Najbolji sadni materijal je dobro razvijena i zdrava jednogodišnja sadnica, s dobro razvijenim i zrelim preuranjenim mladicama, dobro sraslog cijepljenog mjesta i razgranatog, snažnog korijenova sustava. Prilikom dopreme sadnice do mjesta sadnje, kao i prilikom pripreme za sadnju, treba voditi računa da sadnice budu što kraće izložene suncu i vjetru
Radi obilnih kiša tijekom prosinca pripremljeni tereni ostali su neposađeni planiranim voćnim vrstama. Međutim, za sadnju nije kasno jer u našem području sadnja se može obaviti tijekom cijelog razdoblja mirovanja, od sredine studenog do kraja veljače kada temperatura nije niža od 0°C. Jesenska, pa i zimska sadnja, povoljnije su od proljetne iz razloga što ranije posađene sadnice imaju snažniji vegetativni rast podzemnih i nadzemnih organa, kako u početku vegetacije tako i tijekom cijele godine.
Čuvanje sadnog materijala
Sadnja bi, dakle trebala tek uslijediti, a samoj sadnji trebali su prethoditi radovi na pripremi terena i to: krčenje prethodne vegetacije, ako je potrebno, ravnanje, planiranje, agro i hidromelioracijski radovi, duboko oranje ili rigolanje, poravnavanje površine i obilježavanje (markiranje) sadnih mjesta.
Ukoliko nismo izvršili neku od spomenutih radnji, a nabavili smo sadni materijal nužno ga je trapiti radi kraćeg ili dužeg čuvanja do sadnje. Kraće čuvanje se obavlja u plićim jarcima, u kojima se slažu sadnice jedna do druge i korijenov sustav pokriva rahlim tlom, najbolje pijeskom. Za duže čuvanje kopaju se dublji jarci u koje se slažu sadnice jedna do druge i pokrivaju također rahlim tlom ili pijeskom. Trapljenje se može obaviti u pijesku u zatvorenim prostorijama, pri čemu treba voditi računa o uvjetima dobrog čuvanja sadnica do sadnje (vlažnost, temperatura, svijetlo).
Najbolji sadni materijal je dobro razvijena i zdrava jednogodišnja sadnica, s dobro razvijenim i zrelim preuranjenim mladicama, dobro sraslog cijepljenog mjesta i razgranatog, snažnog korijenova sustava. Prilikom dopreme sadnice do mjesta sadnje, kao i prilikom pripreme za sadnju, treba voditi računa da sadnice budu što kraće izložene suncu i vjetru. Na mjestu sadnje potrebno je izvršiti klasiranje sadnica prema debljini i to obično u dvije do tri klase. Tom prilikom se detaljno pregleda nadzemni dio u pogledu kvalitete, zdravstvenog stanja i mehaničkih oštećenja, a zatim se pristupa pregledu i pripremi korijenova sustava za sadnju. Kod debljih žila obnavlja se rez nastao vađenjem u rasadniku. Rez škarama treba biti gladak i poprečan na pružanje žila, jer se time omogućuje brzo stvaranje novog staničja i brzo zarašćivanje rana. Prakticira se skraćivanje žila na 20-25 cm dužine. Tanko, vlasasto korijenje nije potrebno prikraćivati, osim kod mehaničkih i drugih oštećenja. Korijenove žile u presjeku moraju biti svijetle boje i svježeg izgleda, jer odsutnost svijetle boje i svježine najčešće je posljedica niskih temperatura, suvišne vlage u rasadniku, slabog trapljenja ili dugog stajanja na otvorenom. Pregledane, pripremljene i klasirane sadnice potapaju se do korijenova vrata u otopinu ilovače i goveđe balege radi navlaživanja korijenova sustava i boljeg priljubljivanja s tlom.
Na pripremljenom, rigolanom i markiranom tlu otvaraju se voćne jame za sadnju, neposredno uz marker unutar reda i uvijek na istoj strani. Obično su jame dimenzija 40-50x40cm. Danas se kopanje jama najčešće obavlja svrdlom. Otvorena jama prije sadnje zaprašuje se sredstvima za zaštitu od zemljišnih štetnika (ličinke žilogriza, grčice hrušta, klisnjaci i sl.), a zatim se po potrebi doda na dno jame mineralno gnojivo (NPK), ali pazeći pritom da ne dođe u dodir s korijenom sadnice.
Sadnja u paru
Sadnju obično obavljaju dvije osobe. Sadilac drži sadnicu u voćnoj jami tako da korijenov vrat, odnosno mjesto do kojeg se sadnica nalazi u rasadniku, bude na površini tla. Pomoćnik nasipa sitno tlo, a sadilac pažljivo raspoređuje žile, nastojeći da one zauzmu prirodan položaj i da sitno, rahlo tlo ispuni sve praznine između žila. Pomoćnik dalje nasipa sitno tlo iznad korijena i zatim ga lagano nagazi kako bi što bolje prilegao uz korijenje. Sitno tlo se dodaje i dalje, ali se pritom pazi da iznad korijenova sustava ostane odgovarajući prostor za dodavanje zrelog stajskog ili drugog organskog gnojiva. Pritom treba paziti da prilikom sadnje organsko gnojivo ne dođe u dodir sa korijenom, a dodaje ga se u količini od 15-30 kg, zavisno od raspoloživih količina u tlu.
U kućnim vrtovima uglavnom nismo u mogućnosti vršiti duboko oranje ili rigolanje, te sadnju obavljamo u voćne jame. Pritom, voćna jama mora biti što šira, najmanje 1,2 m, ako se nalazi u vrtnom zemljištu fine strukture, pa do 2 m na glinastijim, težim tlima. Preporučuje se prosječna širina 1,5 m. Dubina jame kreće se oko 50 cm na laganijim tlima, a na težim i do 1 m. Ako je na dnu kamena podloga ili lapor potrebno ih je razbiti. Gornji sloj zemlje do oko 25 cm je mekši i plodniji i zovemo ga mekota. Taj se sloj iskopa i izbaci na jednu stranu. Donji sloj, oko 35 cm debljine, a na težim tlima i deblji, izbacuje se na drugu stranu. Taj sloj zemlje zovemo zdravica i on predstavlja manje plodno tlo. Sada se jama ostavi prazna kako bi izmrzla i prozračila se (makar nekoliko dana). Zasipavanje jame i meliorativna gnojidba (gnojidba na zalihu) obavlja se tako, da se jedna trećina izbačene zemlje (zdravica + mekota) izmiješa sa 2 do 3 kg mineralnog NPK gnojiva formulacije koje se najčešće koriste u voćarstvu (7:14:21 ili 5:20:30 i sl.) i cca 5 kg zrelog stajnjaka. Ostali dio jame zatrpamo s ostatkom zemlje i pustimo da se slegne. Kada se zemlja u jami slegla, prilazimo sadnji. Zemlju mekotu otkopamo i u nju postavimo korijen, koji rasporedimo po jami, a zatim pokrijemo slojem zemlje debljine 2-3 cm i dobro ugazimo kako ne bi ostale šupljine uz korijen. Za taj posao potrebna su dva radnika. Jedan drži sadnicu, a drugi stavlja korijen u zemlju. Ponovo se nabacuje plodno tlo do debljine od desetak centimetara, nagazuje i preostalim tlom napuni do vrha. Stajski gnoj stavlja se nakon završene sadnje oko voćke u promjeru 1-1,5 m i pokrije se zemljom. Uz sadnicu zabodemo kolčić i povezujemo ga za deblo grubim vezivom u obliku osmice, čiji je gornji kraj uz deblo. Vez ne smije biti čvrst, tako da se sadnica može nešto spustiti slijeganjem zemlje. Nakon sadnje, potrebno je sadnicu zaliti, prijevremene izboje porezati na dva pupa i radi dezinfekcije poprskati nekim bakrenim sredstvom (Cuprablau, Bordoška juha, Nordox i sl.).
Izbor sorte i podloge
Izbor sorte i podloge ključni su za uspjeh posađenog voćnjaka. Posljednje vrijeme najviše upita vezano za izbor sorte i podloge dolazi za trešnju, stoga u pregledu dajemo podloge i sorte trešnje koje možete naći u našim rasadnicima sa njihovim osnovnim karakteristikama.
Kod trešnje se najviše koristi kao podloga rašeljka (Prunus mahaleb), a uz nju i njen klon Santa Lucia 64. Kao srednje bujna podloga Santa Lucia 64 danas je jedna od najraširenijh podloga u zemljama čije klimatske prilike odgovaraju našem mediteranskom dijelu zemlje.
Sorte koje danas nalazimo u rasadnicima osiguravaju redovitu i obilnu rodnost, krupne plodove (14-20g) izvrsne kakvoće. Najvažnije je odabrati kod autofertilnih sorti onu koja je oprašuje. Zbog specifičnog problema u oplodnji trešnje (interkompatibilitet) u proizvodnju se sve više uvode samooplodne sorte, dakle one kojima nije potreban oprašivač.
BURLAT – sazrijeva oko 25. svibnja, plodovi su srednje krupnoće, tamnocrvene boje, crvenog i srednje čvrstog mesa, osrednje kakvoće. Dobri oprašivači su joj Giorgia, Lapins, Van i dr.
CELESTE – sazrijeva oko 5. lipnja. Plodovi su krupni, tamnocrvene boje, tamnocrvenog i dosta čvrstog mesa dobre kakvoće. Samooplodna je.
GIORGIA – sazrijeva oko 10. lipnja. Plodovi su krupni, svijetlocrvene do tamnocrvene boje, crvenoga i srednje čvrstog mesa, dobre kakvoće. Dobri oprašivači su joj Adriana, Burlat, Ferrovia i Van.
VAN – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni do vrlo krupni, svijetlocrvene do tamnocrvene boje, srednje čvrstog mesa, odlične kvalitete. Dobri oprašivači su joj Sue, Bing, Napoleonova i dr.
SUE – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni, žute boje s crvenim pramenovima, svijetložutog i čvrstog mesa odlične kvalitete. Dobri oprašivači su joj Bing i Van.
SUNBURST – sazrijeva oko 15. lipnja. Plodovi su krupni, narančastocrvene boje, crvenog ali ne i čvrstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna.
STELLA – sazrijeva oko 20. lipnja. Plodovi su vrlo krupni, tamnocrvene boje, zagasitocrvenog i srednje čvrstog mesa, vrlo dobre kakvoće.
FERROVIA – sazrijeva oko 20. lipnja. Plodovi su krupni, otvoreno crvene boje, crvenog i čvrstog mesa, dobre kakvoće. Dobri oprašivači su joj Sunburst, Durone nero i dr.
LAPINS- srednje krupni plodovi, tamnocrvene boje, crvenog i srednje čvrstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna je.
HEDELFINGER – sazrijeva oko 25. lipnja. Plodovi su krupni, intenzivno crvene boje, crvenoga i vrlo čvrstog mesa, izvrsne kakvoće. Dobri oprašivači su joj Bing, Germersdorfska i Napoleonova.
GERMERSDORFSKA – sazrijeva oko 25. lipnja. Plodovi su krupni, tamnocrvene boje, crvenog i vrlo sočnog mesa, odlične kakvoće.
SWEET HEART (SUMTARE) – sazrijeva oko 1. srpnja. Plodovi su krupni, intenzivne sjajnocrvene boje, svijetlocrvenog i vrlo čvrstog mesa, dobre kakvoće. Samooplodna je.
Sve nabrojene sorte su introducirane u našu zemlju, međutim dobre domaće sorte koje se preporučuju za sadnju su:
GOMILIČKA RANA – vodi podrijetlo iz Kaštel Gomilice. Dozrijeva u trećem tjednu trešnje. Plod je srednje velik do velik, a pokožica intenzivno crvene boje. Meso je čvrsto, hrskavo, sočno i aromatično.
TUGARSKA – sazrijeva oko 10. lipnja. Plod je vrlo velik, zagasito crvene boje pokožice, s intenzivno crvenim, hrskavim, sočnim okusom mesa, ugodne arome. Osobito cijenjena sorta zbog odlične kvalitete plodova.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
nepoznat počinitelj
Iz kuće u Benkovcu ukraden novac
Crna Kronika
u tijeku potraga
Nepoznati počinitelji na Brodarici pretukli 62-godišnjaka, teško je ozlijeđen
Zadar
„Dani tehničke ispravnosti vozila“
Ovaj tjedan besplatni preventivni tehnički pregled vozila, prvih 10 tisuća vozača koji budu sudjelovali čekaju pokloni
Crna Kronika
spretan lopov
Na obrovačkom području zatekla kradljivca, rekao joj da traži prodavatelje janjadi
Feelgood
"Biljka kišobran"
Ovaj egzotični zeleni ukras ne zahtijeva mnogo
Crna Kronika
strava u slavoniji
Nasred ulice izboden muškarac, preminuo u bolnici
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Zadar
glazbena diva
[FOTO] Doris Dragović napravila pravi spektakl na Višnjiku
Zadar
U OBJEKTIVU
MODNA ANALIZA Gradske ulice i ove su subote bile pune odličnih street style komada
Zadar
OBAVIJEST HEP-A