Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

“Proroci” na odmor došli kod časnih sestara u Bibinje

Autor: Ljiljana Jurjević

06.08.2013. 22:00
“Proroci” na odmor došli kod časnih sestara u Bibinje

Foto: Vedran SITNICA



Četrnaest mladića i djevojaka, bunjevačkih Hrvata bibinjske časne sestre ugostile su u svom samostanu gdje su se ovi mladi lijepo odmorili, a danas se već puni uspomena i novih poznanstava vraćaju kući, u svoju rodnu Bačku. “Proroci” su došli u Bibinje iz župe Sv. Roka iz Subotice


U samostanu sestara Karmelićanki u Bibinjama jučer smo zatekli grupu mladih iz Subotice, i to ne običnu grupu nego pravi vokalno-instrumentalni sastav po imenu “Proroci”.
Četrnaest mladića i djevojaka, bunjevačkih Hrvata ili kako oni vole reći da pripadaju hrvatskom narodu, a bunjavačkom rodu, bibinjske časne sestre ugostile su u svom samostanu gdje su se ovi mladi lijepo odmorili, a danas se već puni lijepih uspomena i novih poznanstava vraćaju kući, u svoju rodnu Bačku.
Ovaj sastav od 14 mladih između 18 i 27 godina već sedam godina djeluju kao “Proroci”, pjevaju u crkvi, rade puno, kažu u pastoralu mladih, duhovnim obnovama, priređuju koncerte i vrlo su bitan čimbenik u zajednici Hrvata u Subotici u kojoj živi oko 30 tisuća Hrvata, no ipak djeluju kao nacionalna manjina, budući da Subotica broji oko 100 tisuća stanovnika.
Svako ljeto ovi mladi putuju po Hrvatskoj, a u Bibinjama su prvi put i svidjelo im se, kaže. I Zadar ih je oduševio, obišli su grad koji ih se jako dojmio pa bi se opet htjeli vratiti. U Bibinje su stigli 28. srpnja, no nisu mirovali, u međuvremenu su bili i u Splitu na humanitarnom koncertu “Srce za Afriku”.
– Prikupljao se novac za školovanje djece u Kongu, bile su i časne sestre misionarke, a osim nas nastupila su još četiri benda, kazao nam je Petar Gaković, jedan od voditelja VIS-a “Proroci” koji već dugi niz godina surađuju s Ksenijom Abramović, vlasnicom sakralne galerije Laudato i tvrtke “Etna”. Zahvaljujući njoj došli smo tu, ona nam puno pomaže, kaže Gaković.
Ovaj mladi vokalno-instrumentalni sastav do sada je sudjelovao na raznim festivalima duhovne glazbe, a svake godine nastupaju i na Uskrs festu. U svom fundusu imaju već 20 autorskih pjesama, a u pripremi je i nosač zvuka. Pjesama, kažu, imaju i za dva CD-a, ali malo po malo. Ovi mladi ne misle se skoro rastati. Neki su na studiju, neki rade, ali nakon toga – pjevati se mora. Pravo su duhovno nadahnuće i vjerujemo da ćemo ih i dogodine, ako ne u Bibinjama, onda barem u Zadru, na Morskim orguljama sresti. Uostalom, jedan od “Proroka” zove se Nikola Bašić, baš kao i tvorac ove poznate zadarske turističke atrakcije.