Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Urednicu HRT-a čekaju “oštre mjere”

Autor: Tihomir Ponoš

30.12.2012. 23:00
Urednicu HRT-a čekaju “oštre mjere”

Foto: PIXELL



HRT je zbog emisije objavio ispriku gledateljima, garniranu neuobičajeno izravnim najavama oštrih mjera


Nakon što je razgorio iznimno oštru raspravu između Vlade i Crkve, spolni odgoj uzdrmao je i Hrvatsku televiziju. Okidač je bila emisija “Slika Hrvatske” urednice Karoline Vidović Krišto, a metak ispaljen u toj emisiji pogodit će, čini se, samu urednicu. HRT je zbog emisije objavio ispriku gledateljima, garniranu neuobičajeno izravnim najavama oštrih mjera. U emisiji se na temelju dokumentarnog filma “The Kinsey Report” promiče teza da je u temelju spolnog odgoja pedofilija, a da je spolni odgoj zlo.
– Cijelu emisiju posvetili smo ovoj temi (spolnom odgoju, op.), zapravo jednom šokantnom dokumentarnom filmu koji svjedoči o početcima, odnosno korijenima ove društvene pojave koja ne samo da je uzburkala sve narode svijeta nego je učinila neopisivo zlo, u uvodu emisije kazala je Vidović Krišto.
Glasoviti izvještaj
Poticaj za emitiranje dijelova navedenog dokumentarnog filma, u izvorniku dugog dva sata i 44 minute, dao je gledatelj Žarko. On je pisao urednici emisije, poslao link s kojega je film skinut. Žarko u pismu navodi da je spolni odgoj veliki biznis, da “zbog preranog buđenja erotizma djeca gube koncentraciju”, a tjelesni i rodni odgoj je nasilje nad mladima koji nemaju mogućnosti reći “ne”.
U dijelovima dokumentarca razglaba se o kontroverznom i glasovitom izvještaju Alfreda C. Kinseya iz 1948. godine, a prikazani dijelovi odnose se na prvi dio izvještaja “Seksualno ponašanje muškaraca”. Navodi se kako su podatci za izvještaj dobiveni od pedofila koji su bilježili svoje seksualne aktivnosti nad djecom, kako su djeca seksualno iskorištavana i maltretirana za vrijeme istraživanja, kako je Kinsey u istraživanju surađivao s nacistom i pedofilom Fritzom von Balluseckom, a cilj je Kinseya bio “maknuti Sjedinjene Države od vrijednosti na kojima su utemeljene odgojno-obrazovnim sustavom”. Prema prikazanim isječcima pedofilija je temelj spolnog odgoja, Kinsey je promicao pedofiliju, a pedofili su osmislili spolni odgoj.
Lustracija moguća?
Karolina Vidović Krišto prozvala je pri kraju emisije Aleksandra Štulhofera, sociologa i seksologa, jednog od autora kurikuluma za zdravstveni odgoj i to zato što je bio stipendist Instituta Kinsey. Najavila je i da će cijelu sljedeću godinu posvetiti toj temi koja nije, kako tvrdi, hrvatski nego globalni problem. Na kraju je zaključila kako je lustracija u Hrvatskoj ipak moguća što potvrđuje objava Registra hrvatskih branitelja, a navela je i popis želja hrvatskih građana koje oni izražavaju u pismima redakciji i na portalima. Tako su kao poželjni za objavljivanje navedeni registar svih Hrvata koji su doprinijeli pobjedi u Domovinskom ratu, registar aboliranih pripadnika agresorske vojske koja je napala Hrvatsku, registar aktivnih političara od 1991. do danas koji su mogli, a nisu branili Hrvatsku, registar korisnika državnih poticaja i subvencija, registar ustaša, domobrana, partizana, četnika i udbaša.
HRT je u nedjelju reagirao isprikom gledateljima emisije Slika Hrvatske urednice i voditeljice Karoline Vidović Krišto. “Ističeno kako stavovi izneseni u emisiji nisu stavovi HRT-a. Zbog ozbiljnog narušavanja pravila struke te zloupotrebe položaja, HRT će poduzeti oštre mjere”, navodi se u kratkom, ali neobično izravnom dokumentu HRT-a.
Urednicu emisije pitali smo kako komentira ispriku HRT-a zbog njene emisije, je li joj se itko od nadređenih javio i nagovijestio što slijedi, te jesu li nadređeni znali što će emitirati. Vidović Krišto, koja se prije više od dvije godine kandidirala za glavnu ravnateljicu HRT-a, uputila nas je na glavnog urednika HTV-a Deana Šošu. On, pak, nema ništa za dodati onome što piše u isprici HRT-a, a najavio je da će o budućim događajima o tom slučaju javnost biti pravodobno obaviještena.