Foto: Vedran SITNICA
Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake. U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale
Pakoška žena bila je brižna majka, dobra supruga, vrijedna težakinja i unatoč svim naporima vedra i nasmijana. Dizala se u ranu zoru, cijeli dan naporno radila za svoju obitelj, a navečer bi zadnja išla leći. Posljednje sate dana pred svjetlom petrolejke spremala bi dotu za svoju žensku djecu, da ne idu u brak i drugu kuću kao da nisu imali nikad nikoga. U čast vrijedne Dalmatinke Etno udruga Dan iz Pakoštana i ovu godinu je šesti puta za redom organizirala Materine užance u pakoškom Bužaku kroz koji je ovu nedjelju prošlo najmanje dvije tisuće stranih i domaćih turista.
Strani turisti s oduševljenjem su se upoznavali kulturnom i gastrobaštinom koju su stoljećima stvarale naše bake, a koju im je Hrvatska donijela u Europsku uniju.
U Etnokući razgledavali su izložbu Materina škrinja gdje su se upoznali s dotom koju su kćeri dobivale od svojih majki, a na ulici su uživali u tradicionalnim specijalitetima koje su vrijedne žene spremale. Vjerojatno većina od njih nije ni znala koliko se raznovrsnih jela uz malo maštovitosti i truda može spremiti od namirnica iz polja i mora. A Bužak je pravo mjesto za uživati u njima. Bužak je jezgra mjesta. Svi u Pakoštanama imaju porijeklo u nekoj od tamošnjih kuća te su jako emotivno vezani uz njega. I gosti osjećaju te emocije dok ih lagano opijaju mirisi pečene ribe, kuhanog težačkog orza, nepca im slade bruštulane mendulama ili uživaju u zdravim sendvičima od morske ribe. Sve to uvijeno je u staru dalmatinsku atmosferu koju su autentičnom koreografijom stvorile članice Udruge Dan. Jedna od onih koja je guštala u svemu tome je i Nika iz Ribnice kod Ljubljane. Ona zajedno s obitelji posljednje četiri godine ljetuje u Pakoštanama. Ove godine bila je jedna od prvih na Materinim užancama, a sve kako bi stigla uživati u Omega 3 sendvičima od mariniranih inćuna, inćuna s kaprima i sirom, zalivenih maslinovim uljem, a koje je spremala Dijana Maksan.
najnovije
najčitanije
Nogomet
West Ham
Sada je i službeno, engleski prvoligaš mijenja trenera na kraju sezone
Nogomet
Turska
Livakovićev Fenerbahče se još više udaljio od mogućnosti osvajanja titule
Hrvatska
UOČI SEZONE
Veće plaće u turizmu neće spriječiti iseljavanje. Konobar bi morao imati oko 2.000 eura
Nogomet
Serie A
Pašalić asistent u pobjedi Atalante, njegova momčad tek nakon preokreta svladala otpisanu Salernitanu
Županija
Zavjetna svetkovina
[FOTO] Tisuće vjernika pratilo kip Gospe od Zečeva ulicama Nina
Scena
TIK TOK
VIDEO Britanka bila na zabavi u Zadru pa ostala u čudu: ‘Tko je ovaj tip? Ljudi su ludi za njim’
Zadar
POZITIVNA PRIČA
‘DOBRI DUH ŠKOLE’ Zadranin David Babac bio na Wings for Life utrci, podržali ga nastavnici i prijatelji
Scena
JEDINA HRVATSKA EUROVIZIJSKA POBJEDNICA
Zadranka Emilija Kokić prisjetila se čuvenog dočeka: ‘Od Zemunika do trga bilo je auto na autu…’
Zadar
PREDIVNO
PRIMJER ZAJEDNIŠTVA Natalija i njena razrednica Marija nastupile zajedno na Wings for Life utrci
Crna Kronika
PROMETNA NESREĆA