Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

VRTIĆ VIŠNJIK III

Prosvjetna inspekcija izrekla novčanu kaznu DV-u Radost i njegovoj ravnateljici

Autor:

01.12.2022. 09:48
Prosvjetna inspekcija izrekla novčanu kaznu DV-u Radost i njegovoj ravnateljici

Foto: Arif SitnicaSaga oko područnog dječjeg vrtića vrtića Višnjik III se nastavlja. Naime, kada je ovaj prostor za mališane otvoren krajem rujna, županijski vijećnik SDP-a Jure Zubčić upozorio je kako vrtić nema potrebne dozvole, kao i da je otvoren bez rješenja za rad u promijenjenim uvjetima, te da ne posjeduje uporabnu dozvolu. Za odgovornost je tada prozvao gradskog pročelnika UO za odgoj i školstvo, Josu Nekića.


O svemu je obavještena i prosvjetna inspekcija, a koja je u svom odgovoru iz 24. studenog 2022. navela kako je zbog svega navedenog protiv pravne i odgovorne osobe ustanove Dječji vrtić Radost podnesen obvezni prekršajni nalog.


– Prema obavijesti prosvjetne inspekcije ravnateljica Dječjeg vrtića Radost dobila je prekršajni nalog jer je područni vrtić Višnjik III otvoren bez rješenja za rad u promijenjenim uvjetima. A prema kasnijim navodima smo saznali da je područni objekt Višnjik III otvoren i bez uporabne dozvole. S obzirom da je ravnateljica DV-a Radost Larisa Pavlović-Petani sve radila po nalogu gradskog pročelnika Jose Nekića, koji očigledno ne zna čitati Zakon o predškolskom odgoju nakon dugih godina rada s vrtića, pozivam ga da ravnateljici financijski podmiri prekršajnu kaznu, podsjetio je Zubčić.

Do izjave ravnateljice dječjeg vrtića Radost Larise Pavlović-Petani jučer nismo mogli doći, ali smo za pojašnjenje odgovore dobili od Jose Nekića.


Pročelnik Nekić izjavio je kako se na ovu odluku neće žaliti te im preostaje platiti kaznu unatoč manjkavostima i propustima u pojedinim odredbama Zakona za koje tvrdi kako su nedorečene i da ih treba promijeniti.


– Platit ćemo kaznu i idemo dalje. U ovom trenutku ne znam točno koliki je to iznos. Nećemo se žaliti na ovu odluku, iako imamo pravo, a i argumente, rekao je Nekić, dodavši kako iste odredbe u Zakonu ne mogu vrijediti za već postojeći objekt i onaj u izgradnji.


– Postavlja se pitanje zbog čega je donesena odluka o ovoj kazni kada je već ranije prosvjetna inspekcija utvrdila kako je sve u redu s ovim područnim vrtićem. Uostalom, zbog nedorečenosti Zakona ovakve stvari se rade u cijeloj Hrvatskoj. Nama je interes djece na prvom mjestu i sve smo radili zbog njih, kako bi upisali 120 djece i kako bi oni počeli pohađati vrtić, a što je njihovim roditeljima omogućilo da idu raditi.


Čini se da isto ne razmišljaju i drugi, iza svega stoji politika i nekome nije u interesu da se djeca upisuju u vrtiće, kazao je pročelnik Nekić te postavio pitanje zbog čega nitko nije napisao i pohvalio kako je spomenuti područni vrtić napravljen na najboljem mjestu u gradu gdje djeca na raspolaganju imaju veliko dječje igralište i cijeli teren ŠC-a Višnjik.