Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

TEMELJ BUDUĆEG RAZVOJA

ECOWAVES omogućio postavljanje mobilnih eko otoka u luci Gaženica

Autor: Vanja Mirčeta

25.02.2023. 09:06
ECOWAVES omogućio postavljanje mobilnih eko otoka u luci Gaženica

Foto: Arif SitnicaAgencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora – Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa INTERREG ADRION 2014. – 2020. u području održivih regija.


Održana je ovih dana i dvodnevna završna konferencija projekta »ECOWAVES« sufinanciranog iz Interreg Adrion programa. Razdoblje provedbe projekta je od 1. ožujka do 28. veljače 2023., dok ukupna vrijednost projekta iznosi 2.114.750 eura.


Na završnoj konferenciji koja je održana u Beogradu na poluotoku Ada Huja na Dunavu sudjelovao je projektni konzorcij sastavljen od osam partnera iz sedam zemalja – Središnja uprava luka na Jadranu (IT), Lučka uprava Igoumenitsa S.A (GR), Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (HR), Regionalna razvojna agencija Sjeverne Primorske d.o.o. Nova Gorica (SLO), Poslovno udruženje za sport, rekreaciju, rehabilitaciju i poslovanje Eko Zona Ada Huja (SRB), Luka Vlora (AL) i Ministarstvo prometa i pomorstva (MN).
U sklopu završne konferencije predstavljena su dva tehnička radna paketa: Ekološko stanje u lukama i Osnaživanje kapaciteta lučkih uprava.


Lučka uprava Igoumenitsa iz Grčke te Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA iz Hrvatske kao nositelji radnih paketa predstavili su realizirane aktivnosti i postignute rezultate. Lučka uprava Zadar, koja je pridruženi partner AGRRA-e na projektu, prezentirala je Luku Gaženica kao primjer dobre prakse u održivom razvoju luke.


Naime, u luci su postavljeni mobilni eko otoci za selektiranje i recikliranje otpada, čime se omogućuje iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količina otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije.


Postavljena je i meteo stanica sa senzorima za praćenje kvalitete zraka što će doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.


– Cilj je bio doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja te razviti transnacionalnu strategiju usmjerenu k upravljanju otpadom.


Želimo zaštititi okoliš unutar lučkih područja i smatram da smo ovim projektom postigli veliki iskorak koji će nam definirati buduće korake, projekte i ciljeve poglavito u dijelu smanjenja onečišćenja otpadom ili njegovim neadekvatnim upravljanjem, rekla je voditeljica projekta ECOWAVES iz AGRRA-e Ivana Dević.


Dodala je kako su uz modernizaciju luka nabavljenom opremom, postavljeni temelji za budući održivi razvoj luka u Jadranu.


Glavni rezultati projekta ECOWAVES su utvrđene transnacionalne smjernice za upravljanje lučkim područjima u jadransko – jonskoj regiji te inovativni modeli gospodarenja lučkim otpadom. U sklopu projekta ECOWAVES lučka područja opremljena su eko otocima, sustavom svjetlosnih znakova, opremom za praćenje kvalitete mora i zraka te meteo stanicom.