ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

predavanje hrvoja ivančića

U Kongu vlada energija za boljim životom koja često ode u krivom smjeru

Autor: Matea Guzalić

18.01.2023. 20:43
U Kongu vlada energija za boljim životom koja često ode u krivom smjeru

Foto: Mate KominaHrvatsko geografsko društvo Zadar i Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru danas su organizirali svoje 188. predavanje na kojem su ugostili nagrađivanog hrvatskog reportera, globtrotera, pisca i dokumentarista Hrvoja Ivančića.


Ovaj poznati putopisac je svima okupljenima predstavio svoju novinsku reportažu “Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike” nastalu na impresivnom putovanju u afričku državu Kongo.


Ivančić je spomenutu reportažu na predavanju proširio autentičnim videosnimkama, pa se tako moglo vidjeti kako se živi u gradovima Butembo i Beni, kako izgleda vojni logor u kojem su većina vojnika dječaci od šesnaest godina i što o svemu kaže hrvatski fratar Ilija Barišić koji već 45 godina živi u Kongu.
– Već punih trinaest godina putujem u taj dio Afrike i nekako mi je upravo Kongo najveća strast. Sam sebi pokušavam odgovoriti na pitanje zbog čega upravo Kongo, a jedini odgovor do kojeg sam mogao doći je to da je Sjeverni Kivu, pokrajina u toj državi, jedna pokrajina u kojoj vlada najveći kontrolirani kaos koji sam u životu vidio.


Kongo je “zemlja paradoks”


Proputovao sam i ratnu Ukrajinu u više navrata, ali taj Kongo me stalno nekako vuče jer je to “zemlja paradoks”. Dakle, to je jedna regija površine Hrvatske u kojoj postoji čak 80 paravojnih skupina koje djeluju s različitom crnom trgovinom i iskorištavanjem rudnika, a na kraju krajeva je posljedica svega toga ubijanje ljudi.


A s druge strane, taj isti narod je topao, pristupačan i mekan i baš zbog toga primjećujem jedan veliki paradoks koji mene jako zanima i zato me srce stalno vuče u Kongo, ispričao je Ivančić dodajući kako je sedamdeset posto ljudi u Africi, pa tako i u Kongu, mlađe od trideset godina.


– Tamo vlada energija za boljim životom i za prosperitetom koja, nažalost, često ode u krivom smjeru. Umjesto košarkaške lopte, ti klinci često uzimaju kalašnjikove u ruke i tako dobivaju barem trunku poštovanja u zajednici. Tamo rat traje još od sredine 90-ih te nažalost postoji neka pomirenost sa situacijom koja mi je nevjerojatna i teška, kazao je ovaj reporter.


“Iza Mjesečevih planina”


Ivančić je o ovom putovanju napisao dojmljiv putopis pod nazivom “Iza Mjesečevih planina” u kojem vrhunskim reportažnim stilom daje detaljniji uvid u afričku tradiciju i kaotičnu sadašnjost. Putopis je opipljiv, pun boja, mirisa i zvukova vrelih afričkih dana i noći, a opisani su i autentični likovi čiji je cilj – preživjeti. U ožujku ove godine Ivančić se planira vratiti u Kongo te pomoći s izgradnjom velike zgrade koja će biti od iznimne pomoći djeci u ovoj afričkoj državi.


– U ožujku se vraćamo u Kongo gdje ćemo izgraditi jednu veliku zgradu čvrstih zidova i čvrstog temelja za djecu. Planirana je i crowdfunding kampanja u veljači o kojoj ćete biti obaviješteni. Mimo toga smo već skupili pola iznosa, no potrebno nam je oko deset tisuća dolara za realizaciju.


Dugo sam samoga sebe sprječavao da napravim nešto takvo, bio sam pasivni promatrač koji samo piše, bilježi i širi priču dalje, ali dok se taj sustav promijeni proći će još puno vremena, pa bolje onda barem nešto sitno napraviti i pomoći. Ta zgrada će zasigurno ostati sadašnjoj generaciji, a i nekim budućim generacijama kojima će biti bar malo ljepše, zaključio je Ivančić.