Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

JAK VJETAR

Obala pod crvenim alarmom, bura ima orkanske udare do 180 km/h

Autor: Novi list

04.04.2023. 08:17
Obala pod crvenim alarmom, bura ima orkanske udare do 180 km/h

Foto: Marko Begović/PIXSELL



Cijela obala i jutros je pod crvenim meteoalarmom zbog orkanskih udara vjetra, a u prekidu je promet na pojedinim dionicama cesta, odnosno na moru.


“Postoji rizik za osobnu sigurnost zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Očekuju se rasprostranjena oštećenja konstrukcija, prekid prometa i prekid opskrbe energijom”, stoji u upozorenju DHMZ-a.


Zatvorene ceste


“U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. Na snazi su zabrane prometa za pojedine skupine vozila. U prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije”, objavio je jutros u 6 sati HAK.




Za sva vozila, osim za osobna, mogući i preporučeni pravci iz unutrašnjosti u smjeru Dalmacije i obrnuto: autocestom A1 do čvora Sveti Rok i dalje državnim cestama preko Gračaca, Knina i Kistanja: čvor Sveti Rok (A1)-Gračac (D50)-Knin (DC1)-Kistanje (DC59)-Benkovac (DC56)-čvor Benkovac (A1) i obrnuto; državnom cestom DC1 Karlovac-Slunj-Gračac-Knin-Split i obrnuto.


Zbog vjetra, za sve skupine vozila zatvoreni su:


dionica autoceste A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (preporučeni obilazak samo za osobna vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina-DC50 i DC27); Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most.


Hladno vrijeme


“Nastavak tjedna na kopnu obilježit će promjenjiva naoblaka, malo ili nimalo oborina te vjetar još ponajprije u utorak jak, na zapadu i sjeverozapadu na udare i olujan. Osobito od srijede valja upozoriti na jutarnji mraz, a porast temperature slijedi prema vikendu.


Na Jadranu do srijede djelomice sunčano, ali vjetrovito uz jaku buru, na udare olujnu, u utorak mjestimice i orkansku, koja će uz probleme u prometu pojačavati osjet hladnoće. Drugi dio tjedna i na Jadranu donosi toplije, ponegdje i sunčanije vrijeme te slabljenje vjetra, ali u dane vikenda i više oblaka.”, kaže za HRT meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak.


I u utorak će na istoku Hrvatske biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni vjetar, na udare i olujan. Uz ionako nisku temperaturu za doba godine, vjetar će pojačavati osjet hladnoće. Prevladavat će oblačno, a uglavnom na krajnjem istoku moguće su slabe oborine na granici kiše i snijega.


U središnjoj Hrvatskoj umjereno do pretežno oblačno, vjetrovito i razmjerno hladno. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeverni vjetar. Najniža temperatura većinom 0 ili 1 °C, a najviša dnevna od 5 do 8 °C.


Hladno će biti i u gorskoj Hrvatskoj, uz temperaturu između -3 i 3 °C, a povremene slabe oborine, uglavnom snijeg, prolazno su moguće u Lici. Puhat će umjeren do jak, na udare i olujan sjeveroistočni vjetar, a još vjetrovitije bit će na sjevernom Jadranu, uz na udare i orkansku buru. Na moru će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu zraka između 9 i 13 °C.


Vjetrovito će biti i na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uz jaku, na udare olujnu, ponegdje i orkansku buru pa će i more biti umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito. Bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ujutro razmjerno hladno, osobito u zaobalju, a dnevna temperatura uglavnom između 8 i 13 °C.


Malo toplije bit će na jugu Hrvatske, ali podjednako vjetrovito uz jaku, na udare olujnu i orkansku buru, koja će oslabjeti u drugom dijelu dana. Uz umjereno do pretežno oblačno malo kiše može pasti na krajnjem jugu.”


U početku ponegdje mraz pa toplije, ali i oblačnije


“Sljedećih dana na kopnu jutra hladna uz mjestimični mraz, a danju djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Vjetar će u srijedu oslabjeti. Dnevna temperatura u postupom porastu.


Na Jadranu barem djelomice sunčano i postupno toplije. Oblačnije i vjetrovitije u srijedu kada će još puhati jaka, na udare olujna bura s mogućim udarima do 180 km/h”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.