Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

TROŠKOVI ZASTUPNIKA

Sabor objavio troškove zastupnika za proteklu godinu - Grozdana Perić potrošila preko 100 tisuća kuna

Autor: Marina Vlakić

06.01.2023. 14:44
Sabor objavio troškove zastupnika za proteklu godinu - Grozdana Perić potrošila preko 100 tisuća kuna

Foto: Darko Jelinek/PIXSELLHrvatski sabor objavio je troškove rada zastupnika za proteklu godinu. Podaci su to čija se objava ne sviđa saborskim zastupnicima jer otkriva koliko su poreznog novca potrošili na putovanja, dnevnice, režije i ostalo, ali se sviđa građanima koji na ovaj način dobivaju uvid u trošenje zastupnika.


Zahvaljujući tablici troškova javnost tako saznaje koliko je koji zastupnik potrošio na hotele, avioprijevoz, javni prijevoz, cestarinu, stanarinu, službene automobile i ostalo. Naime, za sve one koji ne žive u Zagrebu, Sabor daje i tisuću kuna mjesečno za odvojeni život, a objava podataka pokazuje da je svih petero zastupnika iz Zadra koristilo tu beneficiju: SDP-ova Sabina Glasovac, HDZ-ovi zastupnici Grozdana Perić, Rade Šimičević i Nikolina Baradić te Renata Sabljar Dračevac iz Socijaldemokrata.


Potrošila 100.833,54 kune


Najveće troškove imala je HDZ-ova zastupnica i predsjednica Odbora za financije i državni proračun, Grozdana Perić, u ukupnom iznosu od 100.833,54 kuna, od čega je najviše otišlo na gorivo, 40.896 kuna. No, Perić je nezadovoljna ovakvim kriterijem objave podataka jer kaže kako je riječ o krivom iskazu podataka za SDP-ovu zastupnicu Sabinu Glasovac koja kao potpredsjednica Sabora ima pravo na službeni automobil i vozača.
– Mi zastupnici imamo naknade troškova po kilometru jer sami vozimo svoj automobil, no tamo se navodi kako Sabina Glasovac ima najmanje troškova. No, ona kao potpredsjednica Sabora ima službeno vozilo i vozača, što znači da svi troškovi vozila i cestarina idu na teret Sabora, a ne na gospođu Glasovac. Za nju navode kako je vrlo štedljiva, a to je zapravo potpuno krivi podatak jer kada bi izračunali koliki su troškovi službenog vozila i vozača te goriva i cestarine, dobili bismo dvostruko veću svotu, kaže Perić, komentirajući i podatke o troškovima svoje aviokarte.


– Službeno sam bila u Bruxellesu, pa se ti podaci evidentiraju na moje ime, dakle riječ je o potpunom krivim iskazima po kojima ispada da sam ja nešto ekstra tražila. Ukoliko netko ide na službeni put evidentiraju mu se i dnevnice i troškovi putovanja, pojašnjava HDZ-ova zastupnica.


Transparentni podaci


SDP-ova potpredsjednica Sabora, Sabina Glasovac, na ovo odgovara kako su njeni troškovi rada bili manji i prije mandata potpredsjednice Sabora. Naime, Glasovac je državnu blagajnu opteretila sa svega 45.709,75 kuna, od čega je najviše otišlo na stanarinu, 32.701,08, a na pitanje je li to stoga što je imala službeno vozilo i vozača, odgovara:


– Gospođa Perić je u pravu kada tvrdi da svi potpredsjednici Sabora imaju pravo na službeni automobil, pa tako i ja. Međutim, moram ju podsjetiti da su moji ukupni zastupnički troškovi bili znatno manji od njezinih i prije negoli sam postala potpredsjednica Sabora. To vrlo lako možete provjeriti na službenim stranicama Sabora i podacima koje Sabor transparentno objavljuje za svakog zastupnika, ističe Glasovac.


No, činjenica je da se potpredsjednicima Sabora troškovi prijevoza i goriva plaćaju iz saborskog proračuna te nisu evidentirani po računima zastupnika. Kada bi se u tablicu potrošnje unijeli i troškovi goriva, cestarina i vozača, SDP-ova zastupnica doista bi imala daleko veće brojku od one naznačene u tablici.


HDZ-ov zastupnik Rade Šimičević porezne je obveznike za proteklu godinu stajao 84.757,30 kuna, a najveća stavka potrošnje ona je za putovanje automobilom, 33.658 kuna. No, Šimičević je jedini zastupnik iz Zadra koji je koristio i javni prijevoz, za što je potrošio 314 kuna. Napominje kako se strogo drži pravila koje im je propisao Sabor.


– U Zagreb putujem svaki vikend, to su moji troškovi putovanja, a jednom mi je automobil bilo u kvaru te sam morao ići autobusom. Nakon sjednica vraćam se u Zadar jer sam za grad vezan obiteljski, ali i za ljude koji su me izabrali i s kojima moram komunicirati, ističe Šimičević.


Baradić imala najmanje javljanja


Zastupnica Socijaldemokrata, Renata Sabljar Dračevac, za rad u prošloj godini porezne obveznike stajala je 90.030,68 kuna, o čega je najviše otišlo na putovanje automobilom u iznosu od 39.000 kuna, a ima i najveće troškove režija od svih kolega iz Zadra.


– Imam jako mali stan od svega 24 kvadrata, a režijski su troškovi takvi jer se grijem na struju, pa pretpostavljam da su zato moji najveći. Međutim, ne vidim neku veću razliku od troškova ostalih kolegica i kolega, kaže Sabljar Dračevac.


HDZ-ova zastupnica Nikolina Baradić porezne je obveznike u prošloj godini opteretila s 70.480,93 kuna, a najveća joj je stavka putovanje automobilom za što je ispostavila račun od 41.616 kuna. Baradić je javnosti inače slabo poznata jer se ubraja u zastupnike s najmanje javljanja. Za govornicom je bila svega 22 puta, od čega 20 puta samo radi replika. Možda je to razlog zašto se jedina od svih zastupnika iz Zadra nije odazvala našem pozivu za obrazloženje troškova u protekloj godini.


Naime, predsjednica zadarske Mladeži HDZ-a u Sabor je ušla ne zahvaljujući glasovima birača, već kao zamjena Božidaru Kalmeti koji se na prošlim parlamentarnim izborima kandidirao na zadnjem mjestu liste osvojivši čak 16.002 preferencijalna glasa, no u Sabor ipak nije htio. Umjesto njega, poslana je Baradić, a sudeći po aktivnosti u Saboru, ipak nije opravdala očekivanja glasača.