Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

počele kualjske maškare

Kaljani i ove godine pokazali svoju kreativnost i maštovitost

Autor: Vesna Benić

03.02.2023. 21:07
Kaljani i ove godine pokazali svoju kreativnost i maštovitost

Foto: Vesna BenićUlazimo u “ludo” karnevalsko doba, vrijeme kada svatko može biti sve što poželi pa i u nadaleko poznatim Kualjskim maškarama koje su počele u petak i trajat će tijekom cijelog vikenda.


– Sve je spremno za najluđu feštu pod maskama koja je posebna i drugačija od ostalih. U zraku se već osjeća napetost, okupilo se oko 20 maskiranih ekipa, a ovogodišnja tema je “Kualjska koalicija”.


Bit će i ove godine zanimljivo, ludo i nezaboravno. Kompletnu organizaciju preuzela je Kualjska mladost, uz potporu mještana i TZO Kali. Bit će i ove godine zanimljivo, ludo i nezaboravno. Kompletnu organizaciju preuzeli smo mi, Kualjska mladost, uz potporu mještana i TZO Kali.
A pripremili smo i novčanu nagradu za ekipu koja osvaja 1. mjesto s tim da je uvjet da maskirana grupa mora sudjelovati dva dana u povorci. Ponosni smo na dugogodišnju tradiciju maškara u Kalima koje su jedne od najdugovječnijih u našoj županiji Očekujemo i do 800 posjetitelja po danu za sam noćni ples, izjavio je Matej Blaslov, predsjednik udruge “Kualjska madost”.


– Ovogodišnje karnevalsko ludilo počelo je danas i trajat će tri dana, a završiti će ovaj vikend, kada ribari 16.2. odlaze na more nakon duge pauze i lovostaja. Godinama se okupljamo na Domu oko 13.00 sati, a potom oko 14.00 sati vesela maškarana povorka kreće po mjestu.


Bogat program


Pripremili smo i bogati glazbeni program, oko 21 sat održat će se maškarani ples uz nastup popularnog Mladena Grdovića koji je već desetljećima sinonim za odličnu zabavu. U subotu ćemo se iznova okupiti na Domu, maškarana povorka kroz mjesto Kali iznova kreće u 14 sati, ples uz nastup zadarske grupe Zaratino počet će u 21 sat, a u ponoć 00.00 sati dodjelit će se nagrada najboljim maškarama.U nedjelju 05.02. po kualjskom običaju iznova se okupljamo u 14.00 sati na Domu gdje će najmlađi imati prilike predstaviti svoju kreativnost, znači biti će dječje maškare i podjela nagrada, najzanimljiviji dio čitanje tastamenta, osuda Krnevuala i spaljivanje krnevuala.


Ono što bih voljela spomenuti a to je da moramo razlikovati takozvane tradicijske, stare maškare i takozvane nove, odnosno moderne koje su se počele organizirati od 1982. g. (kao i u gradu Rijeci). Moderne maškare su s organizacijskim odborom i plesom, dječjim maškarama, maškaranim plesom s glazbenim izvođačima i koncertima.


Također želim naglasiti da je kontinuitet maškara u Kalima vrlo star, što je rijetko kod nas, tako da je to u krvi Kaljana, otkrila nam je Ina Kolega, direktorica Turističke zajednice Kali.


Maškare iz susjednih mjesta


Nakon okupljanja maškara kod Doma „otkačena“ karnevalska povorka u kojoj su sudjelovali i stari i mladi, polako se kretala prema Batalaži, kroz Mul, Dolac, Crikvu, kod Špine, i iznova se vratila kod Doma. Još boljoj zabavi i ugođaju pogodovao je zimski dan za poželjeti, sunčan i bez bure.


U povorci su se našle i maškare iz susjednih mjesta, posebno mladi iz Kukljice. Kako će na ovogodišnju maskotu „Kualjska koalicija“ koja se referira na političku situaciju u Kalima, udruživanje SDP-a i HDZ-a reagirati „prozvani“ to ćemo možda uskoro saznati, ali mladi su pokazali odlučnost i poručili im svoju poruku.


U prerađenom tekstu Josipa Grzunova „Kualjske maškare i krnevuali“ objavljenog u „Kualjskom luminu“, 1993. zapisano je da Kaljske maškare vuku tradiciju odavna početkom 20. st, a možda i duže. Sve bi počelo 7 dana prije čiste srijede i uvijek završavalo na pokladni utorak.Velika zabava


Krneval bi izrađivali ljudi koji su imali smisla za smijeh i šalu i kritiku. Radili bi ga od pruća, slame, stare kože od ovaca, a rijetko od papira i kartona. Procesija „o maškar“ s krnevalom bi hodala po cijelom selu, od kuće do kuće, „klampanajući“ po metalu, puhajući u rog od vola, bubnjali bi, svirali i glasno vikali.


Od naroda bi kupili sve što su mogli: vino, rakiju, suhe smokve, bajame i novac, kako bi maškare dobro „stale“. Pokladni utorak su svi željno iščekivali jer bi se čitao tastament, a onda bi se krneval osudio i spalio. U tastamentu su se rugali na svačiji račun. Pred svima bi se govorilo o onome što bi neki pojedinci htjeli sakriti, izrugivale mane i sl.


Zato je bilo puno smijeha, ali i straha da ne bi baš tebe spomenuli. Dosta se govorilo i o vlasti, koja nije baš dobro gledala na maškare poslije 2. svjetskog rata, pa su maškare bile malo i zamrle. Kasnije neki običaji su se promijenili, tako da se tastament čita i pali se krneval u nedjelju popodne, ali je ostala procesija i tastament kojeg su uvijek pisali veseljaci bez dlake na jeziku.


Da bi se mogle doživjeti i razumjeti kaljske maškare treba biti Kaljanin ili blizak Kalima jer je testament domaći; pun načina govora samo nama razumljivog. Kaljani su i ove godine pokazali da su posebni i drugačiji, kreativni i maštoviti, pravi velemajstori organizacije maškara.