Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Tikvice na sto načina

Slani tart s tikvicama i sirom prava je slastica za dušu

Autor: Lucija Sučić

05.11.2022. 12:30
Slani tart s tikvicama i sirom prava je slastica za dušu

Foto: iStock

Mali odmak od slatkih tarteva



Kada pomislimo na tart, često su prve asocijacije slatke čokoladne ili voće pite. No tart može biti puno više od ukusne slastice!


Danas vam donosimo recept za brz, ukusan i neodoljiv slani tart sa tikvicama koji će na vaš stol donijeti zanimljiv zaokret, a koji je zaista za prste polizat’.


Sastojci:


Za koru:


  • 220 g glatkog brašna
  • 100 g maslaca
  • pola malene žličice soli
  • 50 ml vode


Za nadjev:


  • 300 g tikvice (ili jedna veća)
  • 4 jaja
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 50 g Gouda sira
  • 40 g griza
  • peršin
  • sol
  • papar
  • Vegeta

Prvo ćete napraviti tijesto za koru, tako što ćete maslac ostaviti da omekša na sobnoj temperaturi, te potom sjedinite sve sastojke za koru u kompaktno i glatko tijesto.


Gotovo tijesto oblikujte u loptu, omotajte u prozirnu foliju te ga ostavite 30 minuta u frižideru.


Dok se tijesto odmara, tikvice narežite na manje kockice, a u zasebnoj većoj posudi izmiješajte oba vrhnja i jaja. Nakon toga u istu smjesu dodajte griz te te smjesu posolite, popaprite i dodajte Vegete po želji.


Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a dok se grije, u kalup za tart koji ste prethodno malo nauljili postavite razvaljano tijesto tako da i rubovi budu njime pokriveni. Ukoliko tijesto prelazi rubove, možete ga nožem odrezati.


Kada je tijesto spremno u kalupu, na njega raspodijelite tikvice i po njima naribajte sir. Na to sve izlijte smjesu od vrhnja, jaja i griza, a preko svega pospite malo peršina i po želji dodatno naribanog sira.


Tart pecite 35 do 40 minuta, i poslužite kao prilog ili samostalno jelo!