Na zadarskom području čini se sve kako bi se kontrolirala hrana koja se nalazi u trgovinama i mesnicama, dakle, kontrolira se sva hrana. Naime, Sanitarna inspekcija kontrolira proizvode u maloprodaji, a meso koje se proizvodi ispituje veterinarska kontrola, kazala je Marijana Brajčić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije
Nakon što su neki mediji prenijeli zabrinjavajuće podatke o hrenovkama, mesnim narescima i paštetama koji se nalaze na policama trgovina u Hrvatskoj, pokušali smo doznati tko meso i mesne proizvode kontrolira u Zadarskoj županiji. Kako izgleda, kontrole se provode i nema mjesta za zabrinutost Zadrana.
– Na zadarskom području čini se sve kako bi se kontrolirala hrana koja se nalazi u trgovinama i mesnicama, dakle, kontrolira se sva hrana. Naime, Sanitarna inspekcija kontrolira proizvode koji se prodaju u maloprodaji, a meso koje se proizvodi, ispituje veterinarska kontrola, kazala je Marijana Brajčić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije.
Kako se navodi u medijima, hrenovke, mesni naresci i paštete koje većina ljudi svakodnevno kupuje sadrže mnogo više kancerogenih aditiva, masti i vode nego što je dopušteno zakonom. Ovlašteni laboratoriji za provjeru ispravnosti hrane otkrili su da se prilikom pretraga najčešće otkriva povećana količina polifosfata i natrijeva nitrita – emulgatora koji uzrokuju rak i uništavaju kalcij u kostima, zbog čega su posebno ugrožene trudnice i djeca.
Već je poznato da je meso koje se koristi za kobasice, paštete i slične proizvode staro čak i do nekoliko godina, a često se u proizvodima koji moraju imati do 50 posto svinjskog i 50 posto goveđeg mesa, nalazi i do 80 posto svinjskog mesa koje je znatno jeftinije.
Alarmantan je i podatak da je starost mesa u mesnim prerađevinama nemoguće utvrditi jer u Hrvatskoj nema za to opremljenih laboratorija.
Sudeći prema rezultatima laboratorijskih istraživanja, u hrenovke, paštete i nareske stavljaju se svinjske i goveđe njuške, repovi, tetive, uši i koža, pomiješane s mnogo masti, vode, konzervansa i umjetnih pojačivača okusa. Takva hrana se, prema zakonu, mora vratiti proizvođaču ili se uništiti spaljivanjem. Ipak mesni ostaci često završe na tržištu pošto kontrola obuhvaća samo određeni broj uzoraka.
Djelatnici Laboratorija za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane na Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu, a nakon kontrole i pismeno obavještavaju Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo zdravstva na prekršaj, a daljnji koraci ostaju na inspekciji Ministarstva.
Nutricionisti navode da nije preporučljivo jesti mnogo takvih proizvoda te se treba birati što svježija hrana.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
Na Sveučilištu u Zadru
Promovirano 35 prvostupnika Odjela za psihologiju: ‘Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije…’
Crna Kronika
Kaznena prijava
Spriječeno krijumčarenje stranih državljana na području Gračaca
Zadar
Zimski park
Škola klizanja na klizalištu ICE PARK Zadar u sklopu ŠC-a Višnjik
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Sin zadarske gradske vijećnice prebio oca na spavanju, želio ga natjerati da mu prepiše dio kuće
Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Ljubičić: ‘Femicid je predvidljiv i sprječiv, ovo je 17. u Hrvatskoj ove godine’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ