Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Sputavaju nas

U slučaju da želite biti istinski sretni, pokušajte se odreći ovih 10 stvari

Autor: Šarlota Brnčić

28.03.2023. 07:42
U slučaju da želite biti istinski sretni, pokušajte se odreći ovih 10 stvari

Foto: Pixabay

Štetne navike kojih se možemo odreći ako doista želimo krenuti putem srećePonekad smo sposobni toliko zakomplicirati sebi život da ne znamo prepoznati sreću kada je nađemo pred sobom i kada je živimo.


Evo 10 stvari kojih bismo se trebali pokušati odreći u zamjenu za istinsku sreću.


Put se može činiti dosta težak, ali nagrada će možda biti jedna od najvećih prekretnica u našim životima, pogotovo ako smo uvijek skloni biti zabrinuti, tmurni i mračno raspoloženi:
1. Natjecanje


Možete pobijediti bez natjecanja. Svatko treba ići ravno svojim putem, slijedeći svoje snove, želje i projekte, ne vodeći računa o ciljevima (bolji, veći, viši…) drugih i, prije svega, ne natječući se s njima.


Jer pravi izazov je samo sa samim sobom. Život nije predviđen za protraćivanje u stalnom uspoređivanju s onima oko nas, bilo da se radi o prijateljima, poznanicima, članovima obitelji ili čak potpunim strancima na koje je lako naići u doba interneta.


Gledajte ravno u cilj, ne dajte se omesti postignućima drugih, ali istovremeno budite otvoreni za pomoć i suradnju, opet bez konkurencije. Vi ćete biti pravi pobjednici.


2. Tračanje


Ne radi se o izražavanju više ili manje konstruktivne kritike, već o sudjelovanju u pravim seansama tračanja.


Ogovaranje je dvosjekli mač. Gubimo se u tračevima: prvo uživamo biti počinitelji, a onda riskiramo da postanemo sljedeće žrtve.


Ostavite glasine po strani, bile one utemeljene ili neutemeljene. Ogovaranje je u početku zabavno i može pomoći u okupljanju grupe prijatelja ili kolega, ali dugoročno postaje štetno.


Umjesto uobičajenih tračeva, ispričajte nekoliko smiješnih viceva.


3. Prosudbe drugih


Samo mi znamo tko smo zapravo. Nismo ono što drugi misle o nama, niti smo zbroj njihovih mišljenja o nama.


Iznad svega, mi nismo ogledalo prosudbe koju su drugi izrazili, možda ishitreno.


I nikada ne bismo smjeli upasti u zamku da se svima želimo svidjeti kako bismo dobili samo pohvale ili kako bismo izbjegli kritiku.


Naša bi osobnost bila potpuno iskrivljena. Ne dajmo se zaslijepiti ili pokoriti mišljenjima i prosudbama onih oko nas.


4. Bijes


Pokušajte se brzo osloboditi bijesa i ljutnje kada vam pokucaju na vrata. Nemojte ih sputavati, nego ih naučite izražavati ispravno i konstruktivno.


Jetra je organ koji tradicionalno odgovara ljutnji i bijesu. Ovdje se nakupljaju negativni osjećaji koji mogu dovesti do teške patnje, fizičke i emocionalne.


5. Pretjerana ozbiljnost


Nikada se ne shvaćajte previše ozbiljno. Krenite u potragu za lakoćom kako prema sebi tako i prema slici koju o sebi želite dati drugima.


Važno je zadržati ozbiljnost u obavljanju svoje profesije, ali jedno je raditi skrupulozno, a drugo je biti mrk, uvijek previše koncentriran na sebe, bez osmijeha ili pristojne riječi prema onima koje susrećete.


Osmijeh sebi i svijetu pobjednička je strategija za dobivanje još nekoliko trenutaka sreće.


6. Žaljenje


Ne možemo promijeniti našu prošlost, ali možemo oblikovati svoju sadašnjost i budućnost.


Ako žalimo za promašenim golom ili određenim ponašanjem prema sebi ili drugim ljudima, najvjerojatnije još uvijek imamo vremena promijeniti smjer i pronaći rješenje.


Tu su i beskorisna žaljenja i nerješivi problemi. U tom slučaju nastojte napustiti misli i balaste koji vas previše vežu za prethodne situacije u vašim životima i krenite naprijed.


7. Uzaludne brige


Ako problem ima rješenje, zašto se mučiti? A ako ga nema, zašto se opet mučiti?


Nepotrebne i besmislene brige su gubljenje vremena. Ako morate donijeti važnu odluku, tražite pomoć od osoba u koje imate povjerenja, ali uzmite vrijeme samo za sebe.


Opustite se, posvetite meditaciji, provedite dan potpunog odmora, možda se regenerirajte šetnjom parkom.


Ostavite svoje brige po strani barem na nekoliko sati, posvetite se nečemu drugome, a onda će, ako postoje, rješenja problema doći sama, možda iznenadnom intuicijom.


8. Žrtva


Nismo uvijek žrtve. Ponekad se prikazujemo kao žrtve. To je stav koji se zove viktimizacija, tipičan za one koji se pretjerano žale na manje probleme i za one koji vjeruju da nemaju nikakvu ulogu u tome da mogu promijeniti tijek svog života.


U slučaju žrtve, osoba je sklona ostaviti po strani svoje odgovornosti prema ciljevima koje si je postavila, uključujući samu sreću.


Ponekad loše situacije utječu i na pozitivne ljude. Ono što ih razlikuje od ostalih – posebno od onih koji glume žrtve – jest sposobnost reagiranja.


Oni odmah odbacuju pritužbe i djeluju kako bi promijenili stvari.


9. Perfekcionizam


Težnja ka apsolutnom idealu savršenstva može povrijediti ljude i dovesti ih do izolacije.


U stvarnosti, budući da je svatko od nas jedinstvena osoba koja se uvijek može usavršiti, apsolutno savršenstvo ne postoji.


Ne radi se o odustajanju od izvlačenja najboljeg iz vašeg rada i strasti, već o opuštenijem životu i shvaćanju da ukupni uspjeh ponekad može značiti puno više od nesavršenih detalja koji vas muče.


Možete postaviti realan cilj i postići izvrsnost u odnosu na vaš cilj, a da se ne izgubite u detaljima i prije svega da ne izgubite iz vida konačni projekt, u njegovoj cjelovitosti i složenosti.


10. Pohlepa i novac


Odreći se novca – ili bolje rečeno, ostaviti po strani žudnju za novcem – vjerojatno je najteži izbor.


Postoje ljudi na svijetu koji sretno žive bez novca. Odrekli su se bankovnog računa i promijenili svoje živote.


Oni su vrli primjeri koje ne bi svatko mogao slijediti, ali koji bi nam ipak mogli pomoći u razmišljanju.


Često se kaže da novac ne donosi sreću, ali da vam nekako može pomoći da do nje dođete.


Sve ovisi o vrsti sreće koju želite postići, bilo materijalnoj ili unutarnjoj, od vašeg odnosa prema novcu i prije svega prema životu.