Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Microsoft

Zavirite u unutrašnjost najtiše sobe na svijetu gdje se može čuti škripanje kostiju i okretanje vrata

Autor: Lucija Sučić

10.01.2023. 07:58
Zavirite u unutrašnjost najtiše sobe na svijetu gdje se može čuti škripanje kostiju i okretanje vrata

Foto: YouTube

Boravak u ovoj sobi i nije baš najugodnije iskustvo...Microsoftova tzv. anehoična komora nalazi se u Washingotnu i drži svjetski rekord kao najtiše mjesto na svijetu, ali boravak u ovoj sobi i nije baš najugodnije iskustvo…


Ova tiha soba napravljena je od šest slojeva čelika i betona, dok su njeni zidovi prekriveni šiljcima od pjene.

Unutar tihe sobe, pozadinska buka je toliko niska da se razine približavaju apsolutnoj nuli. Upravo radi toga, boravak u ovoj prostoriji nije baš tako miran kao što se možda čini.


Iako je ova komora bez jeke veoma korisna za testiranje audio opreme i različitih zvukova, može biti uznemirujuća za jer “čim netko uđe u prostoriju, odmah osjeti neobičan i jedinstven osjećaj koji je teško opisati”, riječi su Hundraja Gopala, stručnjaka za govor i sluh i glavnog dizajnera Microsoftove anehoične komore, prenosi Mirror.


Također je rekao da odsutnost zvuka može djelovati ‘zaglušujuće’, jer tada je moguće osjetiti zujanje u ušima, te je isto tako moguće čuti zvuk okretanja vrata.


U ovoj prostoriji razina buke iznosi -20,35 dBA. Za referencu, mirno disanje iznosi 10 dB, a prosječni prag ljudskog sluha je 0 dB.


Tiha komora u Washingotnu postala je svojevrsna turistička atrakcija, no uobičajeno je da mnogi koji uđu u nju izađu nakon nekoliko sekundi upravo radi teškog podnošenja senzorne deprivacije.