Nedjelja, 1. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

ZBOG ISTEKA ROKA

Grad Zadar priprema hladan pogon i za idući kvartal

Autor: Marina Vlakić

13.03.2023. 08:50
Grad Zadar priprema hladan pogon i za idući kvartal

Foto: Luka JeličićDva su mjeseca otkako je gradonačelnik Zadra Branko Dukić donio Odluku o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje ove godine. Tom su mjerom osigurani samo najophodniji troškovi za proračunske korisnike te su svi projekti odmah zaustavljeni.


Pročelnika za financije, Ivana Mijolovića, stoga smo pitali kako je Grad funkcionirao ova dva mjeseca, odnosno jesu li uspjeli osigurati plaće korisnicima proračuna te financirati hladan pogon. No Mijolović nam otkriva najnoviji i poražavajuć podatak o tome da Grad već priprema novu odluku o nužnom financiranju s obzirom da prva mjera ističe 31. ožujka, dakle za samo petnaestak dana.


– Od 1. siječnja ne možemo ugovarati nove projekte i aktivnosti, već samo provoditi preuzete obveze iz prethodne godine, kao i nužne rashode za redovno poslovanje Grada. Trenutačno pripremamo odluku za drugi kvartal ove godine, na što smo prisiljeni budući da proračuna za 2023. godinu još uvijek nema te će sjednica Gradskog vijeća s ovom točkom dnevnog reda vjerojatno biti održana tek u travnju. Što se tiče plaća za korisnike proračuna, sve smo ih podmirili, no imali smo problema s nekoliko postupaka javne nabave jer, kako nemamo proračun, nismo ni mogli ugovoriti izvođače, pojašnjava Mijolović.


Loša poruka građanima
Naime, Grad u ovom trenutku ne može raspisati niti novu javnu nabavu kojom bi mogli započeti realizaciju dogovorenih projekata i u ovom se trenutku financiraju samo troškovi tzv. hladnog pogona. Prva Odluka o financiranju nužnih rashoda i izdataka za prvo tromjesečje bio je proračun u malom, budući da su njime osigurana sredstva za najnužnije funkcioniranje Grada i njegovih ustanova. Odluka je donesena za razdoblje do 1. travnja, a iz ove odluke saznajemo da su ukupni prihodi Grada za prvo tromjesečje 24.036.892,23 eura, prihodi poslovanja 23.500.299,76 eura, a ukupni rashodi 24.426.520,69 eura.


Nakon analize dosadašnjeg funkcioniranja Grada pod privremenom mjerom, Mijolović ističe kako im je najveći problem bio upravo zastoj projekata, budući da je to građanima odaslalo poruku o stagnaciji grada te svemu onome što su trebali dobiti kroz najavljene projekte.


– Najveći nam je problem bilo prvih 15 dana ove godine kada nismo imali niti proračun, ali ni Odluku o nužnom financiranju. Zbog propisanih rokova tada je bilo nemoguće brzo donijeti ovu odluku, pa su nam ova dva tjedna prošla bez ikakvih plaćanja iz gradskog proračuna. To je izazvalo zastoje i probleme ne samo našim korisnicima, već i dobavljačima, stoga bih i ovoga puta naglasio kako je potrebno više komunikacije između stranaka kako bi proračun konačno ugledao svjetlo dana i Grad počeo normalno funkcionirati. Vjerujem da je to ono što svi želimo jer trenutačna situacija s proračunom niti jednoj političkoj opciji ne donosi ništa dobroga, poručuje gradski pročelnik za financije.


Iako njegov odjel već priprema novu mjeru nužnog financiranja i za iduće tromjesečje, postoji mogućnost da se Grad i oporba uskoro ipak dogovore oko proračuna. Naime, proteklog je petka trebao biti održan sastanak s nositeljem nezavisne liste, Enijom Meštrovićem, no odgođen je za danas. Narednih dana trebao bi biti održan i sastanak gradonačelnika s predsjednicima klubova u Gradskom vijeću, nakon čega bi se konačno znalo što se sve postiglo u dosadašnjim pregovorima.


Novi sastanak idućeg tjedna


Naime, prvi ovakav sastanak otvoren za javnost nije prošao baš najbolje s obzirom da je nazočnost medija nekim oporbenim vijećnicima dala povoda za još većom demonstracijom važnosti od one koju uobičajeno pokazuju na sjednicama Gradskog vijeća te su neki usred razgovora i napustili sjednicu. Kako je od sastanka prošlo već mjesec dana, neki su vijećnici u međuvremenu očito shvatili što u stvarnosti znači mjera nužnog financiranja te zastoj svih projekata.


Bit će stoga zanimljivo pratiti rasprave idućeg sastanka između gradonačelnika i oporbe, kao i to hoće li nova mjera hladnog pogona trajati samo neko kraće vrijeme ili će se protegnuti na cijelo tromjesečje. Dukić je i na zadnjem sastanku čelnicima klubova poručio kako je napravio sve da se dogovor oko proračuna postigne te i više puta sazivao sastanke kako bi raspravljali o proračunu.