ugostiteljstvu Fot je osmislio potpuno novu gastrokoncepciju restorana, nalazeći nadahnuće prije svega u francuskoj kuhinji.
– Francuska kuhinja je izvor ugostiteljstva te je stoga bilo potpuno suvišno puno dvojiti na koji način ćemo koncipirati naš jelovnik. Odlučili smo se za francuski pristup pripremi jela, jedan poseban i za naše zadarske prilike svakako nov kulinarski izazov. Daleko od toga da smo zapostavili naše domaće namirnice i jela, no potrudili smo se kombinirati ih na neke nove načine, u nekim novim kombinacijama kako bismo ‘osvježili’ gastrokartu Zadra, naglašava Fot.
Da ne nabrajamo što se sve to može pojesti u Delfina spomenimo samo neke delicije po Goranovu izboru: carpaccio od grdobine, bifteka, hobotnice ili miješani, crne njoke u umaku od kozica, proljetne pileće rezance u woku, janjeće kotlete cambera ili, pak, lungić na postelji od šumskih gljiva. U Delfina rade domaću tjesteninu, a posebice su ponosni na raviole. Ako gost izrazi želju, pripremit će mu se i kineski ili japanski specijaliteti. Slastice broje carpacio od voća, čokoladnu i tortu od limuna i naranče te pohani sladoled. Svoje umijeće u kuhinju Fot je demonstrirao i ove zime kada je kroz Delfin “prodefilirala” i talijanska, i istarska, i turska, i grčka, i brojne druge kuhinje. Za ekipu iz Zadarskog lista, pak, pripremio je izvrsni carpaccio od bifteka, maestralne teleće medaljone s rižom i bademima te za desert carpaccio od voća sa sladoledom. Pio se Plavac Tomić.
Recept šefa kuhinje
Teleći medaljoni s rižom i bademima
(za jednu osobu)
200 g telećih medaljona
100 g tikvica
50 g kozica
2 dcl bijelog vina
1 dcl vrhnja za kuhanje
10 dag maslaca
0,5 dcl konjaka
50 g badema
Na maslacu prepeći medaljone, podliti konjakom i vinom te dodati ribane tikvice, kozice i začine te na kraju podliti vrhnjem. Rižu skuhati na maslacu, prodinstati. Bademe podliti konjakom i vinom, začiniti te dodati u rižu da prokuhaju.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ždrijeb za SP
Hrvatska doznala protivnike na Svjetskom prvenstvu 2026.
Svijet
Američki predsjednik
Trump dobitnik prve FIFA-ine Nagrade za mir: ‘On govori ono što mnogi misle, ali se ne usuđuju reći’
Kultura
"Puževa priča"
Zadranka Sofija Pavić predstavila svoju prvu slikovnicu: ‘Htjela sam pokazati djeci da je uvijek moguće…’
Županija
Radni posjet
Župan Bilaver posjetio Općinu Privlaka i podijelio darove za najmlađe povodom blagdana svetog Nikole
Županija
Volonterska ruka
Volonterski centar Zadar uručio nagrade za nesebičan i plemeniti rad, evo tko su najvolonteri
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje