Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Pripreme za sezonu

Zadarski hotelijeri na vrijeme se pobrinuli za radnu snagu

Autor: Robert Hrkać

13.04.2023. 11:37
Zadarski hotelijeri na vrijeme se pobrinuli za radnu snagu

Foto: Arhiva ZL



Najbolji pokazatelj predstojeće turističke sezone su uskrsni blagdani, a sudeći prema brojkama domaćih i stranih gostiju koji su boravili u Hrvatskoj, itekako ima razloga za optimizam. Zadarsku županiju posjetilo je više od 11.000 turista, a od toga je najviše gostiju bilo iz Njemačke, Češke, Austrije i Slovenije. No, s početkom turističke sezone dolaze i neki veći izazovi, a nešto što posljednjih godina najviše muči taj sektor je deficit radne snage. Naime, manjak sezonskih djelatnika je kronični problem hrvatskog turizma, a kuhari, čistačice i sobarice ‘suho su zlato’ na tržištu rada.


Egzodus domaće radne snage primorao je poslodavce na žurno djelovanje pa sve više posežu i za stranom radnom snagom.


Ana Ivandić iz hotela Pinija kaže da su na vrijeme krenuli s pripremama za novu sezonu, a problema s pronalaskom stranih radnika nemaju.




– Na vrijeme smo počeli pripremati ovu sezonu te stoga nismo imali problema s pronalaskom radne snage. Naime, s pripremama smo krenuli već 15. studenog prošle godine, odnosno odmah kad smo zatvorili hotel, a probleme smo riješili prvenstveno tako što smo podignuli materijalna prava radnika. Na taj način smo motivirali domaću radnu snagu da nam se vrati u hotel. Također, uveli smo sustav bonusa, gdje svakom domaćem radniku koji neće koristiti naš smještaj dajemo bonus od 1000 kuna mjesečno tijekom lipnja, srpnja, kolovoza i rujna, istaknula je Ivandić i dodala kako su povrh toga organizirali obroke na način da radniku daju jedan obrok u smjeni, a svaki domaći radnik ima pravo na naknadu za drugi topli obrok, onaj koji koristi doma.


– Isto tako, plaćamo svoje autobuse s kojima besplatno vozimo ljude na svaku smjenu i sa svake smjene, a tim smo potezom uspjeli privući veći broj domaćih radnika. Međutim, u sustavu imamo i stranaca s kojima radimo. S podizanjem sezone i rastom broja gostiju mi povećavamo i broj radnika, a inače imamo popriličan broj stalno zaposlenih domaćih ljudi. Naime, šezdeset stalno zaposlenih ljudi nam rade kroz cijelu godine, u trenucima a u jeku sezone taj broj podižemo na 250 sveukupno. Uvijek težimo prema tome da imamo većinski domaće zaposlenike, istaknula je Ivandić i dodala kako su za Uskrs bili puni i to s velikim udjelom domaćih gostiju.


Brojke su više nego dobre, a kako stvari stoje, ovo bi zaista trebala biti vrhunska, čak i rekordna sezona, zaključila je Ivandić.


U hotelu Almayer naglašavaju kako je kod njih većina djelatnika sa zadarskog područja.


– U potpunosti smo popunili radnike u cijelom hotelu i 95 posto su domaći. Imamo jednu Brazilku i jednog Ukrajinca, a ostalo su sve Zadrani. Da napomenem, mi nismo sezonski hotel i naši ugovori su na neodređeno. Imamo tu sreću da jednom kad angažiramo djelatnike, oni i ostaju. Hotel posluje šest godina, a osim 2021., kada je bio zatvoren i kada je otpuštena većina radnika, mi smo konstantno tu, istaknula je Elena Rušnjak, voditeljica recepcije Almayer hotela.