Subota, 3. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

predsjednik hsu-a u zadru

Zadarska županija planira nabaviti plovilo koje bi obilazilo starije otočane

Autor: Vanja Mirčeta

07.04.2023. 09:16
Zadarska županija planira nabaviti plovilo koje bi obilazilo starije otočane

Foto: Arif Sitnica



Veselko Gabričević, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) tijekom posjete Zadarskoj županiji dao je podršku novom paketu Vladinih mjera u zaštiti kućanstava i gospodarstva od rasta cijena. Pozdravio je povećanje limita iznosa jednokratnog dodatka koji prati rast inflacije te mjere zadržavanja cijene energenata i zaštite cijena određenih prehrambenih artikala.


U sklopu susreta predstavnika HSU-a sa zadarskim županom Božidarom Longinom razgovaralo se o problemima umirovljenika u Zadarskoj županiji, pri čemu su se dotaknuli problema koji tište kompletnu populaciju umirovljenika u RH.


– Iskazao sam zadovoljstvo što Zadarska županija na ovom području u skladu sa svojim mogućnostima skrbi u određenoj mjeri za svoje umirovljenike. Nažalost, u RH jedan veliki dio umirovljenika živi u zoni siromaštva, zaista teškoj situaciji koja je ispod granice ljudskog dostojanstva s obzirom na njihova primanja, naglasio je Gabričević.




Podsjetio je kako je Vlada RH od 1. siječnja 2023. godine povećala najniže mirovine za tri posto, a to pravo je ostvarilo 279 tisuća umirovljenika. Drugim riječima, ove brojke su pokazatelj kako je u RH veliki broj umirovljenika s iznimno niskim mirovinama.


Mirovine premale u odnosu na plaće


Prosječna mirovina na razini RH u ovom trenutku iznosi 37,3 posto u odnosu na prosječnu plaću u RH, a u HSU-u smatraju da se navedeni postotak treba podići minimalno na 50 posto.


– Kada dođemo na razinu mirovina tako da dođe čak do 75 posto iznosa prosječne plaće onda ćemo moći reći kako umirovljenici žive od svoje mirovine, život dostojan čovjeka, od onog u što su ulagali za svoj život u mirovini.


Trenutačno smo u situaciji da su neke županije, gradovi i općine koji imaju velike proračune u mogućnosti izdvojiti za svoje umirovljenike iznose za božićnice i uskrsnice, dakle neki zaista te blagdane proslave dostojno, dok drugi umirovljenici budu gladni čak i na te datume. Stoga sam mišljenja kako se o svima treba skrbiti na jednak, primjeren način, kazuje Gabričević.


Osvrnuo se i na pozitivan primjer Zadarske županije u kojoj su u najavi izgradnja tri doma za umirovljenike te dnevni boravak u Biogradu.


– To je dobro i s tom praksom treba nastaviti jer veliki broj umirovljenika još uvijek nema smještaj u domovima. Ujedno je dobro što Zadarska županija subvencionira smještaj umirovljenika u privatnim domovima. Oni to subvencioniraju za one koji imaju najniže mirovine i to s iznosom od po 800 kuna, što je pristojan iznos za one koji taj novac nemaju.


Zadovoljni smo suradnjom s jedinicama regionalne i lokalne samouprave na ovom području, ali još uvijek to nije na onoj razini na kojoj bi to trebalo biti, kao što bi trebali živjeti umirovljenici sukladno zaslugama koje imaju i svemu onom što su ulagali 40 godina u mirovinski sustav za svoje mirovine, zaključio je Gabričević.


Novi javni domovi umirovljenika


Branislav Jelenić, predsjednik ŽO HSU Zadarske županije istaknuo je kako se na području Zadarske županije nalazi 30 tisuća umirovljenika, od čega ih 15 tisuća egzistira na području grada Zadra. Smatra kako nije lagano organizirati brojne programe financijske i druge pomoći, uključivanje u društvene tokove i sl. kada se radi o tako velikom dijelu populacije.


– Projektna dokumentacija za prije spomenuta tri doma je gotova, ide se u daljnju realizaciju. Ti projekti su izuzetno bitni za Zadarsku županiju, i ovaj jedan dom koji imamo jako dobro funkcionira, no niti izdaleka ne može pokriti potrebe za smještajem. Subvencioniranje smještaja u privatnim domovima od prošlogodišnjih 53 eura (400 kn), povećalo se na današnjih 106 eura (800 kn), što nisu mala sredstva.


U prošloj godini za ovu namjenu izdvojeno je oko 557 tisuća eura (4,2 milijuna kn). Istaknuo bih poseban angažman Grada Zadra koji ima i božićnice i uskrsnice. Jednako tako imamo i besplatan prijevoz umirovljenika s mirovinama do 398 eura (3.000 kuna), financiraju se udruge umirovljenika, službe njege i pomoći za samce, itd. Dakle, Grad Zadar je u okviru svojih mogućnosti napravio veliki iskorak.


Grad Biograd će, pak, graditi dom uz koji će biti izgrađen dnevni boravak, što je jako bitno jer može pokriti onaj segment koji domovi ne mogu. Osigurali su i posebno prijevozno sredstvo za umirovljenike koji trebaju liječniku. Osim njih posebno bih istaknuo i Općinu Poličnik gdje se također gradi dom za starije i nemoćne.


Kao HSU jako smo zadovoljni našom koalicijom unutar koje rješavamo sva ona pitanja i probleme za koja smatramo da su neophodni i tu smo uvijek naišli na empatiju i razumijevanje za svoje umirovljenike, naglasio je Jelenić.


Na konferenciji je najavljena i inicijativa župana Božidara Longina da se u dogledno vrijeme osigura plovilo koje bi obilazilo starije osobe na naseljenim otocima u zadarskom akvatoriju gdje bi ih jednom tjedno obilazio liječnik te dostavljao potrebne lijekove.