Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

»UVJETI NEZAVISNE LISTE«

Enio Meštrović želi voditi sportsku politiku KK Zadra

Autor: Marina Vlakić

21.06.2023. 11:39
Enio Meštrović želi voditi sportsku politiku KK Zadra

Foto: Arhiva ZLNajnoviji paket Meštrovićevih muzičkih želja o Košarkaškom klubu Zadar otkriva kako je nezavisni vijećnik spreman za još jedan politički performans. Naime, uvjeti Enija Meštrovića pokazuju da želi ući u još jednu rundu pregovora s gradskom vlasti te da će teško dati svoj »blagoslov« na Ugovor o financiranju KK Zadra u razdoblju od 2024. do 2028. godine.


S »Dobar dan i živili« počinje njegov službeni odgovor na prezentaciju ugovora Grada i KK Zadra, koji su nam dostavili iz Kluba šokirani uvjetima što ih postavlja Meštrović žele li da podrži njihov prijedlog financiranja, unatoč činjenici da su postali državni prvaci.


Druga runda pregovora u gradskoj vijećnici stoga će biti još neizvjesnija od prve iz koje su, zbog Meštrovićevih monologa, morale biti skinute čak dvije točke dnevnog reda, Centar za mlade te Kneževa i Providurova palača.
Naime, sastanku u Gradu nazočili su i predstavnici udruge Grad košarke s kojima je Meštrović čak pola sata polemizirao prigovarajući im da su ga u jednom dopisu nazvali kukavicom. Svjedoci sastanka u gradskoj vijećnici tako kažu da se oko toga vrtjelo čak pola sastanka jer Meštrović nikako nije mogao prihvatiti riječ »kukavica«.


Na primjedbu da Klubu hitno treba novac, članovima Udruge odgovorio je da bi on glasovao za najnoviji prijedlog, ali »da ne može jer je kukavica«.Pola sastanka o kukavičluku


Sudionici sastanka stoga su pesimistični prema drugom krugu pregovora jer, kako kažu, ukoliko je pola sastanka otišlo na Meštrovićevo prepiranje zbog prozivke da je kukavica, što ih tek čeka na idućem sastanku.


Naime, Meštrovićevo očitovanja KK Zadru o prijedlogu ugovora o financiranju Kluba pokazuje da je i dalje riječ o istom modusu operandi u njegovu radu, odnosno političkom prepucavanju koje se na kraju svodi na njegovo bildanje ega.


U svom »Odgovoru na prezentaciju« Meštrović tako navodi precizne »uvjete nezavisne liste«, ukoliko Grad i Klub žele njegovu podršku Ugovoru o financiranju, a koji zapravo samo otkrivaju da Meštrović želi – voditi i sportsku politiku Kluba.


U svom očitovanju tako traži »popunjavanje Nadzornog odbora po Statutu s još dva člana«, od kojih jedan mora biti iz redova veterana KK Zadra, a drugog treba dati većinski vlasnik i glavni sponzor, odnosno Grad Zadar. Međutim, Meštrović tu ima novi uvjet, a to je da taj predstavnik nije iz Kluba HDZ-a, i to kako bi se »nastavilo transparentno poslovanje i ubuduće«.


Nadalje, traži i da se »Nadzorni odbor ne upliće u struku« jer »ovaj stručni kadar zaslužuje mir i povjerenje u svom radu minimum sljedeće dvije godine na osnovu ovogodišnjih rezultata svih selekcija«.


– Proces stvaranja mladih i novih igrača koji mogu participirati u minutaži seniorskog pogona zahtijeva kontinuitet. Nadzorni odbor treba isključivo brinuti o poslovanju i uvjetima rada svih zaposlenika.


Za članove NO-a iz Grada košarke, na osnovu ukazanog povjerenja njihovom entuzijazmu (dva člana NO od novoosnovane Udruge) tražimo projekciju njihovog doprinosa za sljedeće dvije godine s izuzećem proračunskog novca i sponzora koje je dogovorio Grad Zadar, elaborira Meštrović svoju stručnost u očitovanju Klubu.Mijolović: Zanemariti vlastite interese


U nastavku svojih uvjeta dotiče se čak i načina rada Akademije KK Zadra, pa navodi da »mladi igrači mogu po zakonu otići kad god hoće bez odštete te da »za vezati ih menadžerskim ugovorima treba puno više sposobnosti od dobre volje«.


– Košarka je neprofitabilan sport. Dokle god je Grad glavni donator, iskakanje iz tračnica održivog je nemoguće. S ovim budžetom KK Zadar može samo biti tu gdje je. Za sve veće treba ozbiljno puno veći novac od, nadajmo se, novog strateškog partnera ili vlasnika, poručuje Meštrović Gradu i Klubu, naglašavajući još jedan uvjet, potpisivanje ugovora o financiranju KK Zadra na dvije godine, a ne na pet, koliko predlaže Grad jer »ne možemo odlučivati u ime budućeg sastava Vijeća u njihovom mandatu«. Za dvije godine su, naime, novi lokalni izbori.


Što sada Gradu i Klubu slijedi nakon ovoga?


Pročelnik za financije, Ivan Mijolović, i sam je nazočio sastanku te otvoreno kaže kako je dobar dio sastanka doista otišao na bespotrebna prepucavanja, zbog čega se nada da će iduća runda pregovora ipak biti puno konstruktivnija.


– Očekujem da ćemo na drugom sastanku približiti stavove kako bismo na idućoj sjednici Gradskog vijeća mogli donijeti odluke za rad Košarkaškog kluba Zadar. Još nismo odredili termin sastanka, ali bit će uskoro i zaista se nadam da ćemo doći do dijaloga.


Važno nam je da svi iznesu svoje stavove, ali moramo doći do konstruktivnog rješenja, prije svega gledajući interes Kluba i građana, a ne nikako vlastiti, jasan je pročelnik Mijolović.Čeka se sjednica GV-a


Idućeg tjedna saznat ćemo hoće li Grad i Klub udovoljiti najnovijim Meštrovićevim uvjetima, osobito u dijelu u kojemu on traži ugovor na dvije, a ne na pet godina. U međuvremenu je Klub primio i očitovanje vijećnika HSP-a koji im daje punu podršku jer su »svjesni njihove financijske situacije«.


– S obzirom da se ovaj model u Splitu pokazao učinkovitim, želja nam je da Klub ide naprijed i ne bude tema koja svako malo uzurpira medijski i politički prostor, čime se zatvaraju za građane ostale bitne teme.


U nadi da će politička prepucavanja s ovim prestati preko leđa KK Zadra te da bolje rješenje trenutačno ne možete ponuditi, HSP podržava ovaj prijedlog koji smo analizirali i prihvatljiv je, napominje predsjednik županijske organizacije ove stranke Mate Lukić.


Sada treba sačekati stav SDP-a i dvoje nezavisnih vijećnika, no čini se kako će se konačna odluka o novom ugovora KK Zadra znati tek na idućoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, prvi se sastanak očekivano sveo na Meštrovićevo manifestiranje moći, pa je za očekivati kako ni naredni krug pregovora neće dati ništa bolje rezultate.


U Gradu, pak, na pitanje kada je iduća sjednica, odgovaraju kako još ne znaju. Logično, jer kako zakazati novu sjednicu kada niti prva runda pregovora nije dala rješenje, a kamoli druga na kojoj bi trebalo prihvatiti nacrt Ugovora o financiranju KK Zadra. A gdje su još dvije točke, upravljanje Centrom za mlade te Kneževom i Providurovom palačom?