Foto: Tomislav JERAK
Iako je Dalmatinca nadasve teško pobijediti u briškuli, Zagorca u beli, a Baranjca i Slavonca u spremanju fišpaprikaša, treće mjesto ipak je osvojila domaća ekipa znakovita imena “Bilo mi je vrime” za koju su kuhali Stipe Jerković i Mate Katuša
Fišpaprikaš ekipe Hrvatske poštanske banke d.o.o. proglašen je najboljim na petoj Ravnokotarskoj fišijadi u Benkovcu, održanoj ovog petka navečer na Dan državnosti. Natjecale su se čak 43 ekipe u spremanju fišpaprikaša, a ekipa HPB-a obranila je prošlogodišnje prvo mjesto. Za pobjedničku ekipu kuhala je Dubravka Kolarić iz Uprave Hrvatske poštanske banke, Miroslav Marić iz Osijeka, direktor revizije u HPB-u, Drago Pečnik, direktor zadarske podružnice, Marija Benić i drugi poštanski bankari.
Drugo mjesto pripalo je ekipi Nard iz Belišća za koje su kuhali vrhunski i cijenjeni majstor kotlića i osvajač brojnih nagrada i priznanja Zvonko Barić uz asistenciju Nedjeljka Opačka. Iako je Dalmatinca nadasve teško pobijediti u briškuli, Zagorca u beli, a Baranjca i Slavonca u spremanju fišpaprikaša, treće mjesto ipak je osvojila domaća ekipa znakovita imena “Bilo mi je vrime” za koju su kuhali Stipe Jerković i Mate Katuša.
Prve tri ekipe nagrađene su s 3.000, 2.000 i 1.000 kuna, plus kotlić za spremanje fiša, nogari, plamenik i veliko priznanje. Nagrade su dodijelili gradonačelnik Benkovca i Belišća, Branko Kutija i Zvonko Borić, te direktor benkovačke Turističke zajednice Vanja Čvrljak.
Slavonski Benkovac
Pod budnim okom Frane Tokića i Romane Jurjević te djelatnika komunalnog poduzeća Benković u ovom nesvakidašnjem kulinarskom susretu sjevera i juga, Benkovac je u petak doživio da ga se petu godinu uzastopno, barem na jednu noć teleportira u Slavoniju. Štoviše, nakon zadarske “Noći punog miseca” i biogradskog “Eko-etno gastro stola” ovaj svojevrsni sudar slavonske i dalmatinske kulture postao je itekako prepoznatljivi brend Zadarske županije. Benkovačka fišijada, kojoj je jedan od inicijatora i prvi pokrovitelj Zadarski list, prerasla je u jednu od glavnih i najmasovnijih gastronomskih manifestacija u Zadarskoj županiji, i šire.
Peto natjecanje u pripremanju ribljeg paprikaša po domaćoj recepturi u samom središtu Benkovca, duž Ulice Ante Starčevića i na središnjem gradskom trgu, Trgu domovinske zahvalnosti, privuklo je dosad rekordni broj ekipa, čak 43 iz tzv. zelene i plave Hrvatske, odnosno 13 više nego protekle godine. U povodu Dana državnosti Republike Hrvatske i sveobuhvatnog obilježavanja Dana grada Benkovca, 5. Ravnokotarsku fišijadu pod pokroviteljstvom Grada Benkovca organizirala je Turistička zajednica.
Postoje stotine recepata za ovo jelo i svatko će reći da je njegov najbolji! Koliko je kuhara, toliko je i recepata. Postoji i neki standard, ali to je za standardne ljude. Nema oko fiša puno filozofije. Riba, dobra paprika, kapula, sol, eventualno rajčica ili vino i voda. No varijacija je bezbroj, kao i uvijek kad je spiza u pitanju.
Ekipa Zadarskog lista već treću godinu zaredom, vjerovali ili ne, osvaja “tek” četvrto mjesto. Iako je dosad bila brojna ekipa, iz opravdanih razloga ostali smo tek na” tri slova” – Vedran Sitnica, Tomislav Jerak i ovog puta glavni kuhar Velimir Vele Brkić, a lonac od 8-9 litara fišpaprikaša je nakon ocjenjivanja planuo za nekoliko minuta.
Mađarski paprikaš i pečenja
Zbog bogate, besplatne ponude domaćih delicija najviše gužve izazvala je ekipa DVD-a Sv. Mihovil iz Galovca predvođena Antom Raspovićem, Rafaelom Burčulom, Marinom Gulanom i drugima. Dakako i vrijedni i radišni ribari ŠRD Sipa iz Benkovca predvođeni Antom Šutom koji su na roštilju pripremali srdele. Pored znanih i neznanih fišpaprikaš majstora dodatnu draž izmamili su gosti iz Mađarske koji su pripremili na stolitre “pravog pravcatog” paprikaša, za prste polizati. Dakako, i delicije koje su pripremila obiteljska gospodarstva s ravnokotarske vinske ceste. Osim janjećih pečenja, pršuta i sira, gastronomska ponuda može se obogatiti i ribom spravljenom po recepturi tradicionalnog ravnokotarskog brudeta koja se temelji na principima fiša.
Dok je 43 ekipe na 43 različita načina spremalo fiš, ulicom i trgom kružili su tamburaši iz tamburaškog sastava “Kočije” iz Valpova koji su podgrijavali atmosferu pjesmom i spremali se za veliki finale – proglašenje pobjednika koje je vodio novinar Radio Benkovca Mihovil Mijo Brkić. Tome je prethodilo degustiranje gotovih proizvoda pred očima javnosti, a stručni žiri je posebno vrednovao boju, gustoću i okus fiša te izgled ribe. Degustatori su i ove godine bili kuhari iz baranjskog restorana Kovač Čarda iz mjesta Suza, u srcu Baranje, na čelu s vlasnikom i šefom kuhinje Apadom Šipecom, dvostrukim prvakom Hrvatske u spremanju fišpaprikaša, te Marinom Vuksanićem, sportskim direktorom NK Belišće i Lenhardtom Istvanom, mađarskim fišpaprikaš meštrom.
Uz hvalevrijednu turističku promociju bio je to zaista nezaboravan i neponovljiv doživljaj, ali i pozivnica za iduću godinu svim ljubiteljima fišpaprikaša, slatkovodne ribe i urnebesne, spektakularne zabave na vratima Ravnih kotara i Bukovice.
Lešijada ili fišijada
Kontra spremanja fišpaprikaša i 5. Ravnokotarske fišijade u neposrednoj blizini, na gornjem dijelu Šetališta kneza Branimira, istovremeno se odvijala i Druga bukovačko-kotarska lešijada uz degustaciju autentičnog Faraonova vina iz benkovačkog vinogorja. Lešo vruća janjetina i jaretina uz neizostavnu morsku sol i kruh ispod peke pod budnim okom Marjana Bobana degustirala se bez blagoslova Grada Benkovca i Turističke zajednice. Nitko od ovih dviju “zaraćenih” strana zasad ne popušta. Šteta.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Velika promjena
Afrički kup nacija ubuduće će se igrati svake četiri godine
Kultura
Zanimljiva izložba
Britanski muzej izlaže tisuće afričkih predmeta. O njima ne zna skoro ništa
Svijet
Lav XIV.
Papa kritizirao nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu: ‘Bogati ne žele čuti jecaje Zemlje niti siromašnih’
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA
KAZNENO PRIJAVLJEN Policajci ga zatekli kod ilegalno odloženog otpada na Kožinu
Zadar
Špica
[FOTO] Sunčana subota izmamila brojne Zadrane u đir gradom, pogledajte koga smo sreli
Zadar
Remake