Proces nastanka salamure traje oko tri mjeseca i od mora kojim se u travnju napune bazeni do srpnja nastane oko 120.000 kubika salamure, što je dovoljno za proizvodnju između 20.000 i 22.000 tona soli. No to ne znači da će se toliko soli i proizvesti. – Proizvodnja soli ne ovisi samo o vremenskim uvjetima nego i o procjeni stanja na tržištu, navodi Želehovski
Stari paški solari nekad su s nestrpljenjem, ali i s nelagodom čekali travanj. Naime, u travnju se bazeni pune morem, a upravo u to je vrijeme kiša solarima mogla nanijeti velike štete. Bazeni su plitki pa već i manje količine kiše razrijede more, a time se produžava proces kristalizacije soli. Do prije tridesetak godina vidjeti oblake na nebu u travnju za solare je bila noćna mora. No to više nije tako. Prije tridesetak godina na predjelu Svilno izgrađen je proizvodni pogon u kojem se sol proizvodi zagrijavanjem salamure i zbog toga kiša ne može nanijeti veće štete. Bazeni soli prostiru se na površini od 220 hektara i u njih se u travnju pušta od osam do deset centimetara mora uobičajene slanosti od 3,5 bomea. Uz povoljno vrijeme, a solari povoljnim vremenom smatraju sunčane i vjetrovite dane, do konca svibnja će se, zbog isparavanja, slanost mora povećati na osam do devet bomea.
Do 22.000 tona soli
– Proizvodnja soli, odnosno kristalizacija, počinje kada nastane salamura, odnosno more visoke slanosti od 25 bomea, kaže Bogdan Želehovski, tehnički direktor “Solane Pag”.
Proces nastanka salamure traje oko tri mjeseca i od mora kojim se u travnju napune bazeni, do srpnja nastane oko 120.000 kubika salamure što je dovoljno za proizvodnju između 20.000 i 22.000 tona soli. No to ne znači da će se toliko soli i proizvesti.
– Proizvodnja soli ne ovisi samo o vremenskim uvjetima nego i o procjeni stanja na tržištu, a to znači da će se proizvesti onoliko soli koliko će se moći prodati, navodi Želehovski.
Dio salamure se zadržava u pričuvi u jednom od najvećih bazena na jugozapadnom dijelu Južne vale. Pričuva je potrebna kako bi se, ako se ukaže potreba, sol mogla proizvoditi i poslije ljeta. “Solana Pag” je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a uz sitnu i krupnu konzumnu, te industrijsku sol proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. U tehnologiji proizvodnje soli koriste se prirodne pogodnosti, a to su čist okoliš, velik broj sunčanih dana i vjetar.
Sol – Hrvatski otočni proizvod
Kako navode u “Solani Pag” paška sol sadrži sedamdeset minerala od kojih je većina nužna za ljudsko zdravlje. Najveći dio soli plasira se na domaće tržište, a dio soli se i izvozi. Prošle godine sol proizvedena u “Solani Pag” dobila je pravo uporabe oznake “Hrvatski otočni proizvod”. Paška sol se tako pridružila proizvodima koji su već dobili oznaku “Hrvatski otočni proizvod”, a to su paška čipka, paški sir i baškotin, tvrdo pecivo koje se proizvodi u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite u Pagu.
Proizvodnja soli u Pagu prvi put se u povijesnim dokumentima spominje 999. godine, no pretpostavljala se kako se sol na Pagu proizvodila u doba starog Rima. Stoljećima se sol prikupljala na bazenima i brodovima se prevozila do skladišta. Na tom je sezonskom poslu, koji je trajao od sredine lipnja do konca kolovoza radio velik broj radnika. No otkada je izgrađen pogon za proizvodnju soli, bazeni služe samo za proizvodnju salamure, a sol se može proizvoditi cijelu godinu. Ove su godine, u vrijeme punjenja bazena morem, vremenske prilike bile povoljne, a nakon punjenja bazena zaredalo se desetak vrlo toplih dana tako da more u bazenima brzo isparava. Na rubovima bazena stvara se gusta pjena što je nepogrešiv znak zgušnjavanja mora koje će ovih dana biti trostruko gušće od mora kojim su bazeni napunjeni u travnju.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Uhićenje u Splitu
PRONAŠLI ARSENAL U stanu imao više od 10 tisuća pirotehničkih sredstava
Hrvatska
Zakon o osobnoj asistenciji
Piletić: Poštovat ćemo odluku Ustavnog suda, moja ostavka je uvijek na raspolaganju
Hrvatska
Analiza
Priuštivo stanovanje na testu: kako će se provoditi plan protiv stambene krize
Plodovi zemlje i mora
RIBOLOVNA PROGNOZA
Ulazak u zimu zahtjeva malo drugačiji ribolovni pristup
Zadar
nakon 16 godina
Boćarski klub »Crvene kuće« prestaje s djelovanjem, a “odjavili” su se na poseban način
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
OD 15. prosinca
Radovin dobio novi vrtić: 55 djece krenulo u tri skupine
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke