Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Raskol na desnici

‘Grmoja, Bujanec i Pavliček se međusobno vrijeđaju preko poruka‘

Autor: Dražen Ciglenečki

12.04.2023. 19:20
‘Grmoja, Bujanec i Pavliček se međusobno vrijeđaju preko poruka‘

Foto: NL / P. Macek, M. Mrkonjic/PIXSELL



Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić demantira tvrdnje čelnika Mosta i Hrvatskih suverenista da »mediji povezani s njim« kontinuirano diskreditiraju te dvije stranke, što oni apostrofiraju kao jedan od glavnih argumenata protiv predizborne suradnje na koju ih pozivaju iz DP-a.


Domovinski pokret, tada još predvođen Miroslavom Škorom, uspio je za parlamentarne izbore okupiti dobar dio oporbene desnice, stranaka i neovisnih pojedinaca. Ambicija im je to, ovaj put bez Škore, učiniti i za sljedeće izbore za Sabor, ali zasad im stižu isključivo odbijenice, prvo Mosta, s kojim DP ni 2020. nije uspio postići dogovor, a zatim i Hrvatskih suverenista.


Kritiziranje na TV-u


Pritom i jedni i drugi kao možda ključni razlog njihove nevoljkosti da prihvate ideju o formiranju zajedničkog bloka s Domovinskim pokretom navode političke emisije Z1 televizije, »pod nadzorom Domovinskog pokreta odnosno Radića«, u kojima se, tvrde, često oštro kritizira politika i postupci Mosta i Hrvatskih suverenista. Zamjenika predsjednika DP-a povezuju sa Z1 televizijom zato što je suvlasnik Pevexa, nekadašnjeg vlasnika te medijske kuće.




Z1 televiziju je Pevex 2021. prodao osječkoj tvrtki Kodiak trade, ali to, smatraju u Mostu i Hrvatskim suverenistima, nije promijenilo njezinu političku orijentaciju, koje je jamac i direktor Miljenko Ćurić, bivši Škorin menadžer. Radić, međutim, negira da ima bilo kakav utjecaj na uređivanje Z1 televizije.


– Nemam ja više ništa s tim medijem. Z1 televizijom upravlja firma koja ju je kupila od Pevexa i to je sve. Uostalom, koliko pratim, u njihovom se programu ne vodi kampanja protiv Mosta i Hrvatskih suverenista, kazao nam je Radić.


No, suprotne izjave Nine Raspudića, Bože Petrova i Marijana Pavličeka ipak ga nisu ostavile ravnodušnim.


– Zanimalo me što to oni pričaju, pa sam odlučio okriti o čemu se tu zapravo radi. Imamo, znači, male noćne razgovore, odnosno sms, WhatsApp poruke između Velimira Bujanca i Nikole Grmoje te Velimira Bujanca i Marijana Pavličeka.


Oni se, čitao sam te poruke, međusobno vrijeđaju, ali to, naravno, nema sa mnom nikakve veze. Ovo je jedina istina. Nikoga ne vrijeđam, pokušavao sam njima reći da to ne čine, ali oni djetinjasto nastavljaju s tim i što ja tu mogu, naglašava zamjenik predsjednika DP-a.


Antiglobalistički blok


Žao mu je, ističe, što potencijalni predizborni partneri njegove stranke zasad nisu zainteresirani za suradnju.


– Možemo se mi voljeti ili ne, ali matematika je egzaktna. Zato što na prošle izbore nismo išli s Mostom, poklonili smo HDZ-u, broj glasova to jasno pokazuje, devet mandata. Mi ćemo stoga i dalje biti za stvaranje jednog antiglobalističkog bloka za iduće izbore, zaključuje Radić.


Kad smo razgovarali s Grmojom, on je priznao da je bilo razmjene poruka između njega i Bujanca, ali ne pridaje tome neku naročitu važnost.


– Bujanec mi šalje svoje emisije sa Z1 u kojima vrijeđa mene i Most, a ja mu samo odgovorim na to. Nisu ni bitne te poruke, nego to što on radi emisije po izravnom nalogu Marija Radića. Jednom je zvao u studio Stipu Petrinu, koji ni nije njegova politička opcija, samo da bi on pljuvao po Mostu. Smiješno je čuti da netko tvrdi da nema na Z1 televiziji takvih emisija.


Niti je Bujanec slučajno radio kampanju za Škoru, niti ga je slučajno napadao nakon što se on razišao s Radićem, niti slučajno nas pljuje. Nema se tu ništa posebno komentirati, možemo se samo čuditi kako igraju tako prljavo, rekao nam je saborski zastupnik Mosta.