Foto: Velimir BRKIĆ
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast
U Lisičiću, naselju nedaleko Benkovca, protekle je subote održano pokazno natjecanje u pripravljanju gulaša od veprovine. Natjecale su se četiri kulinarske ekipe koje su predvodili Ljubica Čerina, Borislav Golem, Bore Balen i Pavle Kutija
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast. Od toga se prsti lijepe i degustatore dovodi u delirij. Osim nesvakidašnjeg glavnog sastojka, tu je i ostatak ove kulinarske priče koja jednostavno očarava…
Pet sudaca (Branko Kutija, Željko Katuša, Mirko Erstić, Marina Čačić, Katarina Rogić) ocjenjivalo je miris, okus i boju šuga, kuhanost i okus mesa, kreativnost svake pojedinačne ekipe te opći izgled gulaša koji nije smio biti ni preljut ni preslan, niti pregust, a niti prerijedak. Za ovo ogledno natjecanje pripremljeno je oko 50 kilograma veprovine koja je podijeljena ekipama sudionicama, a Lisičićem se proširio ugodan miris zažućene kapule i kuhane veprovine. Bila je to blagodat za oči i nepce. U gulaš je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara.
Dok se gulaš kuhao, ekipe i publika su imali vremena za međusobna druženja, a pala je i dobra, domaća pjesma.
Kad se spoji razdragano druženje, dobra spiza i vino, gulaš mora biti najbolji, kazao je novinar Radio Benkovca Mihovil Brkić, naglašavajući da su gulaši za “prste polizati” što je publika doslovno prihvatila pa su svi lonci već za pet minuta bili prazni iako se samo sat, sat i pol prije posluživala slasna pečena janjetina s ražnja. A svih pet-šest janjaca zavrtio je Marin Mršić, “meštar od pečenih janjaca”.
Nakon pečene janjetine, a prije slasnog degustiranja gulaša od veprovine i druženja do kasno u noć, kako i priliči ovom predizbornom vremenu, održan je i predizborni skup za Lisičić i Podgrađe. Pa neka netko kaže da političari nisu kreativni i domišljati.
najnovije
najčitanije
Zadar
JAVLJA HEP
OPET BEZ ELEKTRIČNE ENERGIJE! Bez struje u četvrtak ostaju dijelovi Zadra i okolice
Zadar
PROGRAM
Na Sveučilištu u Zadru održana svečana promocija: ‘Dobili ste moćan alat…’
Crna Kronika
UHIĆEN DVOJAC
UŽAS! Držali ga u ropstvu u Gorskom kotaru, prisilili ga na teške poslove bez naknade
Zadar
KOMENTIRAO RAZNE TEME
Gradonačelnik Šime Erlić otkrio kad stižu božićnice: ‘Dodatak iznosi…’
Hrvatska
TRAŽE ZABRANU
Peticija koja traži micanje molitelja s glavnih trgova predana Saboru! ‘Moramo podići glas…’
Županija
Reportaža
MISTO MOJE (32) U pitoresknoj Rovanjskoj imaju sve za lijep život, jedino nedostaju mladi ljudi
Zadar
Ususret Silvestrovu
Zadarski hoteli za najluđu noć u godini nude primamljive aranžmane i gala večere: ‘Cijeli se kvart ujedinio…’
Zadar
specijalizirana ustanova
Psihijatrijska bolnica Ugljan obilježila 70 godina rada: ‘Ona je simbol profesionalnosti…’
Županija
HEP JAVLJA
PROVJERITE ADRESE Dijelovi Zadarske županije u srijedu ostaju bez struje
Zadar
priopćenje