Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

HUMANI ZNALCi

Veslačice Zadar Dragonboata korak su bliže vlastitom brodu

Autor: Jana Šolman

10.03.2023. 12:17
Veslačice Zadar Dragonboata korak su bliže vlastitom brodu

Foto: Luka JeličićOvogodišnja proslava Međunarodnog dana žena inspirirala je organizaciju brojnih kreativnih događaja diljem Hrvatske, a među njima se našao i humanitarni glazbeno-filmski kviz u zadarskom kafiću One Way.


Organizatori ovog događaja, Antonio Šarić i Elvis Papić, svake druge srijede organiziraju već tradicionalni glazbeno-filmski kviz na spomenutoj lokaciji, no ovoga puta odlučili su svoju strast prema zabavi i znanju iskoristiti za poseban cilj – prikupljanje novčanih donacija za Zadar Dragonboat, sportski veslački klub koji okuplja hrabre žene koje su pobijedile rak dojke.


Kutijica za priloge


– Svaki drugi tjedan organiziramo i vodimo ovaj kviz, a povodom određenih prigoda organiziramo i humanitarne kvizove za organizacije koje smatramo vrijednima podrške. Naši kvizovi nemaju kotizacije, ali imamo kutijicu u koju se mogu ubaciti dobrovoljni prilozi. Primjerice, za Božić smo prikupljali sredstva za zadarski azil, a ljudi su mogli donirati novac, hranu, deke i druga potrebna sredstva.

Ovoga puta, na Dan žena, odlučili smo podržati divne žene iz kluba Zadar Dragonboat, kazao je Šarić, dodavši da će prikupljena sredstva pomoći u daljnjem razvoju ovog sportskog kluba.


Članovi kluba Zadar Dragonboat bili su među sudionicima kviza te su svojom prisutnošću pružili podršku organizatorima i zahvalili svima koji su donirali novčana sredstva. Zabave i vrhunske atmosfere zasigurno nije nedostajalo, a brojni zaljubljenici u glazbu i film imali su priliku iskušati svoje znanje i saznati više o ovom zanimljivom klubu i njihovoj inspirativnoj priči.


Inspirativne priče


– Moja priča započinje u Kanadi gdje sam provela 30 godina svog života i gdje sam se bavila Dragonboat veslanjem 13 godina.


Ovaj sport je posebno popularan među osobama koje su preživjele rak dojke i predstavlja jedan od svjetskih pokreta kojeg čine timovi diljem svih kontinenata, s više od 300 timova koji su u potpunosti sastavljeni od osoba koje su se borile s ovom vrstom raka.


Nakon što sam otišla u mirovinu, odlučila sam otputovati u Kolumbiju gdje sam trenirala u jednom timu, a poslije izbijanja pandemije koronavirusa, odlučila sam posjetiti svoju prijateljicu u Zadru.


Zaista mi se svidio grad i pomislila sam isprobati Dragonboat veslanje ovdje, ispričala je Dubravka Karlović Babić, predsjednica kluba, dodavši da je tako započela ova divna zadarska priča.– Kada sam došla u Zadar, nitko nije ni znao za ovaj sport te su svi pitali o čemu se tu radi. Srećom, posudili smo brod i svu potrebnu opremu iz Kajakaškog saveza iz Zagreba, što nam je omogućilo početak bavljenja ovim sportom.


Sportski klub Zadar Dragonboat osnovan je prošle godine u travnju te se na početku sastojao od samo deset članica, no kako kažu, sada imaju tridesetak aktivnih članica, od kojih je većina preboljela rak dojke.


Novac za brod


– Naša svrha je promovirati zdravlje i osobe koje su preboljele rak dojke, ali naš član može postati i osoba koja nije preboljela ovu bolest. Jedino što nam je bitno je dobro društvo i pozitivna energija, a to je ujedno i ono što naš klub čini tako posebnim, zaključila je Karlović Babić.


Sredstva prikupljena putem donacija bit će uložena u nabavku prvog vlastitog broda, što će omogućiti daljnji razvoj ovog posebnog sporta i privlačenje još većeg broja članova koji žele postati dio ove zajednice žena.


Ovaj događaj nas je još jednom podsjetio na snagu zajedničkih napora i vrijednost malih gesta koje mogu donijeti velike promjene. Kao što članice ovog inspirativnog kluba ističu, ne smijemo se predati kada se suočimo s izazovima i preprekama, jer sve je moguće uz malo pozitive i dobre volje.