Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NAKON 43 GODINE STAŽA

Ana Lovrin iz DIP-a odlazi u zasluženu mirovinu

Autor: Marina Šaponja

16.02.2023. 14:55
Ana Lovrin iz DIP-a odlazi u zasluženu mirovinu

Foto: Darko JelinekAni Lovrin mandat u Državnom izbornom povjerenstvu istječe 9. ožujka, nakon čega će, kako nam je rekla, otići u zasluženu mirovinu.


– Odlazim u mirovinu. U 70. godini života, s 43 godine staža, mislim da je bilo dovoljno, komentirala je Lovrin.


Ana Lovrin diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Kao pravnica radila je najprije u Tankerskoj plovidbi Zadar i Zračnoj luci te Bagatu. 1993. godine tadašnji gradonačelnik Zadra, Duško Kučina s kojim je zajedno radila u Tankerskoj plovodbi, Anu Lovrin dovodi u Gradsku upravu gdje je najprije radila kao tajnica. U HDZ se učlanila 1993. godine. U Gradskoj upravi obnašala je dužnosti zamjenice gradonačelnika, a u stranci je postala potpredsjednica Gradskog odbora HDZ-a i predsjednica Županijske zajednice HDZ-a “Katarina Zrinski”. To je ujedno bio i njezin politički uzlet.
U svojoj bogatoj političkoj karijeri, Ana Lovrin je, 2003. nakon imenovanja Božidara Kalmete ministrom postala prva žena načelu grada Zadra. Iste godine postaje i predsjednica Gradskog odbora HDZ-a, članica Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije te članica Središnjeg odbora HDZ-a.


2006. godine Lovrin je, nakon smjene Vesne Škare Ožbolt postala ministrica pravosuđa, a na toj dužnosti ostaje do 2008. kada je na njeno mjesto došao Ivan Šimonović, a Lovrin se seli u saborske klube kao zastupnica. U Hrvatskom saboru bila je zstupnica 2003., u petom i šestom sazivu, a 2011. ušla je kao zamjena za jednog zastupnika. Mandat joj je prestao 6. lipnja 2013. nakon njegova povratka. Lovrin je tada iz Sabora otišla nakon 10 godina.


2015. godine Ana Lovrin postala je članicom Dražvnog izbornog povjerenstva kao kandidatkinja HDZ-a. Nekoliko dana uoči imenovanja, Lovrin je, kako uvjeti o kandidaturi nalažu, morala istupiti iz matične stranke, a u DIP-u je obnašala dužnost potpredsjednice.