Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

6 TRIKOVA

Uz ove male tajne za pranje rublja uštedite vrijeme i živce

Autor: Mija Dropuljić

26.10.2022. 21:52
Uz ove male tajne za pranje rublja uštedite vrijeme i živce

Foto: iStock



Vrlo malo ljudi ubraja pranje rublja među svoje omiljene aktivnosti u kućanstvu. Pranje, vješanje, sušenje i slaganje odjeće oduzima puno vremena. A pogotovo u većim kućanstvima, pranje se čini gotovo beskonačnim ciklusom koji redovito iznova ide na živce. Kako bi proces bio malo učinkovitiji, preporučujemo ove trikove za pranje rublja.


Skratite vrijeme sušenja


Iskoristite kuglice za sušenje! Mnoge kuglice za sušenje vizualno podsjećaju na kuglice za masažu. Često su izrađene od plastike ili filca i služe za smanjenje vremena sušenja u sušilici do 25% i time smanjiti gužvanje. Ali to nije sve: čudotvorne kuglice štede energiju, čine rublje ugodno mekim čak i bez omekšivača i pomažu u ravnanju paperja u jastucima, jaknama i slično. Ovisno o materijalu, kuglice pomažu smanjiti statički elektricitet, štiteći odjeću od dlaka i prašine.


Brže slaganje rublja


Slaganje rublja nije jedna od vaših strasti? Onda investirajte u dasku za sklapanje rublja. To znači da se košulje, košulje, veste i hlače, kao i ručnici mogu sklopiti u samo nekoliko jednostavnih koraka, tako da se predmeti mogu pospremiti u ormar radi uštede prostora.


Brže pronađite parove čarapa




Nestanu li vaše čarape uvijek u perilici ili sušilici? Onda ih jednostavno skupite u vrećicu za pranje rublja. To znatno olakšava pronalaženje pravog para čarapa i istovremeno smanjuje statički elektricitet.


Pametno birajte vrijeme pranja


Ako živite sami, lako možete oprati rublje u jednom potezu. Situacija je drugačija u većim obiteljima: tamo nekoliko hrpa rublja ponekad zna oduzeti cijeli vikend. Stoga pokušajte rasporediti rublje na nekoliko dana u tjednu. Na primjer, jedan dan operite posteljinu, zatim eventualno dječju odjeću, a drugi dan operite svoje ili partnerovo rublje. Radeći sve u manjim fazama, vikendom imate više vremena za lijepe stvari.


Istrijebite mirise


Osjećaju se neugodni mirisi u bubnju vaše perilice rublja? Nema mjesta panici, to se često događa ako rublje perete samo na niskim temperaturama od oko 30 stupnjeva. Bakterije se osjećaju kao kod kuće u toplom, vlažnom okruženju i brzo se razmnožavaju. Za dezinfekciju bubnja možete uliti oko 150 ml vodice za usta u prazan bubanj i pokrenuti kratki program pranja. Možete se ponovno radovati ugodnom svježem mirisu.


Preskočite peglanje uz trik sa sušilicom


Osušite odjeću u sušilici rublja kao i obično dok se potpuno ne osuši. Zatim u rublje dodajte tri do pet kockica leda i ponovno sušite rublje nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Led koji se topi pretvara se u vruću paru koja zaglađuje tkaninu. Ovo ima gotovo isti učinak kao parni uređaj. Zatim izvadite rublje iz sušilice, odjeću pažljivo objesite na vješalicu i ostavite da se tkanina ohladi. Tek tada presavijte i stavite u ormar.