Foto: Velimir BRKIĆ
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast
U Lisičiću, naselju nedaleko Benkovca, protekle je subote održano pokazno natjecanje u pripravljanju gulaša od veprovine. Natjecale su se četiri kulinarske ekipe koje su predvodili Ljubica Čerina, Borislav Golem, Bore Balen i Pavle Kutija
Kad netko kaže “gulaš”, to zvuči poprilično svakodnevno, ali vjerujte nam, ovaj gulaš od veprovine nešto je što se ne susreće na stolu baš često! Od svih dalmatinskih gulaša, onaj iz Lisičića je drugačiji, s veprovinom, dobrano začinjen uz neizostavno vino i mediteranske mirodije, koje daju karakterističan šug i slast. Od toga se prsti lijepe i degustatore dovodi u delirij. Osim nesvakidašnjeg glavnog sastojka, tu je i ostatak ove kulinarske priče koja jednostavno očarava…
Pet sudaca (Branko Kutija, Željko Katuša, Mirko Erstić, Marina Čačić, Katarina Rogić) ocjenjivalo je miris, okus i boju šuga, kuhanost i okus mesa, kreativnost svake pojedinačne ekipe te opći izgled gulaša koji nije smio biti ni preljut ni preslan, niti pregust, a niti prerijedak. Za ovo ogledno natjecanje pripremljeno je oko 50 kilograma veprovine koja je podijeljena ekipama sudionicama, a Lisičićem se proširio ugodan miris zažućene kapule i kuhane veprovine. Bila je to blagodat za oči i nepce. U gulaš je uklesano znanje, umijeće i trud kuhara.
Dok se gulaš kuhao, ekipe i publika su imali vremena za međusobna druženja, a pala je i dobra, domaća pjesma.
Kad se spoji razdragano druženje, dobra spiza i vino, gulaš mora biti najbolji, kazao je novinar Radio Benkovca Mihovil Brkić, naglašavajući da su gulaši za “prste polizati” što je publika doslovno prihvatila pa su svi lonci već za pet minuta bili prazni iako se samo sat, sat i pol prije posluživala slasna pečena janjetina s ražnja. A svih pet-šest janjaca zavrtio je Marin Mršić, “meštar od pečenih janjaca”.
Nakon pečene janjetine, a prije slasnog degustiranja gulaša od veprovine i druženja do kasno u noć, kako i priliči ovom predizbornom vremenu, održan je i predizborni skup za Lisičić i Podgrađe. Pa neka netko kaže da političari nisu kreativni i domišljati.
najnovije
najčitanije
Zadar
PANEL
OPG-ovci i kreatori turističkih politika: ‘Gastronomija je samo srce uspješne turističke ponude’
Zadar
PRIJEDLOG AKCIJE MLADIH
Cijena odvoza otpada mogla bi pasti, evo i za koliko
Kultura
TERE I LUCE
U HNK Zadar stiže urnebesna triler komedija
Plodovi zemlje i mora
FAO-ov indeks
Cijene hrane na najvišoj razini od prošlog proljeća
Zadar
DRUŠTVO ARHITEKATA
SUVREMENA URBANIZACIJA Bujanje turističkog smještaja smanjuje priuštivo stanovanje
Zadar
ŽIVOT BEZ GRANICA
Jurica Milin, osoba s Down sindromom, uspješno ruši barijere i ostvaruje svoje snove
Kultura
VELIKI KONCERT U HNK ZADAR
Klapa Anima Maris vraća se na velika vrata: “Kada nam netko priđe i podijeli svoj dojam, tada znamo da…”
Županija
pitanje zaštite
RAT NA OTOKU Simbol čipke kao kamen razdora Pažana i Novaljaca
Zadar
sigurnosne mjere
Policija snima utakmicu Zadra i srpske momčadi
Crna Kronika
opirao se uhićenju