Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Austrijanac azilu daruje milijun kuna

Autor: Vanja Mirčeta

02.09.2012. 22:00
Austrijanac azilu daruje milijun kuna

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Azil se još nije premjestio sa Žmirića iz jednostavnog razloga što nam se austrijski donator nije javio posljednja dva mjeseca te smo mislili da je odustao od investicije u ovaj projekt. No, kako smo doznali u tome su ga spriječili zdravstveni razlozi i čim mu se stanje popravilo javio nam se, pojašnjava Grgurović
Iako se prema najavama iz Grada Zadra zadarski azil za životinje još prije više od mjesec dana morao preseliti s krajnje neuvjetne pozicije na Žmirićima, to se do danas još nije realiziralo. U  skladu s tim, rijeke turista koje su se ovo ljeto iz pravca Zatona slijevale u grad i čekale duže vrijeme u prometnim čepovima na raskrižju na Žmirićima imale su prigodu osjetiti nesnosni smrad. Osim smrada, ništa bolja nije bila ni slika azila. Cijeli ovaj prizor već godinama imamo, vidimo i čujemo uz samu glavnu cestu.
Daleko od naseljenih područja
Svojedobno, pod pritiskom veterinarske inspekcije donesena je odluka o preseljenju zadarskog azila s krajnje neuvjetne pozicije na Žmirićima. Još u lipnju su se u gradskoj upravi tražili donatori koji bi bili voljni pomoći u izgradnji novog azila s propisanim makar minimalnim zakonskim uvjetima. U tome su i uspjeli. Naime, donator je austrijski državljanin podrijetlom iz Beča koji je obećao investirati oko milijun kuna u izgradnju novog azila, ali u građevinskom materijalu koji uključuje desetke tisuća betonskih blokova, betona, željeza, itd. Postavljanje ogradne žice, prema riječima dogradonačelnika Dražena Grgurovića, Grad Zadar bi preuzeo na sebe. Godišnja obveza Grada Zadra u pokrivanju troškova azila je 250.000 kuna, ali je po troškovniku potrebnih radova u ovoj fazi za preseljenje azila potrebno čak oko 923.710 kuna, što će namiriti spomenuti austrijski državljanin koji je želio ostati anoniman.
– Azil se još nije premjestio sa Žmirića iz jednostavnog razloga što nam se austrijski donator nije javio posljednja dva mjeseca te smo mislili da je odustao od investicije u ovaj projekt. No, kako smo doznali u tome su ga spriječili zdravstveni razlozi i čim mu se stanje popravilo javio nam se. Baš prije nekoliko dana tražio je troškovnik sa svim potrebnim materijalom kako bismo započeli s izgradnjom azila na terenu u vlasništvu RH, iznad Bokanjca na cesti prema Ražancu daleko od naseljenih područja, ističe Grgurović dodajući da je zdravstveno stanje donatora glavni razlog zašto se taj projekt još jednom prolongirao.
Usporavajuća papirologija
– Onaj drugi, manji razlog je što nam se u dva mjeseca nije javila agencija AUDIO te nismo imali povratnu informaciju o pravu na gradnju na tom terenu. Naime, mislili smo početi s gradnjom, jer je potreba za njom očita i hitna te naknadno rješavati potrebnu papirologiju. Što se tiče Grada Zadra, sve bi bilo gotovo još prije četiri godine, no ništa legalno nismo mogli graditi bez građevinske dozvole te se zbog spore administracije u RH, o kojoj ne treba pretjerano govoriti, sve odužilo na nekoliko godina.
S obzirom na naša sredstva i mogućnosti, potpuno smo bespomoćni bez uloge donatora. Cijela priča oko ovog azila je postala prestrašna. Već četiri godine pokušavamo riješiti papirologiju, i tek sada zapravo mogu reći da smo s tim konačno pri kraju. Ponovnim javljanjem i interesom austrijskog donatora nadamo da će sve krenuti kako smo prvotno bili zamisliti i da ćemo konačno ovaj projekt vrlo brzo uspjeti privesti kraju na sveopće zadovoljstvo, zaključio je Grgurović.
Za sada je Grad Zadar samo uz donaciju bokanjačke farme krava “Vigens”, čiji su djelatnici uz pomoć specijalnih traktora za ravnanje terena očistili i poravnali zemljište za novi azil, a obavljeni se radovi procjenjuju na oko 100 tisuća kuna.


Ne brinu svi o napuštenim životinjama


S obzirom na to da se u azilu za životinje na Žmirićima nalaze životinje s područja cijele županije, Grad Zadar je smatrao da svi gradovi i općine u županiji stoga moraju snositi jednaku odgovornost oko financiranja i održavanja azila.
– Naime, bilo je potrebno organizirati veterinarsku službu čiju koordinaciju je Grad Zadar htio preuzeti na sebe, dok je na ostalim gradovima i općinama bila dobrovoljna odluka da se priključe skrbi o životinjama. Od gradova i općina s područja Zadarske županije, potpisivanju ugovora o podmirenju dijela ukupnih troškova održavanja azila od 450 tisuća kuna, nisu se odazvale sve općine i gradovi čija bi godišnja obveza trebala biti oko 10 tisuća kuna, kazao je Grgurović. Predviđeno je da općine i gradovi s područja Zadarske županije, od ukupno 450 tisuća kuna godišnjih troškova, pokriju barem 200 tisuća kuna.
Azil će po izmještanju morati biti usklađen sa standardima i pravilnicima Uprave za veterinu.