Petak, 1. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograd gastrostolom ušao u turističku sezonu

03.06.2011. 22:00
Biograd gastrostolom ušao u turističku sezonu


Neka ove dobre vibracije prođu cijelom Hrvatskom, neka unesu dobro raspoloženje i odgovornost, ponos i marljivost kako bi ovom glavnom sezonom na kraju godine kazali da smo odradili jednu iznimnu i uspješnu turističku godinu, kazao je Ivo Eškinja, direktor TZ Biograda


Limena glazba, mažoretkinje, Tovareća muzika, klape, ojkalice, čardaši, polke, u šarenilu narodnih nošnji bodula i kotaraca, svih krajeva Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Češke, Bosne… Bakalar, čobanac, crni rižot, peka, sve to u megaizdanjima za stotine porcija, mirisi mediterana, dagnje, sabljarka od tri metra, rakije i likeri, vina i medice, biske i višnjevače, fritule, kroštule, pite i savijače, kuleni i prušuti, čvarci i koji sirevi… Suveniri od zlatoveza, keramike, drva, slame, gline, školjke, kamena, cvijeta… Petnaestak tisuća ljudi sa svih strana Zadarske županije, cijele Hrvatske, ali i cijelog svijeta u već prepunom Biogradu.
Jedan vrhunski spoj okusa, mirisa, zvukova i vizura u blagu ljetnu večer nadvio se nad Pašmanskim kanalom u kraljevskom drevnom Biogradu.
– Neka ove dobre vibracije prođu cijelom Hrvatskom, neka unesu dobro raspoloženje i odgovornost, ponos i marljivost kako bi s ovom glavnom sezonom na kraju godine kazali da smo odradili jednu iznimnu i uspješnu turističku godinu, kazao je Ivo Eškinja, direktor TZ Biograda, najodgovorniji da se sve ovo šesti put događa u Biogradu. Pozdravljaju i uspjeh žele i Ante Lukačić, predsjednik Sekcije ugostitelja i Ceha ugostitelja Obrtničke komore Zadarske županije, kao i Ante Mihič, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.
Ivo Bašić savjetnik Ministra turizma ističe:
– Biograd je svima pokazao ono što želimo vidjeti evo već trećim tjednom punim dinamike, događanja i ljudi, gostiju te kako turizam produljiti i ljudima koji od njega žive omogućiti bogatiji i bolji život.
I sve je potom prepušteno pjesmi i klapi, jelu i piću, veselju i druženju.
Šesti festival izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornih suvenira i folklora označio je u Biogradu početak glavne turističke sezone i opet uspješnije nego ikad do sada. Biograd, na sreću, ne spada u mjesta kod kojih je glavna sezona ujedno i sva sezona, jer su i do sada odradili iznimnu, vjerojatno najbolju predsezonu s krunom u Porinu, Harleys danima…
Festival nosi naziv: Spojimo plavo i zeleno 2011. Prati ga kao lajt motiv 2. svehrvatski etno-eko-gastro stol. Festival je to i fešta izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornih suvenira i folklora.
U organizaciji Turističke zajednice Grada Biograda na Moru i Sekcije ugostitelja Obrtničke komore grada Biograda na Moru, od 3. do 5. lipnja 2011. godine (petak, subota i nedjelja) na Obali kralja Petra Krešimira IV. ali i cijelom Biogradu bit će ludo i nezaboravno. Podržali su ga stoga pokrovitelji Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva, Ministarstvo regionalnog razvija, Zadarska županija i Turistička zajednica Zadarske županije. Imaju
i zašto. I ove godine na ovom Festivalu su svi ugostitelji i obrtnici ugostiteljskog sektora grada Biograda te ugostitelji i proizvođači hrane, pića i izvornog suvenira iz Zadarske županije te – svih županija Lijepe naše. Ovoj manifestaciji priključit će se i izlagači iz nekih europskih zemalja, prijatelja Biograda.
– Predviđamo više od 25.000 posjetitelja iz zemlje i inozemstva, kazao nam je Ivo Eškinja, direktor TZ Biograda na Moru, što ne sumnjamo da će se ispuniti, ako je suditi po ovoj prvoj večeri.
Tko nije bio ne zna što je propustio, a izvjestitelji mogu samo reći – idemo i mi za stol.