Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

službeni posjet

Putin u Moskvi dočekuje bjeloruskog predsjednika Lukašenka

Autor: Hina

05.04.2023. 10:47
Putin u Moskvi dočekuje bjeloruskog predsjednika Lukašenka

Foto: Reuters



Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko putuje u srijedu u Moskvu kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, svojim bliskim saveznikom, o više tema među kojima dominira rat u Ukrajini.


Lukašenko i Putin bi trebali razgovarati o napretku u stvaranju savezne države Rusije i Bjelorusije, stoji u priopćenju iz Kremlja.


Rusija planira, po internom dokumentu u koji su ranije uvid imali neki mediji, najkasnije do 2030. preuzeti punu kontrolu nad susjednom Bjelorusijom, pod izlikom spajanja dviju zemalja.




Drugog dana posjeta ruskoj prijestolnici Lukašenko i Putin razgovarat će o “aktualnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima”, stoji u priopćenju.


Među bilateralnim pitanjima je stacioniranje taktičkog nuklearnog oružja na bjeloruskom teritoriju izravno na granici s Poljskom, što je Putin najavio tijekom vikenda.


Ruski je predsjednik rekao da će Moskva u budućnosti  razmjestiti taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, vjernom savezniku, eskalirajući sukob sa zapadom.


Međunarodna pitanja vjerojatno će uključivati rat u Ukrajini i reakciju na pristupanje Finske NATO-u, koje je formalno završeno u utorak.


Kremlj je u utorak obećao poduzeti “protumjere” nakon što se NATO pridruži Finskoj, nazivajući širenje zapadnog saveza “sigurnosnim napadom” na Rusiju.


“Ovo je daljnje pogoršanje situacije. Proširenje NATO-a napad je na našu sigurnost i na ruske nacionalne interese”, rekao je novinarima glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.


“Pažljivo ćemo pratiti što se događa u Finskoj, (…) što nam prijeti. U skladu s tim bit će poduzete mjere. Naša vojska će izvijestiti u dogledno vrijeme”, dodao je Peskov.