Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

odmara i održava tečajeve

Japanski baletan Hiroto Kida: Zadar smatram drugim domom

Autor: Doria Kolanović

09.03.2023. 12:31
Japanski baletan Hiroto Kida: Zadar smatram drugim domom

Foto: Luka JeličićDobar dan, ja sam Hiroto Kida, ja sam iz Osake, iz Japana, govori na hrvatskom ovaj simpatični Japanac u predvorju dvorane Zadarskog plesnog ansambla. Dvadesetdvogodišnjem Hirotu ovo nije prvi posjet Zadru.


Dapače, nakon Erasmusa na kojem je sudjelovao prošle godine, ove se godine vratio na odmor prije nego krene s radom u novoj tvrtki u svom Japanu. Prošle smo godine također pričali s Hirotom, a sad nam je otkrio neke novosti.


Godi mu Zadar


Podsjetimo, u Japanu studira socijalni rad, ali studentske dane u Zadru proveo je na Odjelu za anglistiku. Tako je Japan, sinonim za organiziranost i rad, nakratko zamijenio zadarskim »pomalo« mentalitetom, a kako priznaje nasmijani Hiroto – godilo mu je!
– Znam još i reći »doviđenja« na hrvatskom, dodaje usput Hiroto.


A što to Hiroto ove godine, osim uživanja u dvotjednom odmoru, radi u Hrvatskoj? U Zadarskom plesnom ansamblu dva je dana zaredom održavao tečajeve klasičnog baleta.– Neću se usredotočiti samo na tehniku u baletu, već i na to kako koristiti tijelo i izraziti se njime. Tijelo je važno, ali važno je i kako se osjećaš dok plešeš i kako se njime izražavaš, govori Hiroto.


Za Zadar ga, osim studentskih dana, vežu lijepe uspomene i dragi ljudi.


– Ove godine sam došao u Zadar na posljednji odmor prije početka rada u novoj tvrtci, a Zadar smatram drugim domom. Tu sam proveo predivno vrijeme s prijateljima i kolegama s plesa, kaže.


Od šeste godine pleše klasični balet, ali kad se upisao na fakultet počeo je plesati suvremeni ples.


– U rodnom gradu uvijek imam puno toga za raditi, uvijek ima mnoštvo informacija, cijeli dan sam u pokretu. U Zadru imam obaveza, ali ne toliko puno. Mogao sam se usredotočiti na sebe, dok mi je kod kuće to gotovo neizvedivo, kaže.


Kava i štrukle


To je vrijeme iskoristio da shvati tko zapravo jest i kakva je osoba, govori, ali dodaje kako je dio njegovog karaktera da se trudi biti što produktivniji.


– Kad sam bio brucoš, budio sam se u pet ujutro, radio posao na pola radnog vremena, išao na predavanja, tako svaki dan od jutra do večeri. Tad se dogodila korona i imao sam vremena vježbati engleski. U to sam period shvatio da želim ići na studentsku razmjenu i odabrao sam baš Hrvatsku.Na pitanje o mogućem preseljenju u Hrvatsku jednog dana, Hiroto govori kako je o tome razmišljao, ali i kako je još uvijek mlad, a život je dug. Ispred njega su još razni ciljevi koje u budućnosti želi ostvariti. Ipak, neke su mu stvari u Zadru posebice drage.


– U Zadru mi se najviše sviđa kava jer u Japanu imamo samo mjesta poput Starbucksa, a u Zadru ima puno kafića. Svaki od njih ima posebne boje i obilježja, volim tu raznolikost, objašnjava.


Hrvati vole kavu, zaključuje Hiroto, a i njemu se, otkriva, sviđa naš običaj ispijanja kave jer tad može pričati sa svojim prijateljima.


– U Japanu običaj ispijanja kave nakon predavanja ne postoji, ali u Hrvatskoj uvijek nakon predavanja idem na kavu s prijateljima.


Osim kave, Hiroto je veliki obožavatelj štrukli, a najbolje mu štrukle radi prijateljica iz Hrvatske.


Ne sumnjamo kako će se rasplesani Japanac opet vratiti u Hrvatsku, možda na odmor, a možda ga životni put u naš grad dovede za stalno – tko zna.