ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Najzlatnije” je ulje braće Belci iz Istre

Autor: Katina Vrsaljko

07.03.2010. 23:00
“Najzlatnije” je ulje braće Belci iz Istre

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Drago mi je da ovdje vidim one koji se “pripetavaju” čije je maslinovo ulje bolje, istarsko ili dalmatinsko. Nema boljeg, sve su to dobra hrvatska maslinova ulja koja su i ove godine jako dobra, iako godina baš i nije bila naklonjena maslinarima, rekao je Joško Niskota i dodao da su se Dani masline profilirali u respektabilnu manifestaciju
Dvodnevna manifestacija Dani masline završila je u subotu izložbeno-prodajnim sajmom, na kojem su se nudila maslinova ulja, prehrambeni proizvodi i kozmetika na bazi masline, knjige i alati za maslinare te dodjelom medalja i priznanja pri čemu je ovogodišnjim šampionom proglašeno ekstra djevičansko maslinovo ulje braće Belci Lorenza, Livia i sinova iz Istre.
Od 331 uzorka, koji je ove godine poslan iz Zadarske, Istarske, Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i drugih hrvatskih županija te dva iz Slovenije, čak 109 njih je dobilo zlatne medalje, dodijeljene su i srebrne i brončane, diplome za ostala ulja, koja su sva zadovoljila kriterije za ekstra djevičanska ulja, a proglašeno je i deset najboljih, “zlatnih od zlatnih”.
Dvodnevna manifestacija, koja se ove godine održavala 12. put u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije i pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u petak je maslinarima omogućila slušanje nekoliko stručnih predavanja. U subotu su u prigodno uređenoj dvorani u ŠC Višnjik predstavilo dvadesetak malih proizvođača maslinovog ulja, uljara, proizvođača poljoprivrednih strojeva i opreme, vinara i vinogradara te obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, čak i dvije škole što je cijeli dan privlačilo brojne zainteresirane koji su sudjelovali i na vođenoj degustaciji ulja na kojoj su nešto korisno mogli i naučiti.
Program je vodila Ana Marušić, nastupili su domaći KUD-ovi i klape, a sajam je otvorio Danijel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije.
– Jučer smo slušali zanimljiva predavanja na kojima smo stekli neka nova znanja, ali bez ljudi koji ga koriste u praktičnoj proizvodnji, maslinarstvo ne bi imalo smisla. A kod nas maslinarstvo doživljava pravu renesansu, što potvrđuju brojne nagrade naših maslinara, kazao je Segarić.
Zatim je okupljene pozdravio Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije, osnovanog davne 1907. godine.
– Drago mi je da ovdje vidim one koji se “pripetavaju” čije je maslinovo ulje bolje, istarsko ili dalmatinsko. Nema boljeg, sve su to dobra hrvatska maslinova ulja koja su i ove godine jako dobra, iako godina baš i nije bila naklonjena maslinarima, rekao je Niskota i dodao da su se Dani masline profilirali u respektabilnu manifestaciju, isto kao i Noćnjak koji će se održati 26.3. u Biogradu.
Jelena Gulan, predsjednica Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista izrazila je zadovoljstvo ovim događajem, koji svake godine zaprima sve više uzoraka sve kvalitetnijih ulja.
– Cilj je postignut – razmjenjuju se iskustva, stvaraju prijateljstva, sklapaju poslovi i dobra je atmosfera. Samo i to, kao i drvo masline, treba obnavljati i sretna sam da to i radimo svake godine, rekla je Gulan.
I zaista je to tako i bilo. Sami izlagači, gosti, a posebice nagrađeni maslinari, izrazili su želju za ponovnim sudjelovanjem na ovoj manifestaciji koja će, ako se nastavi dosadašnja praksa, nagrađivati sve više kvalitetnih hrvatskih, a i inozemnih, maslinovih ulja.


Zlatni od zlatnih


Veliki, mali i “srednji” hrvatski maslinari u subotu su se na pozornicu zadovoljno penjali po svoje medalje. Nekima one znače puno, nei ih već puno imaju, a kako kažu znalci, razlike između medalja čine zaista male nijanse – svako ulje nagrađeno medaljom je zaista kvalitetno. To je potvrđeno i senzorskom i kemijskom analizom koje su provele Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića i Udruga senzorskih analitičara Olea Zadar.
Nijanse su presudile i u određivanju deset najboljih uljara. To su redom od najboljeg Braća Belci Lorenzo, Livio i sinovi, Marin Senkić, Marko Vrsaljko i OPG Mate Dušević, OPG Biserka Banković-Akelić za dva svoja ulja, POG Bruno Radešić, Mirjana Šoša, Marijan Cosetto, Vijeko Zadro i Obrt Benvegnu.
Dobar dio nagrađenih ulja stiglo je iz Buja, “grada maslina” i drugih krajeva Istre, isto kao i šampionsko braće Belci iz Vodnjana.
Kako je rekao jedan od njih, u maslinarstvu nema granica ni politike.
– Svi maslinari su dobri, ako zaista vole to što rade. Dobra su i dalmatinska i istarska ulja, kao i sva mediteranska, kazao je šampion kojeg veseli što će 8 hektara svojih maslinika ostaviti svojim sinovima.
Među nagrađenima je bio i prošlogodišnji šampion dr. Ivica Vlatković koji je ovaj put osvojio zlato za dva svoja ulja. Osim toga, Vlatković je potaknuo i svoje Novigrađane da pošalju i svoje ulje. Njih sedam su tek prije nekoliko godina obnovili po nekoliko starih i posadili nekoliko novih stabala maslina na novigradskoj njivi koja je dugo bila zapuštena. Sada ukupno imaju petstotinjak stabala, a na natjecanje su se prijavili kao, kako kažu kroz šalu, koalicija “Novigradski maslinari” i osvojili zlatnu medalju.
To i jest jedna od zanimljivosti ove manifestacije zlato za ulje mogu dobiti i mali i veliki maslinari, a mnogi se slažu da je tajna u ljubavi i brizi za maslinu.




 


Oduševili mali izlagači


Udruga maslinara i uljara Maslina općine Poličnik, Uljara Posedarje, maslinari iz Zemunika Donjeg, Udruga vinogradara i vinara Nadin i maslinari iz Nadina, osam maslinara iz grada Buje i okolice u Istri samo se neki od izlagača na Danima masline.
Najviše pozornosti su možda ipak privukli najmlađi izlagači, OŠ Valentin Klarin iz Preka i Prehrambena, poljoprivredna i veterinarska škola Stanka Ožanića iz Zadra, koji obećavaju da maslinici naših otaca imaju kome ostati.
Na štandu OŠ Valentin Klarin se, osim maslinovog ulja, prodavalo kantarionovo ulje, prirodni sapuni, dekorativne mirisne vrećice lavande, ljekoviti čajevi kadulje i stolisnika te prirodni insekticid od buhača. Kako kažu sedmašice iz Preka Rea Profaca i Nikolina Kombura sjeme buhača su prodali u prvih sat vremena.
Sve to izrađuju učenici u Učeničkoj zadrugi Mogunja iz Preka pod vodstvom njihove profesorice biologije, Janje Dragović.
– S novcem koji smo prikupili prodajom naših proizvoda kupit ćemo ambalažu i malo nagraditi učenike te otići na sajmove u Zagreb i Noćnjak na koji smo upravo pozvani, rekla je Dragović.
I učenici Prehrambene, poljoprivredne i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra imali su zanimljivi štand kojim su predstavili skoro sve domene rada kojima se škola bavi. Bilo je tako na štandu molekula oleinske kiseline od stiropora, cvijetne aranžmane s maslinovim grančicama, kruh s uljem i maslinama koji su poslužili s kravljim sirom, što su sve sami napravili, a ljudi su kod njih mogli saznati i organoleptička i kemijska svojstva te nutritivne vrijednosti masline i maslinova ulja.
– Ljudi nam stalno dolaze, jako su zadovoljni, a i mi smo zadovoljni načinom na koji predstavljamo našu školu. Ovo je nešto što nastaje na našoj praktičnoj nastavi u kojoj smo svi jedinstveni i u kojoj uživamo, rekli su učenici Škole.
Zanimljivi su bili i kolači s maslinovim uljem, bez umjetnih bojila, aditiva i konzervansa, prirodni džemovi bez konzervansa i sredstva za zgušnjavanje, od kojih je jedan, pod nazivom Kripno-slatko napravljen od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, suhe smokve i badema.
OPG obitelji Vlatković svoje je maslinovo ulje izložilo u kamenim posudama “u pokušaju da sačuvamo estetsku, funkcionalnu i ekološku vrijednost kamena Dalmacije”.


 


Pohrlili Istrijani


Vladan Milenković iz OPG Oleatica iz Buje je na Danima masline bio drugi put, a na štandu je izložio i keramičke posude za ulje te farmaceutsku kozmetičku liniju na bazi ekološki uzgojenog ekstra djevičanskog ulja i ekstrakta masline.
– Maslinarstvo je i umjetnost, a ne samo poljoprivredni zanat. Ove godine smo sa sobom iz Istre doveli još maslinara, a poslano je i puno uzoraka naših ulja s obzirom da se pokazalo da je panel ocijenjivanja na ovoj manifestaciji na zavidnoj razini, rekao je Milenković.