Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

bolji uvjeti rada

Područnoj školi Karin HEP darovao računala

Autor: Đurđa Baljak

10.02.2023. 09:57
Područnoj školi Karin HEP darovao računala

Foto: Područna škola KarinHrvatska elektroprivreda (HEP) od 2015. godine provodi projekt »Za naše male genijalce« u okviru kojeg donira računala onim osnovnim školama kojima je to potrebno te koje žele poboljšati uvjete održavanja nastave i učenja, a ujedno potaknuti razvoj kreativnog mišljenja.


Na aktualnom natječaju od prošle godine izabrane su čak 34 škole diljem Republike Hrvatske, a jedna od njih je i Područna škola Karin pri Osnovnoj školi Obrovac. S obzirom na to da je cijelu priču pokrenuo profesor informatike, Miljenko Borojević, odlučili smo porazgovarati s njim.


– Mi smo jedni od pobjednika na HEP-ovom natječaju »Za naše male genijalce«. Naime, snimili smo kratki videozapis, dostupan preko YouTube-a, a u kojem naši učenici i učenice poručuju »Uložite u našu budućnost!«. Na koncu smo dobili dva HP-ova stolna mini računala s 24 inčnim monitorom, u svakom slučaju jako kvalitetna računala.
Pored toga, zapravo već drugu godinu sudjelujemo u tom natječaju, tako smo prošle godine osvojili nagradu za Područnu školu u Žegaru, kazao je profesor Borojević te dodao kako su učenici i učenice jako motivirani, ali nedostaje malo više podrške od Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Međutim, dodaje kako ipak postoji projekt »Škola za život« kroz koji se na neki način pokušava afirmirati djecu od prvog do četvrtog razreda za informatiku.


– Djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole su oduševljena informatikom. No, nedostaje nam oprema, ali polako radimo na tome i vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti opremiti našu školu sa svom potrebnom opremom, priča Borojević.


HEP s vrijednim projektom »Za naše male genijalce« već skoro osam godina uspješno daruje osnovne škole novom opremom i tako pridonosi razvoju računalne i informacijske pismenosti u Republici Hrvatskoj. Prijaviti se može svaka osnovna škola Republike Hrvatske koja ima zastarjelu, neadekvatnu računalnu opremu ili je uopće nema.


Za prijavu je potrebno ispuniti online obrazac i snimiti kreativan video u trajanju do 2 minute u kojem će učenici škole pokazati zašto baš oni zaslužuju nova računala.